Στρατός: Το 1977 το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με τη Δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Koch για την κατασκευή, από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ), των τυφεκίων G3A3 και G3A4. Οι μονάδες του Ελληνικού Στρατού άρχισαν να εξοπλίζονται με αυτά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αρχικά χορηγήθηκαν στην πλειονότητα των μονάδων, με εξαίρεση αυτές των Ειδικών Δυνάμεων και του Δ΄ Σ.Σ., οι οποίες συνέχισαν να χρησιμοποιούν τυφέκια FN, καθώς και κάποιες μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας και του Εσωτερικού, οι οποίες έφεραν αμερικανικό οπλισμό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αντικαταστάθηκε και ο οπλισμός του Δ΄ Σ.Σ. από τυφέκια G3.
Σήμερα τα G3 χρησιμοποιούνται από όλες σχεδόν τις μονάδες των Σωμάτων και του Εσωτερικού που χρησιμοποιούν τυφέκια FN. Το G3A3 φέρεται από τους στρατιώτες και το G3A4 από τους Υπαξιωματικούς και (από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα) τους κατώτερους Αξιωματικούς και σε στρατιώτες που έχουν ειδικότητα πλήρωμα άρματος (πυροβολητές, οδηγοί, γεμιστές, αρχηγοί).
Στρατός: Προς ένα νέο «εθνικό» όπλο
Αυτή η εποχή πλησιάζει στο τέλος της, καθώς έπειτα από 4 δεκαετίες χρήσης του ατομικού τυφεκίου G3 έχει έρθει πλέον η ώρα να πάμε σε σύγχρονες λύσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσον αφορά στο διαδικαστικό δεν έχει προκριθεί η αμφίβολη κατασκευή εγχώριου όπλου, αλλά ούτε και προκρίθηκε κάποιος διαγωνισμός. Αντίθετα, αποφασίστηκε να επιλέξουμε ένα από τα 5-6 τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας και διεθνώς αναγνωρίσιμα.
Παραγωγή στην Ελλάδα
Αφού επιλεγεί το όπλο, θα ζητηθεί από την κατασκευάστρια χώρα να γίνουμε συμπαραγωγοί του. Να γίνει δηλαδή η μέγιστη παραγωγή του στην Ελλάδα και να πάρουμε και άδεια για εξαγωγές του. Αυτό θα επιτευχθεί με μια συμφωνία Government to Government. «Πρόκειται για μια λύση που θα συμβάλει σημαντικά στην αναζωογόνηση και στη βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας», επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.
Υπό τη μέριμνα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας
H διαδικασία της επιλογής του νέου τυφεκίου (ατομικού τυφεκίου, ελεύθερου σκοπευτή και περιστρόφου) βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τη μέριμνα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος ως πρώην αρχηγός ΓΕΣ γνωρίζει καλά τις ανάγκες του Στρατού. Ηδη αντιπροσωπεία του ΓΕΣ και της κυβέρνησης έχει επισκεφθεί χώρες όπως το Ισραήλ προκειμένου να δει από κοντά τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί.
Συμβολή στην έως τώρα διαδικασία έχει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) – αφού όταν επιλεγεί το όπλο, ελληνικές εταιρείες του αμυντικού τομέα θα αναλάβουν την παραγωγή του – και σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία του με το υπουργείο και τον υφυπουργό Άμυνας είναι πολύ καλή και λειτουργική. Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής για το νέο «εθνικό τυφέκιο», δεν θεωρείται μεγάλο. Υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Θα χρειαστούμε 100.000-150.000 τυφέκια για τα επόμενα 10 χρόνια, άρα το κόστος είναι 1.000.000 ευρώ ανά έτος.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σαρλ ντε Γκωλ»: Πενήντα μέλη θετικά στον κορωνοϊό
Στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα Χαρδαλιάς και Τσιόδρας
Η μοναδική συμπαράσταση της Ελλάδας στην Ισπανία