Τσερνόμπιλ φωτιά σήμερα: Η φωτιά πλησιάζει το κουφάρι του πυρηνικού σταθμού.
Τσερνόμπιλ φωτιά σήμερα: Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στο Τσερνόμπιλ οδηγούν την πυρκαγιά, που μαίνεται για ένατη διαδοχική ημέρα, προς το πρώην πυρηνικό σταθμό της ουκρανικής πόλης. Η φωτιά πέρασε και στην αριστερή όχθη του ποταμού Πρίπιατ και πλησιάζει το κουφάρι του πυρηνικού σταθμού. Πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια μάλιστα κάηκαν εντελώς. Εκτός από τους πυροσβέστες, στην μάχη με την φωτιά έχουν ριχθεί και δασικοί υπάλληλοι, ωστόσο οι υποδομές και οι δυνατότητες του ουκρανικού κράτους δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο την ίδια στιγμή που μάχονται με την πανδημία του κορωνοϊού.
Στην αρχή της πυρκαγιάς, στις 4 Απριλίου, τοπικοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι αυξήθηκαν οι τιμές της ραδιενέργειας έως και 16 φορές πάνω από το κανονικό. «Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς», είχε δηλώσει στο Facebook ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης. Ο Φιρσόφ συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας).
Το «τέλος» της βιομηχανικής δραστηριότητας, το 2000
Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Μετά την καταστροφή αυτή, οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ένα τεράστιο έδαφος, που κάλυπτε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έμεινε εγκαταλειμμένο. Τρεις ακόμη αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν μετά την τραγωδία. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, σηματοδοτώντας το τέλος κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ.