Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός – χώρες: Γιατί κάποιοι λαοί αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ

Κορονοϊός – χώρες: Γιατί κάποιοι λαοί αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία

Κορονοϊός - χώρες: Όσον αφορά στις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στα κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο, o Εμμανουήλ Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι ένας παράγοντας που δεν έχει συζητηθεί είναι το γενετικό προφίλ.

Κορονοϊός – χώρες: Για τον λόγο που κάποιοι λαοί αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία του κορωνοϊού, μίλησε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», Εμμανουήλ Δερμιτζάκης. Ειδικότερα, ανέφερε: «Υπάρχουν κάποιοι λαοί που από την συμπεριφορά τους εν γένει αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό καλύτερα, όπως οι Σουηδοί που είναι περισσότερο κοινωνικά αποστασιοποιημένοι άρα η μετάδοση είναι πιο αργή». Ένας άλλος παράγοντας στην διαφορά αντιμετώπισης στα κράτη είναι ο γενετικός, όπως τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Μπορεί να υπάρχουν διαφορές πχ βορείων ή Βορειοευρωπαίων πληθυσμών που να δείχνουν κάποια μεγαλύτερη προδιάθεση ή πλεονέκτημα, αλλά το μεγαλύτερο νομίζω έχει να κάνει με την κοινωνική συμπεριφορά».

Αναφορικά για το πώς βλέπει τα πράγματα να πηγαίνουν στην Ελλάδα δήλωσε ότι: «Πάνε πολύ καλά τα πράγματα. Φαίνεται ότι σταθεροποιείται η κατάσταση απ’ όλες τις πλευρές και από κρούσματα και από ανθρώπους που νοσηλεύονται και φυσικά και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι αναπόφευκτοι αλλά ευτυχώς σε μικρό αριθμό. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά πάντα επιμένω ότι πρέπει να προσέχουμε διότι είναι ο εφησυχασμός που μπορεί να προκαλέσει μια έξαρση σε ένα δεύτερο στάδιο, όπως επίσης και πιθανά ατυχήματα με την έννοια ότι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα ή κρούσματα τα οποία δεν τα βλέπουμε και έχουν εξαπλωθεί αρκετά. Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί ειδικά τώρα με την έννοια ότι τα μέτρα λειτουργούν, να μην πάνε χαμένα». Σχετικά με την καραντίνα δηλώνει ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε απότομα σε μια κατάσταση όπως ήμασταν πριν.

Οι διαφορές στα συμπτώματα

Όσον αφορά στις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στα κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο, υποστήριξε ότι ένας παράγοντας που δεν έχει συζητηθεί είναι το γενετικό προφίλ του καθενός. Παράλληλα, εκτιμά πως το γενετικό προφίλ του ασθενούς σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του κορωνοϊού, ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στα κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Αυτό δεν το λέμε τυχαία, καθώς είναι γνωστό ως φαινόμενο από τις ηπατίτιδες, το AIDS και πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα δούμε και με τον COVID-19» δηλώνει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να γίνουν σύντομα γενετικές μελέτες, ώστε οι επιστήμονες να βρουν τις γενετικά ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζουν αρνητική εξέλιξη της νόσου και δεν είναι εμφανείς με αυτά που ήδη ξέρουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις