Μέτρα για την οικονομία – κορονοϊός: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου. Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί σήμερα στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος. Επίσης οι, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς. Τέλος, συμμετείχε και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Νέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να βάλουν τέλος στον «πόλεμο των ΚΑΔ» και για τα 600 ή 800 ευρώ «σαν να ήταν αυτά το εμβόλιο ή το φάρμακο» για τον κορωνοϊό.
– θα διευρυνθεί η λίστα κλάδων και επαγγελμάτων (ΚΑΔ) που πλήττονται
– θα υπάρξει λύση και για τα 600 ευρώ «επιταγή κατάρτισης» που θα δινόταν στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μετά τις αντιδράσεις δικηγόρων, λογιστών κλπ που αρνούνται το «κουπόνι» των 300+300 ευρώ, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Πιθανώς να λάβουν έτσι και αυτοί την επιδότηση των 800 ευρώ. Ωστόσο «η ιδέα ήταν να δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια αντί να βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη κοπούν τα κονδύλια αυτά από άλλες ανάγκες».
– ανακοινώνεται λύση για τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές, με «επιταγοδάνεια» (κεφάλαιο κίνησης από τράπεζες αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια) προκειμένου να τις καλύψουν πριν «σκάσουν» μέσα σε 75 μέρες οι εκδότες.
Πρώτη κατοικία
Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει και την προστασία για την α΄κατοικία. Πληρωμές φόρων και υποβολές δηλώσεων μετατίθενται, ενώ μειώνεται ενδεχομένως και το απαιτούμενο όριο 30% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα (καθώς οι οικογενειακές δαπάνες περιορίζονται πλέον σε τρόφιμα και φάρμακα).
Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», υποστήριξε ότι ο βασικότερος εκ των στόχων θα πρέπει να είναι το να στηριχθούν οι επιχειρήσεις -ξεκινώντας από τις βιώσιμες, σημειώνοντα ότι όσες κλείσουν θα ανοίξουν δύσκολα ξανά. Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι οι τράπεζες θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, θα προσφέρουν άτοκα δάνεια και θα προβούν σε ρυθμίσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, ώστε να υποστούν τη μικρότερη δυνατή ζημία.
Αναφερόμενος στην έξαρση του κορωνοϊού και τις συνέπειες στην οικονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, «παρά μόνο σενάρια», τονίζοντας ότι «είμαστε στα χέρια των γιατρών και της επιστήμης, οικονομίες κράτη και ενώσεις. Εξαρτιόμαστε όλοι από τη μορφή που θα πάρει η καμπύλη των κρουσμάτων του κορονοϊού και από τις δυνατότητες που θα αποκτήσει η ιατρική κοινότητα να αντιμετωπίσει τη νόσο».
Στουρνάρας: Να μην ξεκινήσει μια νέα κρίση χρέους
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά, είπε ότι είναι κρίσιμο να χρησιμοποιηθούν, αρχικά, ευρωπαϊκοί πόροι, ώστε να μην επιβαρυνθεί απότομα το δημόσιο χρέος -το οποίο, όπως εξήγησε, θα πρέπει να μείνει άθικτο, για να μην ξεκινήσει μια νέα κρίση χρέους. Καταλήγοντας ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε και για το ευρωομόλογο επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προσβλέπει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Μια από αυτές τις θετικές εξελίξεις, όπως εξήγησε, θα είναι η έκδοση του ευρωομολόγου. Ο διοικητής της ΤτΕ παρατήρησε ότι ο ευρωπαϊκός Νότος έχει ισχύ ώστε να πιέσει προς την κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους.