Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα Ελλάδα τώρα: 2114 στο σύνολο, 98 οι νεκροί
15 ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘ

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: 2114 στο σύνολο, 98 οι νεκροί

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Στα 2114 έφτασε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, καθώς ανακοινώθηκαν την Κυριακή 33 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: 33 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με 98 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, οι 5 εκ των οποίων τις τελευταίες 24 ώρες. Το υφυπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.114, εκ των οποίων το 56.9% αφορά άνδρες. Από αυτά, 542 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 819 (38.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 76 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα έχουν καταγραφεί 5 ακόμα θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να είναι 98. Οι 26 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη και το 88.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 42.261 κλινικά δείγματα.

Κορονοϊός: Αισιοδοξία για φάρμακο στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο

Σε ελπίδες για φάρμακο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. «Υπάρχει μια ελληνική ερευνητική προσπάθεια, η μελέτη Greco 19 η οποία ερευνά το φάρμακο με την δραστική ουσία κολχικίνη για πιθανές επιπτώσεις και πως μπορεί να αντιμετωπίσει επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύμονες από το κορωνοϊό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελέσματα γι’ αυτήν την μελέτη και για άλλες μελέτες θα έχουμε μέσα σε 2 μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων. «Κάποια φάρμακα θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες φάσεις της θεραπείας του κορωνοϊού. Ερευνώνται σε ασθενείς», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι για ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες, που γίνονται διεθνώς με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορωνοϊό, μίλησε στην καθιερωμένη ενημέρωση του προς τους ιατρικούς συντάκτες το απόγευμα του Σαββάτου, και ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. «Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, γίνονται κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας και δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «αλληλεγγύη» του ΠΟΥ η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας. «Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά, ανέφερε, επικαλούμενος δημοσίευμα ενός από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το The New England Journal of Medicine», πρόσθεσε.

Τα αντισώματα

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και στην χρήση όρου αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί από την Covid -19 και εξήγησε ότι απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που έχουν αποθεραπευθεί προκειμένου να είναι «καθαροί» από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά την λοίμωξη του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, «ίσως είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου» αλλά έσπευσε να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς. και αυτό το πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στην χώρα μας αλλά δεν πρέπει να το δει κάποιος ως κάτι σίγουρο, είπε καθώς χρειάζεται «χρόνος και αποτελέσματα προκειμένου να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου» κατέληξε.

Σύψας: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία των πρώτων κλινικών μελετών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις