Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Κορονοϊός Ελλάδα: Μια ιστορική παραδοξότητα
PLUS

Κορονοϊός Ελλάδα: Μια ιστορική παραδοξότητα

Κορονοϊός Ελλάδα: Ένα θύμα του λοιμού των Αθηνών το 429 π.Χ. εξακολουθεί να είναι ύποπτο σήμερα ως φορέας κορονοϊού.

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο Πελοποννησιακός πόλεμος διήρκεσε με διαλείμματα από το 431 έως το 404 π.Χ. και σηματοδότησε εν πολλοίς την αρχή του τέλους της αρχαίας δημοκρατίας. Τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα ήταν η Πελοποννησιακή Συμμαχία υπό την ηγεσία των Σπαρτιατών και η Αθήνα με τους συμμάχους της, τις τύχες της οποίας όριζε η χαρισματική προσωπικότητα του Περικλή. Ο τελευταίος είχε δώσει βάση στην ανάπτυξη της ναυτικής δύναμης των Αθηνών και απέφευγε μια καθοριστική σύγκρουση στη στεριά, που επεδίωκαν οι Σπαρτιάτες, προτιμώντας τον πόλεμο φθοράς. Έτσι όταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Αρχίδαμος ο Β΄ εισέβαλε στην Αττική, οι Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν πίσω από τα τείχη της πόλης, επιτρέποντάς του να λεηλατεί ανενόχλητος την περιοχή τους.

Η υπερσυγκέντρωση, ωστόσο, αυτή του πληθυσμού αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση μιας επιδημίας, που έμεινε γνωστή ως ο λοιμός των Αθηνών. Η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στον Πειραιά και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη. Προέλευση του λοιμού θεωρήθηκε η Αίγυπτος και εξόντωσε συνολικά περίπου 75.000 έως 100.000 από τους κατοίκους της πόλης, δηλαδή το ¼ με 1/3 του πληθυσμού.

Συμπτώματα του λοιμού

Οι περιγραφές του Θουκυδίδη, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, αναφέρουν πως οι άνθρωποι που ήταν ήδη ασθενείς από κάποια άλλη ασθένεια, κατέληγαν να αποκτήσουν και την ασθένεια του λοιμού, ενώ όσοι ήταν υγιείς, εμφάνιζαν αιφνίδια πονοκέφαλο και ισχυρό πυρετό, μαζί με ερεθίσματα στο σώμα και ερεθισμό των ματιών με μια αίσθηση τσουξίματος. Το εσωτερικό του στόματος, ο φάρυγγας και η γλώσσα γίνονταν αιματώδη και η εκπνοή αφύσικη και δυσώδης. Μετά από τα παραπάνω αρχικά φαινόμενα, ακολουθούσαν φτερνίσματα και βραχνάδα στη φωνή, και κατόπιν η αρρώστια κατέβαινε από το κεφάλι προς το στήθος προκαλώντας ισχυρό βήχα. Φτάνοντας στο στομάχι, προκαλούσε ναυτία και εμετό χολής.

Η θερμοκρασία του σώματος φαινόταν να έπεφτε, χωρίς το χρώμα να γίνεται ωχρό αλλά κοκκινωπό, και εμφανίζονταν εξανθήματα και φουσκάλες. Οι ίδιοι οι ασθενείς όμως ένιωθαν να θερμαίνονται τόσο πολύ, όπου δεν μπορούσαν να φορέσουν ούτε καν ελαφριά ενδύματα ή σεντόνια, ανακουφίζονταν όμως ιδιαίτερα όταν έπεφτε κρύο νερό επάνω στο σώμα τους. Οι περισσότεροι πέθαιναν την εβδόμη ή ενάτη ημέρα από την εκδήλωση της ασθένειας, με αυτούς που κατάφερναν να επιζήσουν παραπάνω να εμφανίζουν ισχυρό στομαχόπονο και διάρροια, τόσο που πολλοί πέθαιναν από την εξάντληση.

https://www.youtube.com/watch?v=x3kLaeEY8Ew

Και ο Περικλής

Μεταξύ των θυμάτων του λοιμού το 429 π.Χ. ήταν και ο ίδιος ο ηγέτης της πόλης, ο Περικλής, καθώς και πολλά μέλη της οικογένειάς του. Σήμερα, 2.449 χρόνια μετά το άγαλμά του θεωρείται ύποπτο, ως φορέας του κορονοϊού αυτή τη φορά, και απολυμαίνεται από τον δήμο Αθηναίων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άθραυστα διαχωριστικά τζάμια στα περιπολικά για προστασία από τον κορονοϊό ζητούν οι αστυνομικοί

Οι κρίσιμες ημέρες έως το Πάσχα και τα νέα αυστηρά μέτρα

Αισιόδοξη η καθηγήτρια Σύψα: “Σύντομα θα δούμε κορύφωση – Να παραμείνουμε στα μέτρα”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις