Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξιτήρια κορονοϊός – Ελλάδα: Όλο και περισσότεροι βγαίνουν από τις ΜΕΘ, λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία
ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ

Εξιτήρια κορονοϊός – Ελλάδα: Όλο και περισσότεροι βγαίνουν από τις ΜΕΘ, λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Εξιτήρια κορονοϊός - Ελλάδα: Εκτός αυτού, στα διαπιστευμένα εργαστήρια για μοριακούς ελέγχους για κορωνοϊό, το ποσοστό των τεστ που αποδεικνύονται θετικά έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με 2 με 3 εβδομάδες πριν.

Εξιτήρια κορονοϊός – Ελλάδα: Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων, στις κλινικές δηλαδή για τον Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό, η πληρότητα ανέρχεται στο 50% με 60%. Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι το γεγονός, μάλιστα, ότι τις τελευταίες 4 με 5 ημέρες έχει ελαττωθεί ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, το οποίο συνιστά ουσιαστικά απόδειξη της απόδοσης των μέτρων που ελήφθησαν δύο με τρεις εβδομάδες πριν. Σε ότι αφορά στις ΜΕΘ Covid-19 για ασθενείς με κορωνοϊό στην Αττική, η πληρότητα των κρεβατιών ανέρχεται στο 80%. Αισιόδοξο στοιχείο το γεγονός ότι είναι συνεχώς αυξανόμενος ο αριθμός των ασθενών που εξέρχονται από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και αντανακλά την επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και εφαρμόστηκαν από τους πολίτες είναι το γεγονός ότι στα διαπιστευμένα εργαστήρια για μοριακούς ελέγχους για κορωνοϊό, το ποσοστό των τεστ που αποδεικνύονται θετικά έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με 2 με 3 εβδομάδες πριν.

Ελπίδες για φάρμακο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο

Σε ελπίδες για φάρμακο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θ. Τρύφων. «Υπάρχει μια ελληνική ερευνητική προσπάθεια, η μελέτη Greco 19 η οποία ερευνά το φάρμακο με την δραστική ουσία κολχικίνη για πιθανές επιπτώσεις και πως μπορεί να αντιμετωπίσει επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύμονες από το κορωνοϊό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελέσματα γι αυτήν την μελέτη και για άλλες μελέτες θα έχουμε μέσα σε 2 μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

«Κάποια φάρμακα θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες φάσεις της θεραπείας του κορωνοϊού…. Ερευνώνται σε ασθενείς», πρόσθεσε o κ. Τρύφων.

Τσιόδρας: Ελπιδοφόρα μηνύματα από ενδοφλέβιο φάρμακο -Θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Ελπιδοφόρες είναι οι εξελίξεις από το επιστημονικό «μέτωπο» του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Πριν περίπου 4 εβδομάδες, είχαμε μιλήσει σαν επιστημονική Επιτροπή για όλες τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις νέων φαρμάκων όπως και αυτό, που ήταν τότε ένα από τα δύο που ακούγονταν πιο έντονα. Είχε υπέρ του αυτό το φάρμακο λιγότερα εργαστηριακά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του και μια μικρή μελέτη η οποία έδειχνε μία κλινική αποτελεσματικότητα» είπε ο κ. Τσιόδρας και προσέθεσε:

«Ζήτησα τότε από τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, από τον κ. Φιλίππου, να κοιτάξει τη δυνατότητα προμήθειας της χώρας μας και συμμετοχή σε μία παρηγορητική χρήση του φαρμάκου. Και ξέρω ότι έχει κάνει επικοινωνία με την εταιρεία και δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα». Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν δείχνει να «ποντάρει» στη φαβιπιραβίρη. «Αν με ρωτάτε σαν επιστήμονα και σαν γιατρό, αυτή τη στιγμή από τα νεότερα φάρμακα που κυκλοφορούν για τον ιό, αυτό που έχει περισσότερες ενδείξεις ότι δουλεύει και δουλεύει καλά, είναι το φάρμακο το οποίο σας ανέφερα και για το οποίο δημοσιεύθηκε προχθές στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine των ΗΠΑ, που είναι ένα από τα έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Και έδειξε μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 68%, η οποία περιλάμβανε και σοβαρά περιστατικά» είπε χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το Remdesivir.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι παρόλα τα ελπιδοφόρα νέα «είναι νωρίς ακόμα. Το αίτημά μας προς την εταιρία υπάρχει, θα δούμε πώς θα απαντηθεί. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας, μαζί με τα άλλα θεραπευτικά σχήματα και στο νεότερο φάρμακο που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές σαν ελπιδοφόρο και παραμένουμε σε επαγρύπνηση για το τι θα γίνει στην επιστημονική κοινότητα» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Είναι σημαντικό, νομίζω, ότι όλη η επιστημονική κοινότητα είναι ενωμένη σε αυτή την προσπάθεια και θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες που τρέχουν σε όλο τον κόσμο. Και το ότι είμαστε και εμείς μέρος αυτής της επιστημονικής προσπάθειας, είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις