Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Ο κορονοϊός είναι… εδώ και εξαπλώνεται, με την χώρα να μετρά ήδη 70 συνολικά νεκρούς, καθώς μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο δύο ακόμη άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Κρούσματα Ελλάδα τώρα: “Ανακοινώνονται 62 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες. Από αυτά, 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 93 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 73 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 25453 κλινικά δείγματα.
Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό”
Ευχάριστα τα νέα, βγαίνουν ασθενείς από τις ΜΕΘ
Αρκετοί από τους νοσούντες από κορωνοϊό βγαίνουν από τις ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», όπως ενημέρωσε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο. «Καθημερινά βγαίνουν ασθενείς από τις ΜΕΘ. Εχουμε αρκετούς που έχουν βγει από την εντατική. Κάποιοι ετοιμάζονται να πάνε και σπίτια τους. Αυτή είναι η πιο ευχάριστη είδηση που μπορώ να δώσω. Αύριο θέλω να ελπίζω ότι θα σας πω ακόμη πιο ευχάριστα, ότι δεν θα έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας» είπε η κα Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Νέα μέτρα
Στο γραφείο του πρωθυπουργού έχουν φτάσει ήδη εισηγήσεις για την – επίσης προαναγγελθείσα – αυστηροποίηση των μέτρων σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας Σε κάθε περίπτωση, η παράταση του περιορισμού της κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να επέλθει στο καλύτερο δυνατό σενάριο από το Μάιο και όχι νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση σταδιακά.
Ενδεικτική είναι η νέα ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στο Facebook: «Τα στοιχεία που έχουμε τώρα αντανακλούν την εξέλιξη της διασποράς της νόσου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Επομένως, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουμε τη διάρκεια της απόδοσης των μέτρων. Η περίοδος του Πάσχα θα είναι καθοριστική και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. […] Τώρα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Δεν θα υπάρξει επαναφορά σε μερική κανονικότητα αν δεν διαφυλάξουμε ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα».
Το πλαίσιο των νέων περιορισμών αφορά χρονικό όριο στις μετακινήσεις, αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν έναν ή περισσότερους τύπους μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί. Παράλληλα, ήδη έχει προληπτικά ενεργήσει εν όψει Πάσχα η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπλόκαρε τις αλλαγές μόνιμης κατοικίας ύστερα από το φαινόμενο μαζικών… αλλαγών έδρας από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία. Επίσης, περαιτέρω μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου θεωρούνται δεδομένα για την αποτροπή μιας μαζικής εξόδου και θα απαγορευτεί το ψήσιμο αρνιών σε αυλές και δημόσιους χώρους. Αντίστοιχοι περιορισμοί θα υπάρξουν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ήδη η αεροπορική συγκοινωνία έχει συρρικνωθεί.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει εντός της εβδομάδας και για τις εκκλησίες, καθώς το Σάββατο του Λαζάρου λήγει τυπικά ο περιορισμός που έχει τεθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υιοθετηθεί η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες μετά την Κυριακή των Βαΐων κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο συρροής πιστών ακόμη και έξω από τους ναούς εξακολουθεί να υφίσταται. Εκτιμάται πάντως πως εκτονωτικά μπορεί να λειτουργήσει η έτερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μεταφορά του εορτασμού της Ανάστασης το βράδυ της «απόδοσής» της όπως ορίζει ο εκκλησιαστικός όρος, δηλαδή στις 26 Μαΐου.