Πρόστιμα για κορονοϊό: Οι πρώτες “καμπάνες” στους οδηγούς, που παρέβλεψαν τις σχετικές αποφάσεις και επιχείρησαν χωρίς δικαιολογητικά να περάσουν από μία περιφέρεια σε άλλη, με κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, είναι γεγονός.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Με τίτλο “συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις”, η ΕΛ.ΑΣ, έκανε γνωστό ότι ήδη καταγράφηκαν είκοσι παραβάσεις τις πρωινές ώρες του Σαββάτου για μετακινήσεις εκτός του τόπου κατοικίας του καθενός. Πιο αναλυτικά, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 3 το μεσημέρι, αναφέρει η Αστυνομία, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια είκοσι παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:
Έξι στη Στερεά Ελλάδα, τέσσερις στην Αττική, τέσσερις στην Κεντρική Μακεδονία, δύο στην Πελοπόννησο, δύο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μία στη Δυτική Ελλάδα και μία στη Δυτική Μακεδονία. Για τις παραβάσεις, πληροφορεί ακόμη η Αστυνομία, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 17 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Η ανακοίνωση Χαρδαλιά
Ήδη από τις 8 Απριλίου και εν όψει της γιορτής του Πάσχα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει ότι “σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι η προσπάθεια υπεραστικής, δηλαδή εκτός Νομού κατοικίας μετακίνηση, γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω από όπου ξεκίνησε”.
“Όσοι φαντάζονται ότι θα φορτώσουν τα αυτοκίνητά τους και θα εξαντλήσουν την ευρηματικότητά τους σε πιθανές διαδρομές, για να μετακινηθούν εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους προς τα εξοχικά τους, καλό είναι να το ξανασκεφτούν. 300 ευρώ θα είναι το πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων και, το βασικότερο, επιστροφή στη βάση”.
Η απόφαση βέβαια είχε έναν στόχο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και των ανθρώπων της περιφέρειας και αυτόν τον εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού
“Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά μας, δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού και αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ρισκάρουμε ούτε να το επιτρέψουμε, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και συλλεκτήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.
Με το Ε1
Αντίστοιχα, το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας, θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη, βάσει της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους, και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων, όποτε και αν αυτά τερματιστούν. Στο μεταξύ, στους 32.278 έφθασαν αυτοί που εντοπίστηκαν από την Αστυνομία, να κινούνται χωρίς κανένα δικαιολογητικά, παραβιάζοντας τα μέτρα για τι άσκοπες μετακινήσεις, σε διάστημα εννέα ωρών το Σάββατο.
Άλλοι 686
Από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, επεβλήθη Διοικητικό Πρόστιμο των 150 ευρώ σε 686 άτομα. Από αυτά, 200 στην Αττική, 86 στη Θεσσαλονίκη, 61 στην Κεντρική Μακεδονία, 58 στη Δυτική Ελλάδα, 54 στην Κρήτη, 41 στη Στερεά Ελλάδα, 38 στην Πελοπόννησο, 38 στα Ιόνια Νησιά,32 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 29 στη Θεσσαλία, 23 στο Νότιο Αιγαίο, 13 στην Ήπειρο, 12 στο Βόρειο Αιγαίο και ένα στη Δυτική Μακεδονία.