Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χειραψίες – κορονοϊός: Μια συνήθεια, που… μάλλον καταργείται
ΕΛΛΑΔΑ

Χειραψίες – κορονοϊός: Μια συνήθεια, που… μάλλον καταργείται

Χειραψίες - κορονοϊός: Είναι γνωστό ότι από τα χέρια μεταδίδονται μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, ειδικά αναπνευστικές λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.

Χειραψίες – κορονοϊός: Ο νέος κορονοϊός πιθανότατα θα καταργήσει για πάντα τον χαιρετισμό των ανθρώπων με τα χέρια! Μια συνήθεια, αυτή της χειραψίας, που επί αιώνες σφραγίζει στη ζωή των ανθρώπων συμφωνίες, επανασυνδέσεις, φιλίες, συμφωνίες και πολλά άλλα, στο μέλλον δεν θα υπάρχει, καθώς θεωρείται πια ένας από τους καλύτερους “σύμμαχους” του θανατηφόρου ιού, του νέου κορονοϊού και της γρίπης.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τη… συζήτηση άνοιξε το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανάμεσα σε πολλά άλλα, λίαν ενδιαφέροντα, είπε: “Μιλάμε για έναν ιό που αλλάζει τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Κορυφαίος συνάδελφος από το εξωτερικό, δήλωσε πως η χειραψία, σαν πράξη, θα πρέπει να καταργηθεί στο μέλλον. Και αυτό βέβαια, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε μια μείωση και άλλων αναπνευστικών νόσων, όπως η γρίπη. Ένας ιός που μας περιορίζει, μας κάνει να κρατούμε τις αποστάσεις. Αλλά δεν πρέπει να καταργεί την κατανόηση και τις δυσκολίες του διπλανού μας, είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι μας”.

Είναι γνωστό ότι από τα χέρια μεταδίδονται μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, ειδικά αναπνευστικές λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη. O κίνδυνος μετάδοσης μέσω της χειραψίας σχετίζεται με τις πρακτικές υγιεινής των χεριών, συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Εάν οι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους τακτικά και φτερνίζονται στους αγκώνες τους, οι χειραψίες δεν θα είναι τόσο επικίνδυνες. Ο νέος κορονοϊός όμως δεν φαίνεται να αφήνει και πολλά περιθώρια για χειραψίες στο μέλλον.

Ο συνεργάτης του Τραμπ

Καταξιωμένος Αμερικανός γιατρός, ένας από τους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη κατά του κορονοϊού, δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε από εδώ και πέρα τις χειραψίες

“Δε νομίζω ότι θα πρέπει ποτέ να ξανακάνουμε χειραψία, για να είμαστε ειλικρινείς μαζί σας. Δε θα ήταν μόνο καλό για να αποφευχθεί η νόσος του κορονοϊού. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, θα μειωθούν δραματικά τα περιστατικά γρίπης σε αυτή τη χώρα”, προσέθεσε αργότερα.

Από ανθρώπους των σπηλαίων ξεκίνησε η χειραψία

Η επικρατέστερη θεωρία για την καταγωγή της χειραψίας είναι ότι ξεκίνησε από τους ανθρώπους των σπηλαίων ως χειρονομία ειρήνης, αλλά και ελαφρώς ως ένδειξη… καχυποψίας. Οι πρόγονοι μας έτειναν τα χέρια τους και έπιαναν σφιχτά τα χέρια ο ένας του άλλου σύμφωνα με ρεπορτάζ στο in.gr,  για να αποδείξουν ότι δεν κουβαλούν όπλο. Αργότερα, οι Ρωμαίοι έπιαναν τον πήχη του χεριού του άλλου για να διαπιστώσουν ότι δεν είχαν κρυμμένο μαχαίρι στο μανίκι του. Σε όλο τον αρχαίο κόσμο, η χειραψία έχει απεικονιστεί σε αγγεία, ταφόπλακες και πέτρινες πλάκες με σκηνές γάμων, που δείχνουν συμφωνίες με τους θεούς, νεαρούς πολεμιστές που φεύγουν για τον πόλεμο, και τους πρόσφατα νεκρούς που φτάνουν στην επόμενη ζωή.

Πολλές φορές απεικονιζόταν στις επιτύμβιες στήλες, όπου ο νεκρός παριστάνεται είτε σε κάποια ασχολία της καθημερινής ζωής, είτε καθιστός ανάμεσα στα αγαπημένα του πρόσωπα, τα οποία αποχαιρετά δια χειραψίας.

Από τον 5ο π.Χ. στην Ελλάδα

Επίσης, αρχαιολογικά ευρήματα και αρχαία κείμενα δείχνουν ότι η χειραψία γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο Όμηρος έκανε πολλές αναφορές στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια για τη χειραψία, ως επίδειξη εμπιστοσύνης, ενώ απεικονίζεται και στην τέχνη, τις τοιχογραφίες και τα αγάλματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις