Απολύμανση στο σπίτι – κορονοϊός: Το να κρατάμε το σπίτι μας καθαρό, είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ειδική στην καθαριότητα Άγκι ΜακΚένζι, γνωστή από την παρουσίαση της βρετανικής εκπομπής «Αστραφτερά σπίτια», αποκάλυψε τις περιοχές του σπιτιού σας που νομίζετε ότι είναι απολύτως καθαρές, αλλά τελικά μπορεί να είναι γεμάτες με βακτήρια.
Η Άγκι ΜακΚένζι έδωσε χρήσιμες συμβουλές, με αφορμή την επίσκεψή της στο σπίτι μιας οικογένειας, για την εκπομπή «How to Deep Clean your House». Συγκεκριμένα, η Άγκι, έδωσε άγνωστα tips ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Ένα από αυτά που προκαλεί έκπληξη σε πολλούς, είναι να μην φτιάχνετε το κρεβάτι σας το πρωί που ξυπνάτε. Με αυτόν τον τρόπο το πρωί αποφεύγετε τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων σκόνης. Άλλο ένα ακόμη κόλπο, είναι να τοποθετείτε εφημερίδες επάνω στα ντουλάπια σας, για να κάνετε πιο εύκολο τον καθαρισμό τους. Το να διατηρήσετε το σπίτι σας χωρίς μικρόβια σε μια εποχή όπου οι κυβερνήσεις συστήνουν την αυτοαπομόνωση, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό, υποστηρίζει.
Η κρεβατοκάμαρα
Τα υπνοδωμάτια δεν είναι από τα πιο βρώμικα μέρη σε ένα σπίτι, αλλά υπάρχουν μερικά βακτήρια, ειδικά στα κρεβάτια μας, εξηγεί η Άγκι. «Κάθε κρεβάτι έχει εκατομμύρια ακάρεα σκόνης και δεν μπορείτε να τα δείτε αλλά, πιστέψτε με, υπάρχουν», λέει. Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες για αλλεργίες, καθώς και για άσθμα. Μπορούν να βρεθούν σε μαξιλάρια, σεντόνια και παπλώματα, ενώ προσελκύονται από ζεστό και υγρό περιβάλλον.
Γι ‘αυτό το λόγο, δεν πρέπει να φτιάχνετε το κρεβάτι σας το πρωί. «Επειδή τα ακάρεα της σκόνης αγαπούν την υγρασία και τη ζεστασιά, αν τραβήξετε το πάπλωμα, είναι τόσο χαρούμενα, που πραγματικά θα αναπαράγονται όλη την ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Έτσι, είναι καλύτερα να μη στρώσετε το κρεβάτι σας αλλά αφήστε όλη την υγρασία να εξατμιστεί και να κρυώσει, καθώς τότε τα ακάρεα σκόνης δεν έχουν τόσο μεγάλη ικανότητα αναπαραγωγής». Επίσης, ένας καλός τρόπος να απαλλαγείτε από αυτά, είναι να αλλάζετε σεντόνια, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τέλος, τα ακάρεα ευδοκιμούν στη σκόνη που μαζεύεται κάτω από το κρεβάτι σας και τα έπιπλα γενικά, οπότε καλό είναι να βάζετε συχνά ηλεκτρική σκούπα.
Η κουζίνα
Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το μπάνιο είναι το πιο βρώμικο μέρος του σπιτιού, η κουζίνα είναι αυτή που έχει την πρωτιά. Η Άγκι εξήγησε ότι ακόμα και αν η κουζίνα καθαρίζεται τακτικά, ορισμένες περιοχές, όπως το ψυγείο, ο φούρνος και η επιφάνεια της ηλεκρικής κουζίνας, πρέπει να καθαρίζονται καλά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να κρατήσουν τα μικρόβια μακριά. Για παράδειγμα, τα βακτήρια e-coli μπορούν να βρεθούν στα ψυγεία και τους νεροχύτες και άλλες μορφές βακτηριδίων μπορούν να βρεθούν στο ξύλο κοπής της κουζίνας, το οποίο πρέπει να καθαριστεί βαθιά για να αποφευχθούν ασθένειες όπως η σαλμονέλα.
Το ψυγείο είναι στην πραγματικότητα η πιο βρώμικη συσκευή του σπιτιού, επειδή περιέχει πολλά βακτηρίδια τροφίμων, τα οποία μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο αν παραμείνουν ανεξέλεγκτα. Η Άγκι συνιστά να το αδειάζουμε και να το καθαρίζουμε μία φορά το μήνα για να αποφευχθεί η εξάπλωση βακτηριδίων. Για να φτάσετε τα πιο δύσκολα μέρη του ψυγείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα.
Το γυαλόχαρτο
Όσο για την «καρδιά» της κουζίνας, τον φούρνο, συχνά μένουν υπολείμματα τροφίμων στη σχάρα του, τα οποία θα καούν στην επόμενη χρήση και θα απελευθερωθούν δυνητικά επικίνδυνοι καπνοί όταν ανοίξετε την πόρτα. Η Άγκι συνέστησε τη χρήση γυαλόχαρτου για να απαλλαγείτε εύκολα από το καμένο φαγητό στις πλευρές της σχάρας. Επίσης, τακτικά πρέπει να καθαρίζεται και ο απορροφητήρας, με ένα πανί μικροϊνών και ζεστό νερό και σαπούνι. Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιοχές της κουζίνας, της οποίες συχνά ξεχνάμε γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «ορατές», όπως ο χώρος πάνω από τα ντουλάπια, όπου μαζεύεται πολλή σκόνη και βρωμιά.
Η Αγκι είπε ότι αυτές οι περιοχές μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να τις φτάσεις και ότι μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν, ειδικά αν οι άνθρωποι δεν το κάνουν τακτικά. Γι’ αυτό έδωσε μια γρήγορη και εύκολη συμβουλή, λέγοντας: «Θα χρειαστείτε μόνο μερικές παλιές εφημερίδες. Απλά τις βάζετε πάνω από τα ντουλάπια και μετά από λίγο καιρό μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με άλλες. Μαζεύουν όλη τη σκόνη».
Το μπάνιο
Τα μπάνια είναι τα ιδανικά μέρη για τα μικρόβια, αλλά μπορούν εύκολα να καθαριστούν με χλωρίνη, ή ακόμα καλύτερα, με ξύδι που είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον καθαριστικό. Σύμφωνα με την Άγκι, ακόμα και αν το ξύδι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δράσει σε βρωμιά, είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η χλωρίνη. Για δυσπρόσιτα μέρη στο μπάνιο, η Άγκι συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε έναν ατμοκαθαριστή. Ένα άλλο σημείο που γεμίζει με μικρόβια, είναι η κουρτίνα στο ντους, την οποία δεν αρκεί να πλένετε στο πλυντήριο. Η Άγκι προτείνει να μουσκεύετε την κουρτίνα του μπάνιου όλη τη νύχτα σε ένα μείγμα νερού και χλωρίνης για να σκοτώσετε πιθανά βακτήρια.
Το σαλόνι
Όταν πρόκειται για το σαλόνι, η Άγκι επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς κρύβεται κάτω από τον καναπέ και ότι πρέπει να βάζετε σκούπα, τόσο κάτω, όσο και πάνω σε αυτόν, για να καθαρίσετε πιθανά ψίχουλα ή σκόνη. Συμβουλεύει επίσης να καθαρίζετε το τηλεχειριστήριό σας, το οποίο μπορεί να μεταφέρει περισσότερα βακτήρια ακόμα και από αυτά που βρίσκονται στην τουαλέτα σας.
Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα θέλουν βαθύ καθαρισμό, ενώ πρέπει να σκουπίζονται με ένα πανί καθαρισμού για να περιοριστεί το επίπεδο των βακτηρίων που μεταφέρουν. Για να καθαρίσετε καθρέφτες ή ανακλαστικές επιφάνειες χωρίς να αφήσετε σημάδια, η Άγκι είπε ότι ένα πανί μικροϊνών και ζεστό νερό είναι όλα όσα χρειάζεστε, επειδή αυτά τα πανιά έχουν ήδη σχεδιαστεί για τη συλλογή σκόνης.
Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνει όποιος γυρίζει στο σπίτι του από δουλειά ή ψώνια – Βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=cGysvMRsX9c