Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Στα 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Στα 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.145. Παράλληλα , ένας ασθενής έχασε τη ζωή του, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 99. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 72 έτη. 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 16 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ έχουν μέση ηλικία τα 68 έτη. Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν ελεγχθεί 43.417 δείγματα.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες, δίνοντας συμβουλές για όσους νοσούν στο σπίτι, αλλά και για τις οικογένειές τους, που θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα. «Το τελευταίο 48ωρο ξέφυγε κάτι» είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας: «Θέλουμε οι ευπαθείς ομάδες, με τη δική μας βοήθεια, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό». Αναφερόμενος στα κρούσματα του φονικού ιού σε γηροκομεία, υπογράμμισε πως απομακρύνθηκαν από τις δομές όσοι βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.
«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα, δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα. Εξέφρασε, παράλληλα, «βαθιά ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, που υπομένετε, που υπομένουμε όλοι μαζί»
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=2Y2YzGIQBYA
Μόσιαλος: Καθοριστική η έγκαιρη λήψη των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα
Στο σημαντικό παράγοντα της έγκαιρης λήψης περιοριστικών μέτρων στη χώρα αναφέρεται σε ανάρτησή του και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. Παραπέμποντας σε ανάλυση του Imperial College για την επίδραση των μέτρων στην Ελλάδα, υπογραμμίζει πως «οι πιο σημαντικές επιπτώσεις στη μείωση της διασποράς της νόσου ήταν το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown που ακολούθησε αρκετές ημέρες μετά».
Σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσιάζονται στην ανάλυση του Imperial College αποδεικνύεται πως απάντηση για τους μειωμένους θανάτους σε σχέση με την παρουσία λοίμωξης από κορονοϊό –βάσει ενός αλγόριθμου τον οποίο χρησιμοποιούν- αποτελούν οι παρεμβάσεις των αρμοδίων αρχών. Παρεμβάσεις, που ξεκίνησαν από τον περιορισμό στο σπίτι όσων εμφάνιζαν κάποια συμπτώματα, το κλείσιμο των σχολείων, την επιβολή τήρησης αποστάσεων σε καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ μέχρι την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τον περιορισμό μετακινήσεων.
«Για να αποκτήσουμε διαίσθηση ότι αυτό είναι αποτέλεσμα δεδομένων και όχι απλώς συνέπεια πολύ περιορισμένων παραδοχών μοντέλων, παρουσιάζουμε προβλέψεις για τη θνησιμότητα σε γραμμική κλίμακα. Σε αυτή την κλίμακα μια γραμμή που καμπυλώνεται κάτω από μια γραμμική τάση είναι ενδεικτική της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της επιδημίας» επισημαίνει η ανάλυση του Imperial College.
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:
Δημοσκόπηση Interview: Το 82% συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης
Μεγάλη αποδοχή των μέτρων της κυβέρνησης για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Interview. Συγκεκριμένα στη σχετική ερώτηση το 82% απαντά ότι κρίνει τις αποφάσεις θετικά ενώ μόνο το 14% τα βρίσκει αρνητικά. Παράλληλα, το 62% των πολιτών συμφωνεί να διαρκέσει το «Μένουμε Σπίτι» μέχρι τις 27 Απριλίου, το 24% πιστεύει ότι πρέπει να διαρκέσει ακόμα περισσότερο εάν χρειαστεί, ενώ 11% το θεωρεί υπερβολικό. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς, συγκεκριμένα το 55%, υποστηρίζει ότι το δυσκολότερο είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, ενώ το 41% απαντά ότι το δυσκολότερο μέτρο είναι το κλείσιμο της αγοράς.
Κορωνοϊός: Η οικονομική κατάσταση των πολιτών
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών την περίοδο της πανδημίας, 24% των ερωτηθέντων απαντά ότι «τελείωσαν τα χρήματά μου», 32% ότι διαθέτει χρήματα για ένα ή δύο μήνες παραμονής στο σπίτι και το 44% ότι έχει λεφτά για άλλες 3-4 εβδομάδες. Σημειώνεται τέλος, ότι το 70% των πολιτών λέει πως η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει την ψυχολογία αρνητικά, ενώ το 30% λέει μάλλον θετικά.
Ανησυχία Σύψα για τις εστίες υπερμετάδοσης
Τη μεγάλη κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ θύμισε στους πολίτες ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομα, τα γηροκομεία, οι δομές μεταναστών ή τα κρουαζιερόπλοια.
«Άρα δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη, με την έννοια ότι μπορεί – αν εκτραπεί η κατάσταση – το σύστημα υγείας να μην αντέξει», σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. «Είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού, έτσι ώστε να μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση», τόνισε χαρακτηριστικά. Στον γενικό πληθυσμό εξήγησε ότι «έχουμε δει το χειρότερο» όμως αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό. Ο κ. Σύψας είπε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα και οι εστίες υπερμετάδοσης που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν, ενώ μίλησε και για τις δυσκολίες που κρύβει η σταδιακή άρση των μέτρων, αφού ένα λάθος μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της επιδημίας.