Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Κορωνοϊός: Live οι ανακοινώσεις Τσιόδρα - Χαρδαλιά
Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, όπου και ανακοινώθηκε ότι τα θύματα είναι πλέον 90 από τον φονικό ιό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Παρασκευή 56 νέα κρούσματα και 2.011 συνολικά επιβεβαιωμένους ασθενείς από κορωνοϊό στη χώρα, εκ των οποίων το 57% είναι άνδρες. Όπως είπε, 77 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων 14 γυναίκες. Από τους βαριά ασθενείς το 75% διαθέτουν υποκείμενο νόσημα. 15 ασθενείς με κορωνοϊό εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 4 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα να ανέρχεται σε 90. Τα θύματα του κορωνοϊού έχουν μέση ηλικία τα 73 έτη. Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα της επίσκεψης στο νοσοκομείο από πολίτες που έχουν άλλα χρόνια νοσήματα. Το ότι υπάρχει ο κορωνοϊός δεν σημαίνει πως δεν πάμε στο νοσοκομείο. Πάμε στο νοσοκομείο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για την υγεία μας, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στην κοινότητα των Ρομά, με αφορμή φυσικά την ένταση που προκλήθηκε το μεσημέρι στη Λάρισα. Παραθέτοντας οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε. «Υπενθυμίζεται η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών και φτωχών Ρομά στην Ευρώπη». Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες κατά την τρέχουσα πανδημία καθώς ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. «Σε πολλά μέρη εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό» και συνέχισε πως στις κοινότητες των Ρομά καθίσταται «δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε υπερπλήρεις κατοικίες».
Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας
«Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» σημείωσε με έμφαση ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως τα περιοριστικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αλλά την πρόληψη μετάδοσης της νόσου. Όπως είπε, οι Ρομά θα έχουν όπως έχουν, ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως οι περισσότερες ομάδες του ευάλωτου πληθυσμού. «Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Πάνω από όλα η ενότητα» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και έκλεισε την ενημέρωση λέγοντας. «Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους και τους παρακαλώ να συνεχίσουν. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας».
Κορωνοϊός: Αδειασαν τα νοσοκομεία της χώρας από «κοινά» περιστατικά
H έξαρση του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω – κάτω στα νοσοκομεία της χώρας, με τα «κοινά» περιστατικά πλέον να σπανίζουν. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος «τα νοσοκομεία έχουν αδειάσει. Οι ασθενείς φοβούνται να τα επισκεφτούν». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο «τα έκτακτα περιστατικά στα ΤΕΠ έχουν μειωθεί έως και 60% με 70%, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι ελάχιστοι συγκριτικά με το διάστημα πριν την πανδημία».
Στη λίστα που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται η σημαντική επίδραση που είχε η έξαρση του κορωνοϊού στη λειτουργία των νοσοκομείων:
ΑΤΤΙΚΟ: Πριν τη κρίση κατά μέσο όρο νοσηλεύονταν 750 ασθενείς με 120 ράντζα και τώρα νοσηλεύονται μόνο 250 ασθενείς (συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς με Covid-19)
ΑΧΕΠΑ: Πριν τη κρίση νοσηλεύονταν 600 ασθενείς και τώρα νοσηλεύονται 250 ασθενείς (συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό)
ΘΡΙΑΣΙΟ: Πριν τη κρίση νοσηλεύονταν 300 ασθενείς και τώρα νοσηλεύονται 150.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: Πριν τη κρίση νοσηλεύονταν 650 ασθενείς. Σήμερα είναι 270.
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Πριν τη κρίση νοσηλεύονταν 500 ασθενείς και τώρα μόλις 100.
ΕΡΥΘΡΟΣ: Πριν τη κρίση νοσηλευόταν 520 ασθενείς και τώρα 200.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πριν τη κρίση νοσηλεύονταν 650 ασθενείς. Σήμερα είναι 350.
Νοσοκομείο Αρτας: Πριν τη κρίση νοσηλεύονταν 200 ασθενείς και τώρα νοσηλεύονται 80.
H ΠΟΕΔΗΝ ζητά να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για το ΕΣΥ
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει ότι «ο φόβος που νιώθει ο κόσμος θα έχει επιπτώσεις στην υγεία του. Είναι αναμενόμενο ότι θα αυξηθεί η νοσηρότητα του πληθυσμού» καθώς και ότι «μετά την ύφεση της πανδημίας τα νοσοκομεία θα γεμίσουν ασθενείς». Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για το ΕΣΥ, καθώς «το καλοκαίρι δεν θα είναι σαν τα άλλα. Θα υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία από άλλες παθήσεις.»
146 υγειονομικοί θετικοί στον κορωνοϊό
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των νοσούντων με κορωνοϊό υγειονομικών. Η σημερινή αναφορά δείχνει 146 συνολικά κρούσματα κορωνοϊού σε υγειονομικούς, με 10 εξ αυτών να νοσηλεύονται και οι έξι -από όσους νοσηλεύονται- να έχουν εκδηλώσει σοβαρή πνευμονία. Τα τελευταία περιστατικά ήταν το κρούσμα κορωνοϊού στη ΜΕΘ του Θριάσιου, οι δυο νοσηλευτές (βοηθοί θαλάμου) στο νοσοκομείο της Κοζάνης και μια νοσηλεύτρια στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Σερρών. Από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει ότι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των υγειονομικών που είναι σε καραντίνα. Από 500 που ήταν προ ημερών, πλέον σε κατ’ οίκον απομόνωση είναι 300. Η ΠΟΕΔΗΝ αποδίδει τον μικρότερο αριθμό στο γεγονός ότι «βαίνει προς κατάργηση το μέτρο της καραντίνας για τους υγειονομικούς, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.»