Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Ο καθηγητής Τάκης Παππάς εξηγεί γιατί η χώρα μας έχει θετική πορεία
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο καθηγητής Τάκης Παππάς εξηγεί γιατί η χώρα μας έχει θετική πορεία

Κορονοϊός Ελλάδα: Συνέντευξη σε ισπανικό περιοδικό έδωσε ο καθηγητής Τάκης Παππάς.

Κορονοϊός Ελλάδα: Οταν ο κορονοϊός χτύπησε την Ελλάδα και την Ιταλία είδα τεράστιες διαφορές. Νόμιζα ότι η Ελλάδα και η Ισπανία θα μάθαιναν από την Ιταλική περίπτωση, αλλά με την Ισπανία αυτό δεν λειτούργησε λέει ο κ. Παππάς. Η Ισπανία αντέδρασε πολύ αργά, απίστευτα αργά, ενώ αντίθετα η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα. Η Ελλάδα έκλεισε σχολεία για παράδειγμα, πριν από τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό προσθέτει. Η Ισπανία χρειάστηκε 43 ημέρες να κλείσει τα σχολεία μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, σύμφωνα με τον κ. Παππά, ενώ η Ελλάδα χρειάστηκε μόνο 13 ημέρες. Η Ισπανία χρειάστηκε 39 ημέρες μετά τον πρώτο ασθενή για να απαγορεύσει τις μαζικές συγκεντρώσεις και άλλες 43 ημέρες για να κλείσει τα μαγαζιά που δεν ήταν απαραίτητα.Για τη διακοπή δραστηριοτήτων η κυβέρνηση του συντηρητικού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάστηκε 12 ημέρες μετά τον πρώτο ασθενή από κορονοϊό. Και τα καταστήματα έκλεισαν μετά από 19 ημέρες μετά.

Για να εξηγήσει την ισπανική καθυστέρηση σε σχέση ε την Ελλάδα ο Τάκης Παππάς δείχνει τη λειτουργία τη κυβέρνησης στις δυο μεσογειακές χώρες.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δυο χώρες με κοινωνικές ανθρώπους που τους αρέσει να βγαίνουν έξω, εξωστρεφείς ανθρώπους. Μοιάζουν οι δυο χώρες. Ομως ξαφνικά βλέπεις εναν εξωτερικό παράγοντα που τις χτυπάει, όπως ο ιός, και βλέπεις τελείως διαφορετικές αντιδράσεις. Γιατί; Αναρωτιόμουν λέει ο κ. Παππάς. Πιστεύω οτι η αιτία είναι ότι έχουν διαφορετικές κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση ενός φιλελεύθερου κόμματος με έναν ισχυρό πρωθυπουργό. Στην Ισπανία υπάρχει μια κυβέρνηση που εξελέγη μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και τα λοιπά..

Ο πολιτικός επιστήμονας εξηγεί ότι όλο το πρόβλημα είναι στην κυβέρνηση συνεργασίας. Σε περίοδο κρίσης σύμφωνα με τον κ. Παππά έγινε σαφές οτι “η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν είναι μια κυβέρνηση που λειτουργεί σωστά”.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας “έχει δυο αδύναμους συνεταίρους. Τον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας. Αν πήγαιναν τώρα σε εκλογές κανείς δεν ξέρει αν θα κρατούσαν τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών”λέει ο κ. Παππάς.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης συνεργασίας

Εκτός από την πολιτική αδυναμία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου των Ποδέμος, ο κ. Παππάς εξηγεί τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τους δυο άνδρες. Εχουν πολύ διαφορετικές ιδέες για το πολιτικό σύστημα και πώς πρέπει να λειτουργεί. Ο Σάντσεθ είναι πιο φιλελεύθερος και σέβεται τους θεσμούς, ενώ ο Ιγκλέσιας είναι πιο λαϊκιστής, σημειώνει.

Ο κ. Παππάς ξέρει από λαϊκιστές πολιτικούς. Εχει ήδη γράφει πολλά επιστημονικά βιβλία για τον λαϊκισμό. “Οι λαϊκιστές είναι Δημοκράτες που δεν συμπαθούν τους θεσμούς της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Οι λαϊκιστές διαιρούν τον πληθυσμό σε δυο κοινωνικές κατηγορίες. Τον λαό και τις ελίτ για παράδειγμα. Δημιουργούν πολώσεις, και ενοχλούνται με την μετριοπάθεια, τον συμβιβασμό και την συναίνεση.

Ο συγγραφέας του Λαϊκισμός και Φιλελεύθερη Δημοκρατία είναι πεπεισμένος ότι ο Ιγκλέσιας και ο Σάντσεθ δεν λειτουργούν καλά μαζί μέσα στην κυβέρνηση. Ο κ. Παππάς λέει ακόμα ότι οι οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους φιλελεύθερους υπουργούς του Σοσιαλιστικού κόμματος και τους λαϊκιστές των Ποδέμος, όπως αυτές που χαρακτήρισαν και καθυστέρησαν το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιβολή των μέτρων για την κρίση στις 14 Μαρτίου, είναι το κλειδί για να καταλάβει κανείς την καθυστέρηση της ισπανικής κυβέρνησης κατά του κορονοϊού.

Ο Σάντσεθ είναι κάποιος που αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία είναι χωρισμένη σε πολλά κοινωνικά γκρούπ, ενώ ο Ιγκλέσιας πιστεύει ότι η κοινωνία είναι χωρισμένη σε δύο ομάδες, τις ελίτ και τον λαό λέει ο κ. Παππάς. Αν βάλεις αυτούς τους δυο τρόπους σκέψης μέσα στην ίδια κυβέρνηση τότε θα υπάρξει διαφωνία. Και αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει τώρα. Αυτή είναι η απάντησή του για το γιατί η Ισπανία άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει στον κορονοϊό.

Το ομοσπονδιακό κράτος

Ο κ. Παππάς δεν ξεχνά ότι η Ισπανία αντίθετα με την Ελλάδα έχει ένα τύπου ομοσπονδιακό κράτος, στον αντίποδα με την Ελλάδα που το κράτος είναι απόλυτα συγκεντρωτικό. ” Από την άλλη πλευρά στην Ισπανία έχεις ένα ακόμα μειονέκτημα, όπως και στην Ιταλία. Στην Ιταλία και την Ισπανία πολλές εξουσίες έχουν δοθεί στις περιφέρειες, σημειώνει ο κ. Παππάς.

Η Ελλάδα δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Στην Ελλάδα όλα εξαρτώνται από την κεντρική κυβέρνηση. Ετσι όταν η κυβέρνηση παίρνει μια απόφαση εφαρμόζεται. Στην Ισπανία και την Ιταλία το σύστημα είναι φεντεραλιστικό με τις περιφέρειες να παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Σε περιόδους κρίσης, νομίζω οτι είναι ένας παράγοντας που δυσκολεύει τα πράγματα, εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας και ο ρόλο των λαϊκιστών

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι διαφορετικός ανάμεσα στην Ισπανία και την Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Παππά. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει γίνει το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του καλοκαιριού, στηρίζει την κυβέρνηση. Στην Ισπανία το Λαϊκό Κόμμα δεν αφήνει την ίδια εντύπωση στον κ. Παππά.

“Το Λαϊκό Κόμμα είναι το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης και δεν δίνει την εντύπωση οτι στηρίζει την κυβέρνηση όπως κάνει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα η αντιπολίτευση στην κρίση κρατά σωστή στάση, στηρίζει την κυβέρνηση. Προφανώς λένε ότι θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά στην ουσία στηρίζουν την κυβέρνηση λέει ο κ. Παππάς.

Όπως και να έχει η μεγάλη ευθύνη για την διαχείριση της κρίσης είναι στην κυβέρνηση και όχι τόσο στην αντιπολίτευση. Στην περίπτωση της κυβέρνησης της Ισπανίας ο κ. Παππάς βλέπει το μεγάλο πρόβλημα. “Φαίνεται οτι σταθερές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις είναι πιο αποτελεσματικές από εκείνες που έχουν διαφορές και στις οποίες συμμετέχουν οι λαϊκιστές, γράφει ο κ. Παππάς στο κείμενό του για την Ισπανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις