Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Yγιείς ασθενείς” κορονοϊού: Τι μπορεί να οδηγήσει σε βαριά νόσο
ΕΛΛΑΔΑ

“Yγιείς ασθενείς” κορονοϊού: Τι μπορεί να οδηγήσει σε βαριά νόσο

"Yγιείς ασθενείς" κορονοϊού: Όπως είπε o Σωτήρης Τσιόδιας, γίνεται τεράστια ερευνητική προσπάθεια για να δούμε τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό.

“Yγιείς ασθενείς” κορονοϊού: Παρά το γεγονός πως συνήθως ο κορωνοϊός πλήττει ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός φαίνεται να πλήττει βαριά και ανθρώπους υγιείς και νεότερης ηλικίας. Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε εκτενώς τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος έδωσε ορισμένες από τις επιστημονικές ερμηνείες για την παθογένεια της νόσου, όπως τη χαρακτήρισε.

«Βλέπουμε τεράστιες διαφορές στα κλινικά συμπτώματα, καθώς και από χώρα σε χώρα. Κατά πόσο αυτό εξηγείται από γενετικούς παράγοντες, αποτελεί ένα πολύ ανοικτό ερώτημα», δήλωσε νωρίτερα για το θέμα στο «Science» ο ιταλικής καταγωγής γενετιστής Αντρέα Γκάνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ο οποίος ηγείται μεγάλης διεθνούς πρωτοβουλίας για να συλλεχθούν, να αναλυθούν και να συγκριθούν δείγματα DNA από ασθενείς με Covid-19 ανά τον κόσμο.

Ο ρόλος των γονιδίων σε ασθενείς κορωνοϊού

Όπως είπε o Σωτήρης Τσιόδιας, γίνεται τεράστια ερευνητική προσπάθεια για να δούμε τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό. «Πέραν της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων τι άλλο υπάρχει και νοσούν νέοι άνθρωποι» διερωτήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως ερευνάται το ενδεχόμενο αυτοί οι ασθενείς να φέρουν συγκεκριμένα γονίδια, που αφορούν στον «υποδοχέα», την εξωτερική πόρτα όπως την χαρακτήρισε των κυττάρων. «Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική στοιβάδα των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς» σημείωσε επίσης ο λοιμωξιολόγος, για τους λόγους που ο κορωνοϊός φαίνεται να επιδρά πιο επιθετικά σε ορισμένους ασθενείς.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαφορετικότητας μεταξύ των ασθενών, όπως για παράδειγμα το αρχικό ιικό φορτίο που καθορίζει το χρόνο που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει, μέχρι να εξελιχθούν πλήρως τα συμπτώματα» σημείωνε για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», Εμμανουήλ Δερμιτζάκης. «Ως γενετιστής  όμως πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ποικιλομορφίας αυτής, είναι αποτέλεσμα του γενετικού προφίλ του ασθενούς σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του ίδιου του ιού» συμπληρώνει.

Ο ρόλος του επιφανειοδραστικού παράγοντα στην πορεία του ασθενούς με κορωνοϊό

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην πιθανότητα μια ουσία στους πνεύμονες του ανθρώπινου οργανισμού, ο επιφανειοδραστικός παράγοντας, «να εξαντλείται γρήγορα σε ορισμένους ασθενείς, που δεν πάνε καλά ακόμη και σε αναπνευστήρα». Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως σε λίγους ασθενείς με κορωνοϊό, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «καταιγίδα φλεγμονής». Φυσικά, υπάρχουν και νέοι άνθρωποι, που «επειδή φοβούνται λιγότερο δεν παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης και εκτίθενται περισσότερο», είπε και επανέλαβε πως το σημαντικότερο είναι να τηρούμε την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα υγιεινής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις