Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Live η ενημέρωση Τσιόδρα – Χαρδαλιά
79 ΣΤΗ ΜΕΘ

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Live η ενημέρωση Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 71 και το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 1955, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, όπου και ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ιό ανέβηκε στους 86. Ωστόσο λίγο αργότερα κατέληξε ένας 79χρονος στην Καστοριά, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 87. Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 71 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1955 , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως 518 κρούσματα του κορωνοϊού σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 734 αφορούν σε επαφή με ήδη γνωστό κρούσμα. 79 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινωθεί 89.975 θάνατοι από τον κορωνοϊό, τόνισε ωστόσο πως παράλληλα περισσότεροι από 340.000 ανέρρωσαν. Από τα 1955 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, το 57% αποτελεί άνδρες. Ο κ. Τσιόδρας όμως έδωσε και ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού ανά ηλικία. Όπως είπε, το 30% των θετικών στον Covid-19 είναι μεταξύ 18-39 ετών, 35% αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 59 ετών και ένα 21% βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στα συμπεράσματα της επιτροπής αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως είπε, τέθηκαν σήμερα τα κριτήρια επιλογής των τεστ αντισωμάτων. «Θέλουμε να είναι αξιόπιστα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού στη χώρα».

Η απόφαση της επιτροπής για την χρήση μάσκας

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε τις αποφάσεις της επιτροπής που έγιναν γνωστές νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης. «Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία στη χώρα μας η επιτροπή στην παρούσα φάση δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας» σχολίασε ο λοιμωξιολόγος. Όπως είπε, επιπλέον, ιατρικές μάσκες με βαλβίδα, δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από άτομα του γενικού πληθυσμού. Αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη χρήση γαντιών ενάντια στον κορωνοϊό

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας όμως, αναφέρθηκε και στην τάση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού να φορά γάντια μιας χρήσης όταν βγαίνει από το σπίτι. «Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τον ιό» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε τονίζοντας πως «η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη. Τα γάντια δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να τρυπήσουν ή να έχουν μικρές τρύπες». Και στην περίπτωση της χρήσης γαντιών, όπως τόνισε και αναφορικά με τη μάσκα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να προσφέρει εφησυχασμό. Όπως είπε, πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να παραμένει η σωστή υγιεινή, με καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αλλά και χρήση αντισηπτικών.

Χαρδαλιάς: Φέτος το Πάσχα θα προσευχηθούμε σπίτι

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η Εκκλησία έχει δώσει κατευθύνσεις προς τους πιστούς και όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, οι ιεροί ναοί θα είναι ανοικτοί μόνο συγκεκριμένες ώρες για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό και θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Φέτος, όπως είπε, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα πάμε στην εκκλησία και θα προσευχηθούμε στο σπίτι. Υπενθυμίζεται ότι εντατικοποιούνται από αύριο, Παρασκευή 10 Απριλίου, οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί έως τις 27 Απριλίου για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχει ζητήσει από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος την αύξηση των ελέγχων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αιτήματα από δημάρχους και τοπικούς φορείς των νησιών για επιπλέον περιορισμό μετακινήσεων μεταξύ των νησιών. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου, στους χώρους αρμοδιότητας του ΛΣ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 38.363 έλεγχοι και έχουν καταγραφεί 150 παραβάσεις.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Την ίδια ώρα, το το υπουργείο Υγείας στέλνει το μήνυμα ότι «πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε αλλά να προσέξουμε γιατί είμαστε στην αρχή του τέλους». Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο protothema.gr κάλεσε τον κόσμο «να κάνει υπομονή και να μην ξεγελαστεί από τα καλά δεδομένα γιατί το πρώτο που βλέπουμε από τις αναλύσεις είναι ότι αν ξεφύγουμε από τη σοβαρότητα του lockdown η επιδημία θα επανέλθει άσχημα πολύ σύντομα. Ζητάμε υπομονή γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ καλό ότι είχαμε μείωση των διασωληνωμένων γιατί δείχνει ότι βαίνουμε προς μια μείωση του στρες στο σύστημα υγείας».

Όπως εξήγησε «για να αναστρέψουμε το lockdown μπορεί να γίνει μέχρι τον Μάιο ο μηδενισμός των κρουσμάτων». Ωστόσο, τόνισε, ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε εκρίζωση του ιού, η οποία είναι και εφικτή όπως φαίνεται στην Κίνα αφού είχαν μηδενισμό κρουσμάτων επί σειρά ημερών». Ερωτηθείς για την ανοσία ασθενών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι έχουμε «ελάχιστες περιπτώσεις αναζωπύρωσης του κορωνοϊού σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει αλλά με σχετικά καλή βεβαιότητα θα το γνωρίζουμε το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο». Σημείωσε, τέλος, πως «ό,τι περιμένουμε από αναζωπύρωση θα έρθει από το εξωτερικό. Οποτεδήποτε χαλαρώσουν τα μέτρα από έξω για μετακίνηση πληθυσμού θα έχουμε νέα κρούσματα».

Κορονοϊός – Νέα μελέτη: Σε ισχύ τα μέτρα ώσπου να βρεθεί εμβόλιο

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Γου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, συμπέρανε ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι δυνατό να τερματισθούν οριστικά και πλήρως, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός δεύτερου επιδημικού κύματος. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρουν ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τα νέα κρούσματα και να αναπροσαρμόζουν τα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Χωρίς ανοσία αγέλης έναντι της Covid-19, είναι εύκολο τα κρούσματα να αυξηθούν ξανά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία σταδιακά θα ξεκινήσουν ξανά και οι κοινωνικές επαφές θα αυξηθούν, ενώ θα αυξηθεί και ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων από άλλες χώρες», προειδοποίησε ο δρ Γου, σύμφωνα με τη «Guardian». Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι ο «πολλαπλασιαστής» (δείκτης Ro) της πανδημίας, δηλαδή πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού, θα αυξηθεί ξανά, όταν αρθούν ορισμένα μέτρα. Η Κίνα έχει μειώσει αυτό τον αριθμό σε κάτω από ένα, από δύο έως τρία άτομα προηγουμένως, αλλά οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια, μετά και την άρση των μέτρων στο επίκεντρο της Γουχάν.

«Μολονότι οι πολιτικές ελέγχου όπως η φυσική απόσταση και οι αλλαγές στη συμπεριφορά πιθανώς θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, η ενεργητική επιδίωξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού κάτω από το ένα, είναι πιθανό ότι αποτελεί την καλύτερη στρατηγική, έως ότου υπάρξουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια», εκτίμησε ο Γου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις