Εθνικό Μητρώο Ασθενών κορονοϊός: Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό Μητρώο Ασθενών κορονοϊός: Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εθνικό Μητρώο Ασθενών κορονοϊός: Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ενίσχυση του μετώπου κατά του κορωνοϊού.

01.04.2020 | 08:06

Εθνικό Μητρώο Ασθενών κορονοϊός: Διαρκείς προσπάθειες προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι ενισχυμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού καταβάλλει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές, καθώς όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η μάχη ενάντια στον ιό μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Δεν ξέρουμε για αυτόν το νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά, όπως γίνεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς, και θα μειωθεί και η επιβίωση του στο περιβάλλον στην Πατρίδα μας, η οποία έχει κάποιες ειδικές συνθήκες και θερμοκρασίας και υγρασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτημα για το αν επηρεάζει η θερμοκρασία τον νέο κορωνοϊό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Με βάση τα παραπάνω και έπειτα από την ενίσχυση των νοσοκομείων της χώρας με κλίνες ΜΕΘ και για απλή νοσηλεία, προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό, οργανώνεται πλέον η εξωνοσοκομειακή νοσηλεία των ασθενών μέσω ενός δικτύου κέντρων υγείας που θα υποδέχονται και θα παρακολουθούν ασθενείς, μίας υπηρεσίας τηλεϊατρικής και χορήγησης φαρμάκων και εκτός νοσοκομείου. «Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ήδη έχει σχεδιαστεί και ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, όπου σε περίπτωση που κάποιος μεταβεί σε αυτό το Κέντρο Υγείας και χρειαστεί να μείνει στο σπίτι του, τότε θα υπάρχει παρακολούθηση από το Κέντρο Υγείας και βεβαίως μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής το οποίο έχουμε σχεδιάσει και ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, θα παρακολουθείται ο ασθενής», ανέφερε σχετικά την Τρίτη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Εθνικό Μητρώο Ασθενών κορονοϊός: Άμεσα σε λειτουργία

Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Μητρών Ασθενών που θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες μέρες εξηγώντας ότι εκεί θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και θα παρακολουθούνται μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής. Στην εξωνοσοκοκομειακή νοσηλεία αναφέρθηκε και ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας ότι η Επιτροπή που συστάθηκε για τον κορωνοϊό έχει συζητήσει για τα ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα.

«Φυσικά και δεν είναι για όλους. Φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο θα την περάσουν ήπια χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική αγωγή. Αλλά έπρεπε σαν Επιτροπή να προβλεφθούν κριτήρια που ο γιατρός της κοινότητας, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορέσει να συνταγογραφήσει την αγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή δίνεται μόνο στο νοσοκομείο, και σε εξωτερικούς ασθενείς με βάση κριτήρια. Άνθρωποι αυξημένου κινδύνου, άνθρωποι που έχουν κάποια κλινικά κριτήρια τα οποία επιβάλλουν την χορήγηση μιας αγωγής, υπό παρακολούθηση, γιατί κάθε φάρμακο έχεις τις τοξικότητες του. Σε αυτό το μητρώο που ανέφερε ο Υπουργός, θα περιλαμβάνονται βέβαια και αυτοί οι ασθενείς», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Exit mobile version