Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Ο απολογισμός του τελευταίου εικοσιτετραώρου από την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ανακοινώθηκαν ακόμη δύο νεκρούς με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 81. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τη χώρα να μετρά συνολικά 1.832 ασθενείς Covid-19, εκ των οποίων 55% είναι άνδρες. Ο λοιμωξιολόγος συμπλήρωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί 28.584 κλινικά δείγματα για τον κορωνοϊό.
Όπως είπε, 501 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ άλλα 679 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσματα κορωνοϊού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 90 διασωληνωμένους, εκ των οποίων, 19 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Από τους βαριά ασθενείς, 72% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμη θανάτους, με τη χώρα να μετρά 81 νεκρούς από τον κορωνοϊό, εκ των οποίων 23 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Αισιόδοξα τα νέα έρευνα για τον κορωνοϊό σε εγκύους
Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια αισιόδοξη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εγκύους που διαγνώστηκαν θετικές στον κορωνοϊό. Όπως είπε, η μελέτη σε 43 έγκυες στη Νέα Υόρκη, έδειξε πως το 86% παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της ασθένειας Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επιπλέον, κανένα από τα μωρά δεν βρέθηκε μολυσμένο από τον ιό.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε εκτενώς και στη συζήτηση για την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος δεν είναι σπριντάρισμα». Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο τη στιγμή που ελάχιστες χώρες Αυστρία και Δανία συζητούν άρση των μέτρων, η Ιαπωνία ανακοινώνει πως κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε επίσηες πως η Γουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό. Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών τους.
Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεν είναι αυτή η ώρα για άρση των μέτρων περιορισμού
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η επικρατέστερη επιλογή για την χαλάρωση των μέτρων θα αφορά σε μια εναλλαγή περιόδων άρσης και εφαρμογής μέτρων. Παρομοίασε την διαδικασία εμ την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε μακρύ δρόμο με πολλές στροφές. «Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, κάποια στιγμή να αφήσεις τα φρένα, ξανά και ξανά ώσπου να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό», είπε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε κάθε περίπτωση αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις τόσο του ΠΟΥ, όσο όμως και του Κέντρου αντιμετώπισης νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που σημείωσαν πως δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή για να αρθούν τα μέτρα περιορισμού από τον κορωνοϊό.
Ξεκάθαρο μήνυμα Χαρδαλιά: Μέχρι τις 27 Απριλίου δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν σαφής σχετικά με τα όποια σενάρια αποκλιμάκωσης των μέτρων. Οπως τόνισε, δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση τις ημέρες του Πάσχα και υπογράμμισε ότι η συζήτηση σχετικά με την αποκλιμάκωση θα γίνει με τη συμβουλή των επιστημόνων. «Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Το τονίζω γιατί ακούγονται σενάρια αποκλιμάκωσης των μέτρων. Μέχρι τις 27 Απριλίου δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση. Στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις θα ξεκινήσει συζήτηση για το πότε θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι θα δούμε τι μπορεί να γίνει με τη συμβουλή των επιστημόνων. «Μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Το «ευχαριστώ» Τσιόδρα σε γιατρούς και νοσηλευτές
Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες φαρμακευτικής αγωγής και προφύλαξης για εργαζόμενους στις υπηρεσίας υγείας. Όπως είπε, εγκρίθηκαν επιπλέον μάσκες υψηλής προστασίας για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο λοιμωξιολόγος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ιό καθημερινά. «Η Ισπανία έχει τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης σε γιατρούς και νοσηλευτές» σχολίασε, τονίζοντας πως οι ασθενείς Covid-19, μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ανέρχονται σε 15.000, ήτοι το 14% του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Στην Ιταλία ο ίδιος αριθμός υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος περιέγραψε πως συνάδελφοί του στην Ιταλία συμμετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ανεξαρτήτως ειδικότητας. «Ομάδα πνευμονολόγων από μεγάλο νοσοκομείο της Ιταλίας μου έστειλε μήνυμα, ότι είμαστε όλοι μέρος μια ομάδας» είπε.
Ειδική μνεία όμως θέλησε να κάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας και με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
«Νοσηλεύτριες και νοσηλευτές αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε και τόνισε πως οι εργαζόμενοι αυτοί αποδεικνύουν καθημερινά τη συμπόνοια, τη γενναιότητα και το θάρρος. Ο λοιμωξιολόγος παρέθεσε μάλιστα εκτίμηση του ΠΟΥ, πως χώρες με ελλείψεις σε προσωπικό στην Υγεία θα πρέπει να αυξήσουν τις προσλήψεις κατά μέσο όρο 8% ετησίως, προκειμένου να ανταποκριθούν στη δημόσια υγεία.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως γνωρίζει πως νοσηλευτές και γιατροί υπόκεινται συχνά σε σωματική και ψυχολογική βία εν ώρα εργασίας. Πρόκειται για προσωπικές θυσίες, είπε, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που υπερβάλουν εαυτούς και φυσικά νοιάζονται για την περίθαλψη. «Η προστασία τους να παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα» σχολίασε κλείνοντας και έστειλε τις ευχαριστίες του υπουργού Υγείας και όλων όσων εργάζονται στο υπουργείο «για την τιτάνια προσπάθεια».
Στον δρόμο 500 Κινητές Μονάδες Υγείας
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως από την Τετάρτη το σύστημα υγείας αποκτά «Κομάντος», καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, ξεκινούν επισκέψεις κατ’ οίκον από 500 ειδικές μονάδες, με ένα κονδύλι περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αποστολή των Κινητών Ομάδων είναι κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού Covid-19, διαδικασία που χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την αποφυγή διάδοσης του ιού στην επόμενη φάση, όταν δηλαδή αρχίσουν να αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. Εκτός από την ενεργοποίηση αυτών των Κινητών Ομάδων, με προσωπικό που θα προσληφθεί με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα παράτασης για άλλο ένα τρίμηνο, θα ενισχυθεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ με 100 άτομα, συνθέτοντας έτσι ένα πλαίσιο άμεσης δράσης.
Σύψας: Πηγαίνουμε προς τη λήξη του α΄ημιχρόνου
«Πηγαίνουμε προς τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου και πάμε καλά, συνεχίζουμε με καλή άμυνα και στο δεύτερο ημίχρονο», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την καμπύλη των κρουσμάτων του κορωνοϊού. «Εάν υπάρξει χαλάρωση η καμπύλη θα ανέβει απότομα, έχω μια προαίσθηση ότι είμαστε σε καλό δρόμο με προϋπόθεση ότι κάνουμε το σωστό» συμπλήρωσε ο κ. Σύψας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επανέλαβε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «ο Απρίλιος παραμένει κρίσιμος» εκτιμώντας ότι «εάν πηγαίνουμε τόσο καλά θα αρχίσουμε τον Μάιο σιγά-σιγά σταδιακή άρση των περιορισμών όχι όμως απότομα».
Όσον αφορά το Πάσχα τόνισε ότι «το φοβόμαστε. Αν δεν τα πάμε καλά στο Πάσχα μπορεί να έχουμε ανάκαμψη του ιού και νέα μέτρα. Πρέπει να είμαστε όλοι μέσα το Πάσχα». «Αν μαζευτούμε πολλοί μαζί θα έχουμε διασπορά και σε δυο εβδομάδες θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων» εξήγησε ο κ. Σύψας. Ερωτηθείς αν φέτος θα κάνουμε διακοπές απάντησε ότι «θα κάνουμε διακοπές όχι όπως πέρσι αλλά με προσοχή και καλύτερους κανόνες υγιεινής».
Για το φθινόπωρο, δε, ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «το ευτύχημα είναι ότι μέχρι τότε θα έχουμε κάποιο καλύτερο φάρμακο και δεν θα αιφνιδιαστούμε και δεν εκτιμώ ότι θα πάρουμε αυτού του είδους τα δραματικά μέτρα όπως αυτά που πήραμε τώρα». Για το εμβόλιο, τέλος, εκτίμησε ότι δεν θα το έχουμε πριν τις αρχές ή τα μέσα του 2021 «αλλά όταν το έχουμε η επιδημία θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη».