Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Ψυχολογία – έρευνες: Γιατί βαδίζουμε πέρα δώθε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο
PLUS

Ψυχολογία – έρευνες: Γιατί βαδίζουμε πέρα δώθε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο

Ψυχολογία - έρευνες: Οι ειδικοί απαντούν σε τι οφείλεται η υπερκινητικότητα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ψυχολογία – έρευνες: Όταν μιλάνε στο τηλέφωνο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να βαδίζουν στον χώρο. Αν είναι στο σπίτι τους, τότε απλά βαδίζουν από δωμάτιο σε δωμάτιο, ενώ αν είναι στον δρόμο, τότε συνεχίζουν να βαδίζουν, αλλά συνήθως πιο αργά και με κάποιες στάσεις. Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επιστημονική απόδειξη για τον λόγο που γίνεται αυτό, πολλές μελέτες που σχετίζονται με το θέμα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενεργοποιείται και λειτουργεί καλύτερα, όταν είμαστε όρθιοι και όταν περπατάμε. Πολλοί επιστήμονες, καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς και συνθέτες υιοθετούν αυτή την μέθοδο για την παραγωγή ιδεών.

Αν παρακολουθήσετε ανθρώπους που είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στη συνομιλία, θα προσέξετε ότι συνήθως κοιτούν προς τα κάτω κινούνται αργά. Οι εξωτερικές επιρροές από το περιβάλλον τους εκείνη τη στιγμή ελαχιστοποιούνται και υποσυνείδητα το σώμα τους, τους λέει να περπατήσουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στην συνομιλία. Είναι το ίδιο όπως όταν οι άνθρωποι παίζουν με τα δάχτυλα των χεριών τους σε μια επαγγελματική συνάντηση. Η βασική αρχή είναι ότι το περπάτημα μάς βοηθάει να σκεφτούμε καλύτερα και να έχουμε καλύτερο διάλογο στο τηλέφωνο, ενώ όταν κοιτάμε και προς τα κάτω, περιορίζουμε τους οπτικούς ερεθισμούς από το περιβάλλον μας.

Ψυχολογία: Πόσο επικίνδυνο είναι να μιλάμε στο τηλέφωνο όταν βρισκόμαστε σε κίνηση

Ωστόσο, όσο «χαριτωμένο» κι αν φαίνεται σε κάποιους το να περπατάνε και συγχρόνως να απολαμβάνουν και μια τηλεφωνική συνομιλία, στην πραγματικότητα αποτελεί κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως τονίζουν οι ψυχολόγοι. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι τραυματισμοί πεζών που έφτασαν μάλιστα μέχρι την εισαγωγή σε νοσοκομείο, προκλήθηκε επειδή μιλούσαν στο τηλέφωνο(!). Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε ξανά και ξανά από το 2005 μέχρι και σήμερα.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, οι νέοι από 16 έως 25 ετών είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν ενώ περπατούν και μιλούν στο κινητό, με τους νέους από 21-25 να βρίσκονται στην πρώτη θέση, ενώ η πλειοψηφία (περίπου το 69%) είχε τραυματιστεί την ώρα που μιλούσαν στο τηλέφωνο και όχι την ώρα που έστελναν κάποιο μήνυμα, σε ένα ποσοστό περίπου 9%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις