Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ομόλογα κορονοϊός: Έκκληση Λεμέρ στα κράτη της ευρωζώνης για αλληλεγγύη

Ομόλογα κορονοϊός: Έκκληση Λεμέρ στα κράτη της ευρωζώνης για αλληλεγγύη

Ομόλογα κορονοϊός: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να «επιδείξουν αλληλεγγύη», καλώντας τις χώρες του Βορρά και του Νότου να βρουν κοινό τόπο για να απαντήσουν στην κρίση.

Ομόλογα κορονοϊός: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να «επιδείξουν αλληλεγγύη» και να «πάνε ένα βήμα πιο πέρα» απέναντι σε μια οικονομική κρίση η οποία φαίνεται να είναι «μακρά και δαπανηρή». «Είναι ώρα να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», δήλωσε, καλώντας τις χώρες του Βορρά και του Νότου να βρουν κοινό τόπο για να απαντήσουν στην κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού. «Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο για την Ευρώπη από το να έχει αύριο μια απάντηση στην κρίση, την οποία θα συμμερίζονται οι μεν και θα απορρίπτουν οι δε», πρόσθεσε, υπαινισσόμενος τις διαφορές που πρόσφατα προέκυψαν μεταξύ της Ολλανδίας και της Γερμανίας, από τη μία πλευρά, και της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από την άλλη.

«Εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειαζόμαστε ξεκάθαρα ισχυρό συντονισμό», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί «συναίνεση» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη. Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup. Πρώτα υπάρχει «η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χωρίς υπερβολικούς όρους και χωρίς να ξεχωρίζει το ένα ή το άλλο κράτος». Οι δύο άλλες προτάσεις είναι «η χρήση νέων δανειακών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ιδέα ενός κοινού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Λεμέρ θύμισε την πρόταση για ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που παρουσίασε στην εφημερίδα Financial Times. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη απάντηση, με περιορισμένη διάρκεια, για να απαντήσουμε συγκεκριμένα στην οικονομική κρίση την οποία διανύουμε», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταμείο αυτό «θα χρηματοδοτηθεί από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών είτε από μια συγκεκριμένη φορολογία», όπως έναν ευρωπαϊκό φόρο αλληλεγγύης.

Προβληματισμός στον γερμανικό Τύπο για τα ομόλογα κορονοϊού

Η Γερμανία ως το μεγαλύτερο εξαγωγικό κράτος στην Ευρώπη χρειάζεται οικονομικά σταθερούς γείτονες. Περισσότερο από το ήμισυ όλων των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όμως οι οικονομίες γύρω μας καταρρεύσουν, η (ελπίδα για) ταχεία ανάκαμψη μετά την κρίση θα είναι μια αυταπάτη. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι το εξής: Ναι, η Γερμανία πρέπει να προθυμοποιηθεί να βάλει στη ζυγαριά την άριστη φήμη της στις αγορές κεφαλαίων προς όφελος της Ευρώπης. Φυσικά, θα πρέπει να φροντίσει να υπάρξει ένας μηχανισμός διανομής που δεν θα μετατρέψει τα ομόλογα κορονοϊού σε κέρας της Αμάλθειας από το οποίο να μπορεί ο καθένας να απομυζά κατά βούλησιν”, γράφει σήμερα η εφημερίδα Straubinger Tagblatt.

Η Γερμανία και άλλες χώρες απορρίπτουν τα ομόλογα κορoνοϊού επειδή υποστηρίζουν την αρχή ότι καμία χώρα του ευρώ δεν φέρει την ευθύνη για κάποια άλλη. Εάν αποποιούμασταν  αυτήν την  αρχή, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το ότι οι πιστωτές θα μεταχειρίζονταν την υπερχρεωμένη Ιταλία ευνοϊκότερα, εάν μπορούν να βασιστούν στην Γερμανία. Από αυτή την άποψη, τα  συλλογικά ομόλογα είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα και σύμβολο της “απεριόριστης αλληλεγγύης”, όπως αυτή εκφράστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 προς τις  Ηνωμένες Πολιτείες. Αν δεν υπάρξει τώρα συγκρίσιμη υποστήριξη προς τους Ιταλούς, τους Γάλλους και τους Ισπανούς, η ενωμένη Ευρώπη μπορεί άνετα να αποσυρθεί, εκτιμά η εφημερίδα Der Freitag.

Οι κίνδυνοι

Τα ευρωομόλογα δεν είναι καθ΄εαυτά κάτι κακό. Θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερα επιτόκια δανεισμού για χώρες που έχουν ανάγκη, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και θα μπορούσαν επίσης να εξισώσουν το ευρώ με το δολάριο. Ωστόσο, ενέχουν κινδύνους. Θα ήταν επομένως πιο συνετό να αξιοποιήσουμε πρώτα εργαλεία όπως το Ταμείο σταθερότητας. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, τα ευρωομόλογα θα πρέπει να παραμείνουν μια επιλογή, διότι η κατάρρευση τμημάτων της Ευρώπης θα κόστιζε πιο ακριβά. Όπως άλλωστε και για μας τους Γερμανούς η επιστροφή στο -τότε πλέον- δραστικά αναβαθμισμένο μάρκο”, επισημαίνει η εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Πιθανόν η λύση  να έγκειται σε ένα συνδυασμό πολλών εργαλείων, πράγμα που φυσικά προϋποθέτει ότι κανένα δεν θα θεωρείται ταμπού από την αρχή. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εξακολουθεί να είναι διαθέσιμος. Δεν θα έβλαπτε την Ιταλία και άλλες χώρες να δανειστούν από αυτόν, αλλά ούτε η Γερμανία και οι βόρειες χώρες θα πάθαιναν κάτι κακό αν συμμετείχαν σε κοινοτικά ομόλογα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γράφει η Ludwigsburger Kreiszeitung.

H Tagesspiegel του Βερολίνου, τέλος, παραπέμπει στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, η οποία απαγορεύει τα κοινά κρατικά ομόλογα, επομένως και την αμοιβαιοποίηση της ευθύνης από αυτά. Άρα, δεν επιτρέπονται ούτε τα ομόλογα κορονοϊού στο βαθμό που είναι ευρωομόλογα με άλλο όνομα, καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις