Πόσοι βγήκαν από τις ΜΕΘ: Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, υπάρχουν συνολικά 84 άτομα σε ΜΕΘ σήμερα, εννέα λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.
Πόσοι βγήκαν από τις ΜΕΘ: Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νούμερα που έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, όσον αφορά ασθενείς του κορωνοϊού, που βγήκαν από τις ΜΕΘ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, συλλέγοντας τα στοιχεία από την Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου, ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ συνολικά 14 ασθενείς. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, υπάρχουν συνολικά 84 άτομα σε ΜΕΘ σήμερα, εννέα λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως όπως τον ενημέρωσε η κα Κοτανίδου, από 39 διασωληνωμένους έχουν αποσωληνωθεί οι 17, ενώ τέσσερις έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Τόνισε επίσης πως άλλοι έξι είναι πολύ καλά στην υγεία τους, δείγμα αδιαμφισβήτητα πολύ θετικό. «Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα από μια μεγάλη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας και δείχνουν την ποιότητα της φροντίδας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Κορωνοϊός: Τι λέει ο ιατρικός σύλλογος για τη χρήση μάσκας
Αναλυτικές οδηγίες για όλων των τύπου μάσκες, έδωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για την αποφυγή μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα», ξεκαθάρισε πως τις μάσκες πρέπει να τις φορούν όσοι είναι ασθενείς και όσοι φροντίζουν ασθενείς, ενώ στάθηκε και στην σημασία του να μη γίνεται χρήση μάσκας με φίλτρο από άτομα που δεν ανήκουν σε ιατρικό προσωπικό.
«Οποιος είναι ασθενής και όποιος φροντίζει ασθενή πρέπει να φοράει μάσκα. Οποιος δεν είναι γιατρός ή νοσηλευτής δεν πρέπει να φοράει μάσκα με φίλτρο. Γιατί αν τυχόν είναι ασθενής και δεν το γνωρίζει, ψεκάζει ιούς στο περιβάλλον. Το φίλτρο κατά την εισπνοή συγκρατεί ότι υπάρχει αλλά κατά την εκπνοή επιτρέπει να περάσει προς τα έξω ό,τι εκπνέεται. Μια απλή χειρουργική μάσκα, ακόμα και μια πάνινη δεν επιτρέπει τα αεροσταγονίδια να εκπέμπονται στο περιβάλλον. Άρα, όποιος είναι ασθενής ή μπορεί να είναι και να μην το ξέρει, δεν επιτρέπεται να φοράει μάσκα με φίλτρο. Κανένας πλην γιατρών και υγειονομικών δεν πρέπει να φοράει μάσκα με φίλτρο. Ακόμα και για τους γιατρούς και νοσηλευτές, η μάσκα με φίλτρο επιτρέπεται μέσα στο χώρο ασθενών με covid», είπε ξεκάθαρα ο κ. Εξαδάκτυλος.
Εξαδάκτυλος: Πώς θα καθαρίζεται την κάθε μάσκα
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε πως είναι χρήσιμο να φορούν μάσκες όσοι βρίσκονται σε χώρο εργασίας με αρκετό κόσμο, ή έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα. «Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους λόγω εργασίας, πρέπει να φορούν μάσκα, όπως οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ ή οι άνθρωποι που εργάζονται σε κοντινή απόσταση με άλλους γιατί δεν μπορούν να εργαστούν αλλιώς , επίσης πρέπει να φορούν μάσκα. Γενικά όμως, θα πρέπει όλοι να τηρούμε την απόσταση των δύο μέτρων. Η μάσκα, εφόσον διατίθεται, θα πρέπει να είναι ή απλή χειρουργική ή πάνινη», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:
«Σημαντικό είναι επίσης ότι όση φοράει κάποιος τη μάσκα, δεν ακουμπάει τα χέρια του στο πρόσωπο. Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό από την ίδια τη μάσκα, διότι ακουμπώντας τα χέρια του στο πρόσωπο μεταφέρει τον ιό. Όταν γυρίσει στο σπίτι βγάζει τη μάσκα του, πλένει τα χέρια του εξαντλητικά και μόνο τότε μπορεί ν ακουμπήσει τα χέρια του στο πρόσωπο. Αν η μάσκα είναι χάρτινη και δεν είναι πλαστική μπορεί να σιδερωθεί. Αν η μάσκα είναι πλαστική μπορεί να ψεκαστεί με αλκοολούχο διάλυμα από την εξωτερική πλευρά και να χρησιμοποιηθεί μετά από 48 ώρες. Αν η μάσκα είναι πάνινη, μπορεί να πλυθεί και να σιδερωθεί».