Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

15

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων – κορονοϊός: Μένουμε σπίτι και απολυμαίνουμε σωστά
PLUS

Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων – κορονοϊός: Μένουμε σπίτι και απολυμαίνουμε σωστά

Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων - κορονοϊός: Ο καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων είναι μία πολύ απλή διαδικασία, αρκεί να αφιερώσετε μόλις λίγα λεπτά.

Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων – κορονοϊός: Όσο «περίεργο» κι αν μας φαίνεται, το πλυντήριο ρούχων, χρειάζεται την δική του απολύμανση, ειδικότερα τώρα που ο κορονοϊός «θερίζει». Ο καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων είναι μία πολύ απλή διαδικασία, αρκεί να αφιερώσετε μόλις λίγα λεπτά. Δεν πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα, φυσικά.

Είναι αλήθεια πως μετά από πολλές πλύσεις, το πλυντήριο συσσωρεύει βακτήρια, χνούδια και βρομιές από τα ρούχα. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί κάποια στιγμή να παρατηρήσεις πως τα ρούχα σου μυρίζουν άσχημα βγαίνοντας από την πλύση. Το ζήτημα είναι το πώς θα καταφέρεις να το αποφύγεις εντελώς αυτό. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς γίνεται η σωστή, σπιτική απολύμανση πλυντηρίου ρούχων.

1. Καθαρισμός του κάδου

Τα σημεία που πρέπει να επικεντρωθείς είναι: ο κάδος πλυντηρίου, η θήκη του απορρυπαντικού, το λάστιχο του πλυντηρίου και το φίλτρο του πλυντηρίου. Αν το πλυντήριο σου λειτουργεί αρκετές φορές την εβδομάδα (πάνω από 3 πλύσεις), η ιδανική λύση είναι να κάνεις απολύμανση μια φορά το μήνα. Για λιγότερες πλύσεις, μπορείς να ελαττώσεις και τη συχνότητα απολύμανσης στη μια φορά στους 2 μήνες. Ταυτόχρονα με την απολύμανση, θα πρέπει μετά από κάθε πλύση να θυμάσαι να βγάζεις σύντομα τα ρούχα από τον κάδο και να αφήνεις την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή για λίγη ώρα.

Ο κάδος είναι το σημαντικότερο σημείο του πλυντηρίου που πρέπει να απολυμανθεί. Ο πιο φυσικός τρόπος για τον καθαρισμό πλυντηρίου ρούχων εσωτερικά, γίνεται με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι. Σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό, ανάμειξε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και ανακάτεψε τα για να γίνουν ένα μείγμα. Βάλε το μείγμα σου στη θήκη του απορρυπαντικού και μετά ρίξε 2 κούπες ξύδι μέσα στον κάδο. Κλείσε το πλυντήριο και βάλε το σε λειτουργία σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να προσθέσεις ρούχα. Επίσης, μπορείς να βάλεις λίγο απορρυπαντικό ρούχων στη θήκη και να θέσεις τη συσκευή σε λειτουργία, άδεια από ρούχα και σε υψηλή θερμοκρασία. Δε χρειάζεται να προσθέσεις κάποιο άλλο συστατικό.

2. Το λάστιχο και η θήκη του πλυντηρίου 

Το λάστιχο του πλυντηρίου ρούχων είναι το σημείο, όπου είναι πιθανότερο να χαθεί μια κάλτσα, ή ένα εσώρουχο που ψάχνεις. Πέρα από τα αντικείμενα αυτά, το λάστιχο, λόγω του σχεδιασμού του, είναι πιθανό να μαζέψει χνούδια και βρομιές που δεν ανήκουν στο πλυντήριο σου. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο να ασχοληθείς με τον καθαρισμό του, απλά καθάρισε το εσωτερικό του μέρος με ένα καθαρό πανί. Έτσι, θα απαλλαγείς από τυχόν υπολείμματα που έχουν μαζευτεί στο λάστιχο.

Παράλληλα, η θήκη του απορρυπαντικού βγαίνει εύκολα από τη θέση της για να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Οπότε εάν έχεις χρόνο, συνίσταται να καθαρίσεις και αυτήν. Αν βλέπεις πως έχουν μαζευτεί πάνω της υπολείμματα καθαριστικών και βρομιά, θα πρέπει να τη μουλιάσεις για λίγη ώρα σε ζεστό νερό. Έπειτα, βύθισε μια παλιά οδοντόβουρτσα σε ζεστό νερό με λευκό ξύδι και τρίψε καλά τη θήκη, εσωτερικά και εξωτερικά. Μόλις καθαρίσει, στέγνωσε τη με ένα καθαρό πανί και ξαναβάλε τη στη θέση της.

3. Το φίλτρο 

Το φίλτρο του πλυντηρίου ρούχων είναι, ίσως, το σημείο που αμελούμε περισσότερο να καθαρίσουμε. Τα φίλτρα στα περισσότερα πλυντήρια βρίσκονται στην κάτω δεξιά γωνία της συσκευής. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο, γιατί το μοντέλο πλυντηρίου ρούχων του σπιτιού σου μπορεί να έχει ιδιαίτερες ανάγκες, τις οποίες πρέπει να σεβαστείς.

Αφού βγάλεις το φίλτρο, αρκεί να το ξεπλύνεις με χλιαρό νερό και να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα βρομιάς. Μη χρησιμοποιήσεις χλωρίνη, ή άλλα δυνατά καθαριστικά, γιατί μπορεί να φθαρεί το υλικό του φίλτρου.

Δείτε ακόμα

Νέα έρευνα: Βίντεο δείχνει την ασφαλή θέση τρεξίματος ανάμεσα σε δύο άτομα

Σωστή απολύμανση σπιτιού με ξύδι χωρίς να το…. μυρίσει κανείς!

12.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα αυτοελέγχου για τον κορονοϊό

Τα tips για να είστε σίγουροι ότι απολυμάνατε σωστά κινητά και tablets!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις