Τσιόδρας: «Κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους, ανεξάρτητα από τον ιό και κάποια λες και έχουνε μπει σε ένα, κατά κάποιο τρόπο, σε ένα pause, που λέμε, σε μία στάθμευση. Μάλιστα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με φίλους καρδιολόγους, οι οποίοι μου είπαν ότι δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε πριν την επιδημία του κορονοϊού. Κάποια βαρύτατα νοσήματα, όπως τα εμφράγματα, έχουν υποχωρήσει σε αριθμό με την εμφάνιση του κορονοϊού!».
Η αποκάλυψη αυτή, για την οποία διευκρινίστηκε ότι χρειάζονται πολλά ακόμη στοιχεία να την τεκμηριώσουν και να την εξηγήσουν, έγινε με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, από τον καθηγητή Λοιμοξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, το απόγευμα της Πέμπτης και έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση του επιστήμονα. Για να γίνει αντιληπτή όμως η απάντηση του κ. Τσιόδρα σε όλο της το εύρο, πρέπει να παρατεθεί, πρώτα, η ερώτηση του δημοσιογράφου Γ. Σακκά.
Τσιόδρας: Η ερώτηση του δημοσιογράφου
Είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού και υπάρχουν σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες να μην προσέρχονται άσκοπα στα νοσοκομεία και σε άλλες δομές υγείας. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο μήπως μετά το πρώτο κύμα της εξάπλωσης του ιού στη χώρα, διαπιστωθεί αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού από άλλες αιτίες λόγω του φόβου των πολιτών να εξεταστούν το τελευταίο διάστημα;
«Έχω να σας πω αυτό που έχω δει και μου κάνει εντύπωση επιστημονικά»
Η απάντηση του κ. Τσιόδρα παρατίθεται αυτούσια, επίσης, διότι κανείς τρίτος δεν μπορεί να παρέμβει στην ουσία της επιστημονικής ανάλυσης του πλέον αρμόδιου στη χώρα μας: Εγώ να σας πω αυτό που έχω δει και μου κάνει εντύπωση επιστημονικά και το έχω συζητήσει και με συναδέλφους. Κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους, ανεξάρτητα από τον ιό και κάποια λες και έχουνε μπει σε ένα, κατά κάποιο τρόπο, σε ένα pause, που λέμε, σε μία στάθμευση. Μάλιστα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με φίλους καρδιολόγους, οι οποίοι μου είπαν ότι δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε πριν την επιδημία του κορονοϊού».
Και στο εξωτερικό το ίδιο
«Είδα λιγάκι τη βιβλιογραφία και είδα τι γίνεται και στο εξωτερικό και είδα επίσης παρόμοια εικόνα. Δεν ξέρουμε ακριβώς τον λόγο για τον οποίο έχει γίνει αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες ότι κάποια από τα νοσήματα δεν προχωράνε ή δε βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία. Δεν είναι τόσο γιατί δεν αναζητούν βοήθεια. Είναι ότι για κάποιο λόγο έχει πέσει η συχνότητά τους στον πληθυσμό. Δε μπορούμε να το εξηγήσουμε σαφώς επιστημονικά αυτή τη στιγμή, φυσικά έχει τον κίνδυνο του rebound όταν τελειώσει η επιδημία, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει αυτό που λέει ο δημοσιογράφος».
Εξέταση δεδομένων για όλες τις ασθένειες
«Βέβαια, πρέπει κανείς να εξετάσει τα δεδομένα για όλες τις ασθένειες, γιατί υπάρχουν ασθένειες, όπως τα κακοήθη νοσήματα, που συνεχίζονται και έχουμε ειδικές οδηγίες οι οποίες θα βγουν από την Επιτροπή μας και άλλα νοσήματα, για τα οποία πρέπει να συνεχιστεί η φροντίδα των ασθενών. Είναι πολύ σημαντικά ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, ξέρουμε για αυτά, βλέπουμε και με απορία και με έκπληξη κάποια πράγματα που δεν τα περιμέναμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε αυτή την επιδημία».
Άλλες επιβραδύνουν, άλλες εξελίσσονται σταθερά
Όπως του να μη δούμε κάποια κατηγορία νόσων να εξελίσσεται με τους ρυθμούς που περιμέναμε ή άλλες να εξελίσσονται σταθερά και να χρειάζονται την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται ούτως ή άλλως. Και το ένα είναι σημαντικό και το άλλο. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθηγητής Σιέττος: “Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, υπάρχει κίνδυνος αλλεπάλληλων κυμάτων”
Ίσως ο κορονοϊός αποδειχτεί το «εισιτήριο» για την επιστροφή μας στην πραγματικότητα
Ρεζίλι ο Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) – Πέρασε… τρολ για τον Άδωνι!