Βιταμίνη C τροφές: Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Η υδατοδιαλυτή αυτή βιταμίνη αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, των δοντιών και νευρικού συστήματος. Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος.
Επιπλέον, συμβάλει στο μεταβολισμό της ενέργειας, την απορρόφηση του σιδήρου, την επούλωση πληγών και την θεραπεία από τραυματισμούς. Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και μας βοηθά να έχουμε καλή ψυχολογική κατάσταση. Ο πιο σημαντικός της ρόλος είναι στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας. Η βιταμίνη C βοηθά την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και τις ιντερφερόνης, βοηθώντας έτσι στην άμυνα του οργανισμού μας κατά των μολύνσεων από ιούς και άλλα παθογόνα.
Πού αλλού υπάρχει η βιταμίνη εκτός από το πορτοκάλι:
– Φράουλες: Μία μερίδα του νόστιμου αυτού φρούτου περιέχει τη μισή από την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη C.
– Παπάγια: Τρώγοντας 100 γρ. εξωτικής παπάγιας, προσλαμβάνουμε το 80% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.
– Ακτινίδιο: Αποτελεί το φρούτο που περιέχει την περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο, καθώς σε 100γρ. ακτινιδίου περιέχεται το 100% της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης C.
– Ντομάτα: Μία μερίδα 100 γραμμαρίων του αγαπημένου μας λαχανικού, περιέχει πάνω από 100 mg βιταμίνης C.
– Πιπεριές: Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, καυτερές, ό,τι πιπεριά και να φάτε, σας χαρίζει πολλά mg βιταμίνης. Η κίτρινες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, ενώ οι κόκκινες έρχονται δεύτερες, περιέχοντας περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.
– Μπρόκολο: Τρώγοντας μια μερίδα μπρόκολο, προμηθευόμαστε το σύνολο της απαραίτητης βιταμίνης C, μαζί με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και απαραίτητες φυτικές ίνες. Μικρότερες ποσότητες περιέχονται και στο κουνουπίδι.