Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νεκροί Ελλάδα Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος στη Λέσβο, 40χρονος στα θύματα
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ

Νεκροί Ελλάδα Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος στη Λέσβο, 40χρονος στα θύματα

Νεκροί Ελλάδα Κορονοϊός: Από την άλλη, τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η συμμόρφωση των πολιτών στις οδηγίες των αρμοδίων, έχουν -τουλάχιστον- επιτύχει να διατηρήσουν σε διαχειρίσιμα μεγέθη την κρίση.

Νεκροί Ελλάδα Κορονοϊός: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Το τελευταίο θύμα είναι μία 76χρονη γυναίκα από τη Λέσβο η οποία πέθανε την Κυριακή Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στο νησί. Σύμφωνα το ΑΠΕ-ΜΠΕ η 76χρονη είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία, ενώ προχθές, το απόγευμα, πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID-19. Η κόρη της 76χρονης, η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου. Σήμερα τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν. Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό είχε ανακοινώσει ακόμα έξι θανάτους από τη νόσο, ενώ ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα αριθμός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 1.156. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην Αττική. 69 από τους ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό πριν ανακοινωθεί ο θάνατος της 76χρονης στη Λέσβο ήταν τα 71 έτη. Από τα 38 άτομα, οι 29 ήταν άντρες και οι εννέα γυναίκες.

40χρονος ανάμεσα στους νεκρούς από τον κορωνοϊό

Από τους θανάτους που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, ο ένας αφορούσε σε 40χρονο και οι τέσσερις σε ηλικιωμένους, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 40χρονος  νοσηλευόταν με κιρσορραγία στο Αττικό, ένας 62χρονος στο Σωτηρία με καρδιολογικά προβλήματα, ένας 65χρονος στο ΑΧΕΠΑ, ένας 71χρονος από την Ξάνθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και μία 86χρονη στο Σισμανόγλειο. Όσον αφορά στην Ξάνθη, πρόκειται για τον τρίτο θάνατο ασθενούς με κορωνοϊό. Προηγήθηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας από τον Εχίνο αλλά και ένας 46χρονος στρατιωτικός από το Κουτσό.

Κορονοϊός: Σε ποια φάση στην Ελλάδα θα ήταν χρήσιμα τα μαζικά τεστ

Για την τακτική των μαζικών τεστ κορωνοϊού, που ακολουθείται σε άλλες, συγκεκριμένες χώρες του κόσμου, μίλησε χθες ο επικεφαλής λοιμοξιολόγος του υπ. Υγείας, Σωτήρης Τσιόρδας.Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην χθεσινή καθημερινή ενημέρωση για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και των θυμάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα, εξήγησε με σαφήνεια γιατί δεν είναι απαραίτητο την δεδομένη στιγμή, να προχωρήσει ένα τέτοιο πλάνο. Χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει στο μέλλον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους δεν θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή, να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία.

Χρειάζεται στρατηγική

«Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την στρατηγική των μαζικών τεστ. Ας μιλήσουμε ακόμα μία, γιατί περισσότερα από 15.000 τεστ είναι λίγα ή δεν έχουμε ακριβή εικόνα αυτή τη στιγμή για το τι γίνεται στη χώρα μας; Ή αν πηγαίναμε και ελέγχαμε 10.400.000 Έλληνες ή 10.700.000, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας οι οποίες ήταν έτοιμες γι’ αυτήν, ήταν πολύ πιο πρώιμα στο χρόνο από εμάς και είχαν και αντίστοιχη εμπειρία από το SARS», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική. Εξετάζεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια στρατηγική στις περισσότερες χώρες του κόσμου όταν αρθούν τα μέτρα, ώστε σταδιακά κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις πρώτες γραμμές. Αυτό γίνεται ήδη, όμως, στη χώρα μας». Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική του υπουργείου και ότι «μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μια στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική».

Κορονοϊός: Το 5% χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, υπολογίζεται πως το 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορωνοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. «Στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα. Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας, που συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου ο μέσος όρος φτάνει τις 15 ημέρες, ενώ το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι στο 47%.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στο σύνολο των 1.156 κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν ως χθες από τον κ. Τσιόδρα, οι 69 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Συνολικά, 39 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 71 έτη. Από αυτούς, οι 29 ήταν άντρες και οι εννέα γυναίκες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις