Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Η πορεία του ιού στη χώρα μας.
Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Στα 2.170 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς ανακοινώθηκαν 25 νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Παράλληλα, οι νεκροί φτάνουν τους 101 καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, εκ των οποίων οι 27 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Παράλληλα, 76 άτομα είναι διασωληνωμένα σε ΜΕΘ με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους ασθενείς οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ακόμη, 27 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 869 (25,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 56,2% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
«Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές», είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας νότα αισιοδοξίας στις ανακοινώσεις του, λέγοντας πως ο «αριθμός διασποράς στη χώρα μας [R0] είναι κάτω από ένα, χάρη στα μέτρα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας ο κορονοϊός περιορίζεται». Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την επόμενη φάση. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως κλιμάκιο επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη όπου και έγιναν συναντήσεις σε νοσοκομείο και στο κέντρο υποδοχής. Επίσης, έγιναν συναντήσεις επίσης με αρμόδιους φορείς και ΜΚΟ.
Συνέχισε λέγοντας πως τα μέτρα προστασία για τους κρατούμενους και τους υπαλλήλους είναι πολύ υψηλά και αν υπάρχει κρούσμα θα πρέπει να παίρνονται όλα τα μέτρα. «Είναι ευάλωτες ομάδες όπως έχουμε πει με τις αρμόδιες επιτροπές», σημείωσε.
Χαρδαλιάς: Αυτό το Πάσχα προσευχόμαστε από το σπίτι
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε πως απαγορεύεται η μετακίνηση σε σπίτια συγγενών και φίλων το Πάσχα, ενώ ανακοίνωσε πως τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 13:00 έως 19:00. «Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τις επόμενες ημέρες. Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι με την οικογένεια μας. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτα που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες», τόνισε. Παράλληλα, είπε πως τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα μείνουν κλειστά, ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή. Σημείωσε πως αυτό το Πάσχα «προσευχόμαστε από το σπίτι».
Αναφερόμενος στην Ξάνθη είπε πως ελέγχθηκαν 326 δείγματα σε τρία διαγνωστικά κέντρα σε Αλεξανδρούπολη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι όλα αρνητικά όπως και όλα τα 15 δείγματα του προσωπικού του Παιδιατρικού της Ξάνθης.
Η ανοσία και η πρόταση Μόσιαλου
Όσο για την περίφημη ανοσία, για την οποία μίλησε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, απάντησε επιχείρησε να δώσει ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδος στις διεθνείς επαφές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 σε ανάρτησή του στο Facebook απαριθμεί τα επιστημονικά ερωτήματα αλλά τονίζει ότι για να απαντηθούν είναι απαραίτητο να διεξαχθούν και να αποφανθούν στοχευμένες κλινικές μελέτες ανοσίας ανά χώρα. Καταθέτει μάλιστα και δική του πρόταση για συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Η δική μου πρόταση, συγκεκριμένα για την Ευρώπη, αφορά την οριοθέτηση του πλαισίου των σημαντικών παραμέτρων προς αξιολόγηση: η στοιχειοθέτηση και η τελική συλλογή δεδομένων και ανάλυση να γίνει υπό την αιγίδα της Eurostat σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες όλων των κρατών μελών» τονίζει.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει τα εξής: Από την ανάλυση χιλιάδων περιπτώσεων εποχικών κορωνοϊών στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας μαθηματικό μοντελοποίηση έδειξε ότι η ανοσία ενός έτους περίπου είναι πιθανή για τους δύο εποχιακούς κορωνοϊούς που σχετίζονται περισσότερο με το SARS-CoV-2. Αυτό δίνει μια πιθανή ένδειξη για το πώς θα μπορούσε να συμπεριφερθεί η ανθρώπινη ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2. Επιπλέον, αναφέρει ότι καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ανοσία στον ιό, ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο ευπαθή σε λοίμωξη. Δηλαδή, τελικά, η ανοσία της αγέλης για αυτό τον ιό γίνεται παράμετρος της κοινωνίας.
Τέλος, σημειώνει και μια πρόσφατη μελέτη (η οποία όμως δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί) η οποία λέει πως οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν 100 ή ακόμη και 1.000 φορές μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό που αναφέρεται. Η εκτίμηση είναι πρώιμη και έμμεση και κρίνεται σαν έμμεση απόρροια στατιστικών συσχετισμών, αλλά μπορεί να είναι ένδειξη για μελλοντικά ευρήματα.
Αποθέωση από τον ξένο Τύπο
Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα διεθνών δικτύων που εστιάζουν στην έγκαιρη και πολύπλευρη αντίδραση της Ελλάδας κατά την έξαρση του κορωνοϊού. Λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα του Guardian, στο οποίο τονίζεται πως η Ελλάδα «αντιμετωπίζει καλύτερα την κρίση απ’ ό,τι αναμενόταν», ακολούθησαν νέα αφιερώματα του Bloomberg και της Wall Street Journal. Ο Μαρκ Γκόνγκλοφ του Bloomberg, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Είχατε μόνο μια δουλειά να κάνετε, κυβερνήσεις!», ασκεί κριτική στους ηγέτες ισχυρών κρατών κρατών και τα αντανακλαστικά που επέδειξαν κατά την έξαρση του κορωνοϊού.
«Ανά τον κόσμο, οι κυβερνήσεις που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πανδημία του Covid-19 δεν ήταν ούτε οι μεγαλύτερες ούτε οι πιο αυταρχικές. Ήταν απλά οι πιο έξυπνες και οι πιο σβέλτες και μεταξύ αυτών, δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία. Αντιθέτως περιλαμβάνονται αρκετές Ασιατικές κυβερνήσεις, ενώ στη Δύση, η Γερμανία στέκεται σχεδόν μόνη της ενώ είναι και η Ελλάδα. Ποιος το περίμενε αυτό;»
Ο Γκόνγκλοφ ασκεί σφοδρή κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εστιάζοντας στην καθυστερημένη αντίδραση κατά την εκκίνηση της πανδημίας, αλλά και στην απουσία ολοκληρωμένων σχεδίων για την επόμενη μέρα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος του Bloomberg, επισημαίνει ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα αποπροσανατολισμού των κυβερνήσεων της Δύσης, οι οποίες, όπως αναφέρει, χρειάζονται εκσυγχρονισμό και μια νέα θεωρία διακυβέρνησης, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ποικίλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις διευρυνόμενες ανισότητες, την κλιματική αλλαγή.
Wall Street Journal: «Μια αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα»
Την ίδια στιγμή, η Wall Street Journal δημοσιεύει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου της εφημερίδας Καθημερινή, Γ. Παλαιολόγου. Στο άρθρο προβάλλεται η πολύ αποτελεσματική διαχείριση και έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κινητοποίηση, ο συντονισμός και η απρόσμενη αποτελεσματικότητα της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, γίνονται αναφορές στη σταθερή και αυξανόμενη ενίσχυση των κρίσιμων μονάδων στον τομέα της υγείας (ΜΕΘ) και στην «αθόρυβη επανάσταση» ψηφιοποίησης του κράτους, ώστε να υποστηριχθεί η πολιτική «Μένουμε σπίτι».
Στο άρθρο της WSJ, ο δημοσιογράφος της Καθημερινής υπογραμμίζει τη συνεργασία των πολιτών και η συμμόρφωσή τους στους περιοριστικούς κανόνες και την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Η μέχρι τώρα αξιοθαύμαστη αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εφόσον έχει αίσιο τέλος χάρη στην κυβέρνηση και τη συνεργασία των πολιτών, θα αφήσει μια θετική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, μπορεί δε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος.
Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για το Πάσχα
«Πυρετός» επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει του Πάσχα, με τους αρμόδιους να εξετάζουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων από το Μεγάλο Σάββατο για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των πολιτών και κατ’ επέκταση η διασπορά του κορωνοϊού στον ελληνικό πληθυσμό. Η καμπύλη του ιού στην Ελλάδα διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα, με τους ειδικούς να εκφράζουν συγκρατημένα την αισιοδοξία τους για την «επόμενη ημέρα». Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται πως ανησυχούν για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα, προειδοποιώντας ότι τραπέζια, σουβλίσματα και εορτασμοί θα μπορούσαν να «γκρεμίσουν» όλη την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει εισηγήσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων για κάποιες ώρες τόσο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όσο και την Κυριακή του Πάσχα. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποτρέψει τις μετακινήσεις των πολιτών προς τα σπίτια φίλων και συγγενών για το παραδοσιακό σούβλισμα. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Στέλιος Πέτσας διαμήνυσαν χθες –και μάλιστα για πολλοστή φορά- πως το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Πρόκειται για μια θέση που εκφράζουν εδώ και αρκετές ημέρες και οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και υπουργοί της κυβέρνησης.
Και μετά… η άρση
«Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης. Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν με σύνεση. Με σχέδιο. Με τους γιατρούς πάντα να μας συμβουλεύουν. Με νέες συνήθειες. Με την ατομική υγιεινή να έχει γίνει τρόπος ζωής. Με ξεχωριστή φροντίδα για τους ηλικιωμένους μας. Και με τα τυχόν κρούσματα να εντοπίζονται και απομονώνονται αμέσως, πριν γίνουν απειλητικά» τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.
Κορωνοϊός: Η Κομισιόν καλεί την ΕΕ σε κοινή στρατηγική εξόδου από το lockdown
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντονιστούν καθώς ορισμένες από αυτές αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να σημειωθούν νέες κορυφώσεις στην επιδημία του κορωνοϊού. Διάφορες χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν σχέδια ή έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επέβαλαν προκειμένου να αναχαιτίσουν την επιδημία, καθώς αυξάνεται η πίεση να συνεφέρουν τις πληγείσες οικονομίες τους. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, που δεν έχει την εξουσία να υπαγορεύει υγειονομικά μέτρα στις 27 χώρες-μέλη, έχει καλέσει κατ΄ επανάληψη για μια κοινή προσέγγιση καθώς τα μέλη της ΕΕ ενήργησαν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τώρα προχωρούν με τον ίδιο τρόπο στη στρατηγική τους για την έξοδο από το lockdown.
«Είναι η ώρα να αναπτύξουμε μια καλά συντονισμένη στρατηγική εξόδου της ΕΕ», αναφέρει η Κομισιόν σε ένα προσχέδιο συστάσεων το οποίο αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα. «Η στρατηγική εξόδου πρέπει να είναι συντονισμένη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές παράπλευρες συνέπειες». Τα μέτρα περιορισμού πρέπει να χαλαρώσουν μόνο αφού η διάδοση της ασθένειας θα έχει σημαντικά μειωθεί για μια συνεχή χρονική περίοδο, και όταν η ικανότητα των νοσοκομείων θα επαρκεί για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων κορυφώσεων των μολύνσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν.
Ο ιός χτυπά την οικονομία, τρομάζουν οι ηγέτες
Όμως οι κυβερνήσεις υφίστανται αυξανόμενη πίεση να χαλαρώσουν το lockdown καθώς η καταστροφική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία είναι πλέον σαφής. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η παραγωγή στην ευρωζώνη μπορεί να μειωθεί κατά 10% φέτος. Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα που επλήγη σκληρά από τον ιό, επιτράπηκε σε δεκάδες επιχειρήσεις να επαναλάβουν από σήμερα τις δραστηριότητές τους — ανάμεσά τους βιβλιοπωλεία, χαρτοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιδικών ρούχων, αν και παραμένουν σε ισχύ μέτρα αυστηρού περιορισμού.
Η Ισπανία, που επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, επέτρεψε σε ορισμένους τομείς, περιλαμβανομένων των κατασκευών και της βιομηχανίας, να επαναλάβουν την εργασία τους από χθες Δευτέρα, και η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα καταστήματα από τις 19 Απριλίου. Άλλες χώρες προχώρησαν περισσότερο: η Δανία αναμένεται να ξανανοίξει τα σχολεία στις 15 Απριλίου, ενώ η Αυστρία επέτρεψε σε μεγάλα καταστήματα να επαναλάβουν σήμερα τις δραστηριότητές τους και σχεδιάζει να επιτρέψει την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων από την 1η Μαΐου.
Στη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ένα σχέδιο για το πότε και το πώς θα ξανανοίξουν τα καταστήματα. Ο φόβος για αρνητικές παράπλευρες συνέπειες μπορεί ωστόσο να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν. Η Κίνα, όπου εμφανίστηκε η πανδημία τον Δεκέμβριο, εδώ και μέρες ανακοινώνει ότι δεν έχουν καταγραφεί εγχώρια κρούσματα της COVID-19, αλλά καταγράφονται ακόμη νέες μολύνσεις από ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό.