Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων Ελλάδα: “Υπάρχει σχέδιο, θα κριθεί από τις κινήσεις μας το Πάσχα”
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Άρση μέτρων Ελλάδα: “Υπάρχει σχέδιο, θα κριθεί από τις κινήσεις μας το Πάσχα”

Άρση μέτρων Ελλάδα: Ο κ. Τσιόδρας έδωσε μια νότα αισιοδοξίας στις ανακοινώσεις του, λέγοντας πως ο αριθμός διασποράς στη χώρα μας είναι κάτω από ένα, χάρη στα μέτρα.

Άρση μέτρων Ελλάδα: «Ασφαλώς υπάρχουν σχέδια για την επιστροφή στην κανονικότητα και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά θα τα μάθετε στην ώρα τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι στόχος είναι η επιστροφή με ήπιο και σταδιακό τρόπο στην προτέρα κατάσταση αλλά τόνισε ότι παρότι πάμε καλά δεν είναι ακόμη ώρα για άρση των μέτρων. «Υπάρχει συστηματικός σχεδιασμός για την επόμενη φάση» πρόσθεσε αλλά παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στην ώρα τους. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των πολιτών αυτή την εβδομάδα, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον κρίσιμη.

«Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας είπε και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι θέλουν να πάρουν την ευθύνη να επιστρέψουμε στην αρχή ας το πράξουν».Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα και προέτρεψε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα». Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. «Ούτε στους συγγενείς θα πάμε ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» σημείωσε περαιτέρω.

Σωτήρης Τσιόδρας σε πολίτες που πήγαν στα χωριά τους: «Εγώ δεν θα ήθελα να έχω την ευθύνη ότι μετέφερα τον ιό στην επαρχία»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε μια σύντομη αναφορά σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, υπάρχουν συμπολίτες μας που αψήφισαν τις εντολές και ταξίδεψαν για τα χωριά τους εν όψει Πάσχα. Σε αυτούς τους συμπολίτες που έχουν ήδη μετακινηθεί στην επαρχία, ο λοιμωξιολόγος συνέστησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όπως είπε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου τη Μεγάλη Τρίτη, το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμη και ένας πονόλαιμος, θα πρέπει να τους οδηγήσει σε κατ’ οίκον περιορισμό για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μην μεταδώσουν τη νόσο. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο OPEN το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, ουσιαστικά επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα για την απαγόρευση μετακινήσεων σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια τις ημέρες του Πάσχα. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται μία τέτοια βεβαίωση μετακίνησης.

Μάλιστα στο τραπέζι υπάρχει πάντα και η έσχατη λύση που ακούει στο μέτρο απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, κάτι που από την κυβέρνηση τονίζουν πως δεν έχει αποφασιστεί. Μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προχωρήσει μόνο αν παρουσιαστούν φαινόμενα μη συμμόρφωσης με τα μέτρα με κίνδυνο την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα» σχολίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κλείνοντας το ζήτημα αυτό της μετακίνησης ορισμένων προς τα χωριά τους. Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος, σημείωσε: «Δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό σε ένα ηλικιωμένο ή σε κάποιον άνθρωπο στην επαρχία».

Εχουμε σχέδιο, αλλά θα κριθεί από τις επιλογές μας το Πάσχα

«Ασφαλώς υπάρχουν σχέδια για την επιστροφή στην κανονικότητα και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά θα τα μάθετε στην ώρα τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι στόχος είναι η επιστροφή με ήπιο και σταδιακό τρόπο στην προτέρα κατάσταση αλλά τόνισε ότι παρότι πάμε καλά δεν είναι ακόμη ώρα για άρση των μέτρων. «Υπάρχει συστηματικός σχεδιασμός για την επόμενη φάση» πρόσθεσε αλλά παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στην ώρα τους.

Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα. Αυτές τις τρεις λέξεις επίλεξε ο Σ. Τσιόδρας για να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να άρουμε τα μέτρα. Πιστέψτε με, θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα μέσα στην ιατρική κοινότητα συναδέλφων που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, ακόμη και ένα πονόλαιμο, και μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται σοβαρά. Εμείς στη χώρα μας δεν είδαμε απότομη κορύφωση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ο δείκτης της επιδημίας Ρ0 είναι κάτω από το 1 στη χώρα μας χάρη στα μέτρα. Η νόσος σβήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη».

«Φυσικά και αν δεις μια ραγδαία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του ιού θα αναγκαστείς ξανά να πάρεις μέτρα» επεσήμανε ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος σε άλλες χώρες τονίζοντας «βλέπετε χώρες που επανέρχονται σε μια κατάσταση lock down γιατί καταγράφουν εισαγωγή κρουσμάτων στην περιοχή τους ή εκθετική διασπορά του ιού».

Τα επιστημονικά δεδομένα που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες να προτείνουν άρση των μέτρων​

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».

Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».

Επανήλθε στο θέμα της μάσκας

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδίως όταν κανείς φθάνει στην άρση των μέτρων και ιδιαίτερα για κάποιους χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των πολιτών αυτή την εβδομάδα, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον κρίσιμη. «Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας είπε και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι θέλουν να πάρουν την ευθύνη να επιστρέψουμε στην αρχή ας το πράξουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα και προέτρεψε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα». Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. «Ούτε στους συγγενείς θα πάμε ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» σημείωσε περαιτέρω.

Τα 4 δεδομένα που θα οδηγήσουν σε άρση των μέτρων​

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα» είπε και απαρίθμησε τους 4 λόγους που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες να εισηγηθούν χαλάρωση των μέτρων:

Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο.

Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις