Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μάσκα κορονοϊός: Ο ΠΟΥ παίρνει (ξανά) θέση
PLUS

Μάσκα κορονοϊός: Ο ΠΟΥ παίρνει (ξανά) θέση

Μάσκα κορονοϊός: Μία από τις πιο πολυσυζητημένες... ερωτήσεις, χωρίς ξεκάθαρη απάντηση.

Μάσκα κορονοϊός: Οι μάσκες μόνες τους δεν είναι «θαυματουργή λύση» ενάντια στην πανδημία του νέου κορωνοϊού. Αυτό σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας πως η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη. «Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία Covid19», δήλωσε γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη. Παράλληλα, καταδίκασε τις «ρατσιστικές δηλώσεις» ερευνητών που ανέφεραν προσφάτως την Αφρική ως ένα «πεδίο δοκιμών» για να εξεταστεί ένα πιθανό εμβόλιο εναντίον του Covid-19. Ο Γκεμπρεγιέσους έκανε λόγο για «κληρονομιά μιας αποικιοκρατικής νοοτροπίας».

«Αυτού του είδους οι ρατσιστικές δηλώσεις δεν βοηθούν καθόλου για να προχωρήσουμε. Έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα αλληλεγγύης. Η Αφρική δεν μπορεί και δεν θα γίνει ένα πεδίο δοκιμών για οποιοδήποτε εμβόλιο», δήλωσε Γκεμπρεγιέσους. «Η κληρονομιά της αποικιοκρατικής νοοτροπίας πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση από Νιγηριανού δημοσιογράφου. Ο Τέντρος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στους επιστήμονες που έκαναν αυτή την πρόταση. Την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Γαλλίας Inserm, ο Γάλλος γιατρός Ζαν Πολ Μιρά, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Cochin στο Παρίσι, υπονόησε ότι μια πιθανή θεραπεία για τη νόσο Covid-19 θα πρέπει να δοκιμαστεί στην Αφρική.

Οι εξοργιστικές δηλώσεις

Ο διευθυντής ερευνών Καμίλ Λοχτ συζητούσε το θέμα του εμβολίου BCG για τη φυματίωση, που δοκιμάζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία εναντίον του νέου κορωνοϊού. Ο Μιρά ρώτησε: «Εάν θα μπορούσα να γίνω προκλητικός, δεν θα έπρεπε να κάνουμε αυτήν τη μελέτη στην Αφρική, όπου δεν υπάρχουν μάσκες, αγωγή ή μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως γίνεται κάπως έτσι, παρεμπιπτόντως, σε ορισμένες έρευνες για το AIDS ή με τις ιερόδουλες;». «Δοκιμάζουμε πράγματα, διότι γνωρίζουμε ότι είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό και δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους».

Ο Καμίλ Λοχτ, ο διευθυντής ερευνών του Inserm, απάντησε: «Έχετε δίκιο. Και παρεμπιπτόντως, βρισκόμαστε στη διαδικασία να σκεφτούμε, παράλληλα, μια έρευνα στην Αφρική… Αυτό δεν μας αποτρέπει, παράλληλα, από το να σκεφτόμαστε για μια έρευνα στην Ευρώπη και την Αυστραλία». Ο διάλογος αυτός των Γάλλων επιστημόνων, οι οποίοι ζήτησαν έπειτα συγγνώμη, προκάλεσαν οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάστηκαν από ενώσεις και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «δεν αντιπροσωπεύουν την θέση των γαλλικών αρχών». «Είναι ντροπιαστικό και τρομακτικό να ακούμε επιστήμονες να λένε τέτοια πράγματα στον 21ο αιώνα. Τους καταδικάζουμε με τον ισχυρότερο τρόπο», κατέληξε ο Τέντρος.

Δείτε ακόμη

Covid 19: «Π….ς γιοι, είστε σ….ά” – Οργή Ετό για τη δήλωση Γάλλου γιατρού

Τελικά πρέπει να φοράω μάσκα ή όχι; Ο Εξαδάκτυλος εξηγεί (vid)

“Όχι” Μόσιαλου στο άνοιγμα σχολείων – Τα μέτρα πρέπει να κρατήσουν μήνες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις