Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός φθινόπωρο: Έλληνας καθηγητής του Γέιλ μιλά για το δεύτερο κύμα
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός φθινόπωρο: Έλληνας καθηγητής του Γέιλ μιλά για το δεύτερο κύμα

Κορονοϊός φθινόπωρο: Ο καθηγητής του Γέιλ συμβουλεύει πως θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα το Φθινόπωρο. 

Κορονοϊός φθινόπωρο: Η έλευση του καλοκαιριού ενδεχομένως να ανακόψει λιγάκι την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης. Ωστόσο, προβλέπει ότι εν αντιθέσει με άλλες πανδημίες, ο SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι. Και θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα το Φθινόπωρο.

Συζητώντας με τον εκδότη του επιστημονικού περιοδικού JAMA (Journal of the American Medical Association), Howard Bauchner στην εκπομπή «Conversations with Dr. Bauchner», ο Δρ. Χρηστάκης καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Παθολογίας και Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Γέιλ, ανέλυσε το ιστορικό πρότυπο των πανδημιών και των κοινωνικών πτυχών της πανδημίας της COVID-19.

«Είμαστε στην αρχή του πρώτου κύματος», σημειώνει ο καθηγητής

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ενώ οι πρώτες μελέτες που έγιναν στην Κίνα προέβλεπαν ότι ο καιρός ίσως δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας, πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα προβλέπουν μείωση κρουσμάτων και θανάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο στις προηγούμενες γνωστές πανδημίες, που είχαν ανακοπεί από την ζέστη. «Το Φθινόπωρο, πιστεύω ότι κατά 75% είναι πιθανόν να επανέλθει (ο κορωνοϊός), όπως συνέβη το 1918 και το 1957, που είχαμε πανδημίες», εξήγησε ο Δρ. Χρηστάκης. Και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζω αν θα είναι πιο θανατηφόρο (το δεύτερο κύμα) αλλά σίγουρα θα υπάρξει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό».

Ωστόσο, ακόμη και η σύντομη αυτή «ανάπαυλα» του ιού απέχει ακόμα από το να συμβεί, σύμφωνα με τον Δρ. Νικόλα Χρηστάκη καθώς όπως είπε «Είμαστε στην αρχή του πρώτου κύματος» και της μεγάλης ζημιάς που αυτό προκαλεί. Επιχειρώντας μια σύγκριση με άλλες πανδημίες, ο καθηγητής του Γέιλ υποστήριξε ότι η πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει περισσότερο με την πανδημία της γρίπης του 1957, που έγινε αιτία θανάτου 150.000 άτομα στις ΗΠΑ. Και με βάσει αυτά τα δεδομένα, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει 250.000 ή και περισσότερα άτομα στις ΗΠΑ.

Πώς σχολίασε την κατάσταση στις ΗΠΑ

Αλλά προέβλεψε ότι η νόσος COVID-19 θα γίνει ενδημική, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη και θα βρεθεί εμβόλιο ή κάποιο φάρμακο «αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους». Αναλύοντας τα τεκταινόμενα της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Δρ. Χρηστάκης είπε ότι «η Φλόριντα θα αποτελέσει προβληματική περιοχή. Η Λουιζιάνα ήδη έχει πρόβλημα. Τώρα (ο ιός) βρίσκεται στις μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις και στο Ντιτρόιντ, αλλά ακολουθεί στενά και όλη η υπόλοιπη χώρα. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι σκληρές».

Δείτε στο βίντεο τι είπε ο καθηγητής

Δείτε ακόμα

Θλιβερός αριθμός νεκρών στην Βρετανία – Ανάμεσά τους κι ένα παιδί

Ένας αληθινός «μαχητής»: Ο Βρετανός που νίκησε και τον Β’ Παγκόσμιο και τον κορωνοϊό

Σηκώθηκε ο Τζόνσον – Βλέπει ταινίες, παίζει sudoku

Τραμπ: «Και η παραμονή στο σπίτι οδηγεί σε θάνατο»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις