Άρση μέτρων – Ευρώπη: Ανοίγουν σταδιακά τα μαγαζιά σε Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία

ΚΟΣΜΟΣ

Άρση μέτρων – Ευρώπη: Ανοίγουν σταδιακά τα μαγαζιά σε Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Άρση μέτρων - Ευρώπη: Τα βιβλιοπωλεία δεν θα ανοίξουν για άλλη μία εβδομάδα στην Ρώμη και θα παραμείνουν τελείως κλειστά στην Λομβαρδία. 

14.04.2020 | 16:59

Άρση μέτρων – Ευρώπη: Ημέρα ελπίδας φαίνεται πως είναι η σημερινή αφού ορισμένες πληγείσες από τον κορωνοϊό χώρες, κάνουν τα πρώτα «βήματα» επιστροφής στην καθημερινότητα. Οι καταναλωτές επιστρέφουν με πολύ μεγάλη προσοχή στους δρόμους σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία. Η Ιταλία αποφάσισε το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων πώλησης χαρτικών ειδών σε μια δοκιμή προκειμένου να δει πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά το lockdown, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σε ισχύ. Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες επέλεξαν να μην το κάνουν. Τα βιβλιοπωλεία δεν θα ανοίξουν για άλλη μία εβδομάδα στην Ρώμη και θα παραμείνουν τελείως κλειστά στην Λομβαρδία.

Στην Αυστρία, η οποία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε συγκεκριμένα σχέδια για τον σταδιακό τερματισμό του lockdown, οι αγοραστές έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα πώλησης hardware, φορώντας προστατευτικές μάσκες υποχρεωτικά, καθώς τα μικρά καταστήματα άνοιξαν ξανά σήμερα. Οι ειδικοί δεν αναμένουν αύξηση των πελατών, ωστόσο, κι αυτό επειδή μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν πολύ ώστε να κάνουν περιττές εξόδους για αγορές και ορισμένα καταστήματα ενδέχεται να επιλέξουν να παραμείνουν κλειστά. Την ίδια ώρα, η βιομηχανική και κατασκευαστική εργασία μπήκε ξανά σε λειτουργία στην Ισπανία, όπου ορισμένοι εργάτες επέστρεψαν στις δουλειές τους χθες, ενώ σε άλλες περιοχές επιστρέφουν σήμερα μετά από τις πασχαλινές διακοπές. Κάποιοι εργαζόμενοι στην Ισπανία δήλωσαν πως νιώθουν εφησυχασμένοι με τα 10 εκατομμύρια μασκών που θα διανέμει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

Η διαφωνία των περιφερειών της Ιταλίας για το άνοιγμα

Στην Ιταλία, τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, αλλά τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα πώλησης ειδών γραφείου και τα καταστήματα παιδικών ενδυμάτων, μπορούν να ανοίξουν ξανά από σήμερα. Οι ελαφρώς πιο χαλαροί περιορισμοί, περιλαμβάνουν επίσης την δασοκομία και την βιομηχανία ξύλου στον κατάλογο των επιτρεπόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιθυμεί μια ευρύτερη οικονομική επανέναρξη «όσο το δυνατόν συντομότερα» αλλά η κυβέρνηση λέει ότι «δεν είναι ακόμη ιδανικές οι συνθήκες». Να σημειωθεί πως η Ιταλία βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα από τις 9 Μαρτίου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έχει δει το ποσοστό των κρουσμάτων να μειώνεται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των περιφερειών. Ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας λέει ότι τα βιβλιοπωλεία στην περιοχή θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ενώ ο ηγέτης της Λυγουρίας θέλει να ανοίξουν ξανά ορισμένα εργοτάξια, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ. Στην περιοχή του Λάτσιο, στην οποία περιλαμβάνεται η Ρώμη, θα καθυστερήσει το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να απολυμανθούν, ενώ η Καμπανία θα ανοίξει τα καταστήματα πώλησης παιδικών ενδυμάτων μόνο δύο πρωινά την εβδομάδα.

Αστυνομικοί διανέμουν προστατευτικές μάσκες στην Ισπανία

Η κατάσταση στην Αυστρία

Η Αυστρία, πάλι, αποφάσισε το άνοιγμα σήμερα ενός ευρύτερου φάσματος μικρών καταστημάτων και ελπίζει να ανοίξει τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, αν τα πράγματα πάνε καλά. Καταστήματα έως 400 τετραγωνικά μέτρα – περίπου διπλάσια από ένα γήπεδο του τένις – μπορούν να ανοίξουν σήμερα, μαζί με καταστήματα εξοπλισμού σπιτιού και κέντρα κήπου.  Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο εσωτερικό και οι πελάτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα προσώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό.

Αύξηση επιβατικής κίνησης κατά 24%

Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης επέστρεψαν στην δουλειά τους την Δευτέρα μετά από μια «αδρανοποίηση» δύο εβδομάδων σε όλες τις μη βασικές επιχειρήσεις. Η Ισπανία είχε επιβάλει γενικό lockdown στις 30 Μαρτίου. Το μέτρο όμως δεν ανανεώθηκε και πολλοί επέστρεψαν χθες στις δουλειές τους ενώ άλλοι θα γυρίσουν σήμερα, μιας και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας ενώ σε άλλες όχι. Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το μετρό της Μαδρίτης, έδειξαν ότι η επιβατική κίνηση την Δευτέρα αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα. Με τους εργάτες να επιστρέφουν στην δουλειά τους, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση διανομής 10 εκατομμυρίων μασκών αυτή την εβδομάδα.

Περίπου 4.500 αστυνομικοί και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στήθηκαν σε 1.500 σημεία σε ολόκληρη την χώρα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι μάσκες ήταν δυσεύρετες το τελευταίο διάστημα και ορισμένοι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων δήλωσαν πως οι μάσκες τους επιτρέπουν πλέον να κινηθούν με τα μέσα μεταφοράς προς τις δουλειές τους, με ασφάλεια. «Είναι θαυμάσιο γιατί η μάσκα είναι τόσο απαραίτητη και μας βοηθά να χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς» δήλωσε ο υπάλληλος γραφείου Χοσέ Αντόνιο Κρούσες. Για όσους μετακινούνται με τις συγκοινωνίες, η μάσκα είναι απαραίτητη επειδή «δεν γνωρίζουμε ποιος έχει μολυνθεί ή εάν είμαστε οι ίδιοι ασυμπτωματικοί» δήλωσε η Μαρία Μαρτίνεζ, εργαζόμενη στον υγειονομικό τομέα. Κι ενώ ορισμένες επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά χθες, τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλες μη βασικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, παρέμειναν κλειστές.

Άρση μέτρων: Κάθετος ο ΠΟΥ

Την ανάγκη να μην αρθούν πρόωρα τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό στις χώρες του πλανήτη υπογράμμισε με τον πιο σαφή τρόπο για άλλη μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ,  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, «ενώ η εξάπλωση του COVID επιταχύνεται πολύ γρήγορα, η αποκλιμάκωσή του είναι πιο αργή». Και συνέστησε οι όποιοι περιορισμοί να αρθούν αργά. Το ίδιο επανέλαβε και η επικεφαλής του Οργανισμού για την Ευρώπη, Μαρία βαν Κέρκοβε, λέγοντας ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν πρέπει να χαλαρώσουν ταυτόχρονα τα μέτρα απαγόρευσης.

Έξι κριτήρια για τη χαλάρωση των μέτρων

Νέες συστάσεις προς τις χώρες που μελετούν άρση των περιοριστικών μέτρων πρόκειται να εκδώσει αύριο Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι συστάσεις θα έχουν έξι κριτήρια τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη στον σχεδιασμό τους τα κράτη που σκέφτονται να προχωρήσουν σε χαλάρωση των μέτρων. Οι επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσαν επίσης κατά την σημερινή ενημέρωση, ότι η ιατρική και ερευνητική κοινότητα παίρνει πολύ σοβαρά τις δυνατότητες της χλωροκίνης και της υδροχλωροκίνης. Αναφορικά με τις πρόσφατες αιχμές αλλά και τις έμμεσες απειλές που εκτόξευσε ο Πρόεδρος Τραμπ για διακοπή χρηματοδότησης του Οργανισμού, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς είπε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι (ο Τραμπ) ειναι υποστηρικτικός. Ελπιζω ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί. Η σχέση που έχουμε είναι καλή και ελπίζω να συνεχιστεί».

Δέκα φορές πιο θανατηφόρος ο κοροναϊός από τον Η1Ν1

Ο νέος κορονοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009 στο Μεξικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Παράλληλα τόνισε πως η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκότωσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Ας μην περιμένουμε το εμβόλιο του κορωνοϊού τους επόμενους 12 μήνες

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Βρετανία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στη συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα, είναι βέβαιο ότι δε βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Μάργκαρετ Χάρις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. Στην Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα», διαπιστώνει ο ΠΟΥ. «Δε θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμα

 ”Think Tank”: Η κατάταξη των ασφαλέστερων χωρών απέναντι στον ιό και η θέση της Ελλάδας

Τις «χώρισε» ο κορωνοϊός – Δικαστές αφαίρεσαν από Αμερικανίδα γιατρό την επιμέλεια του παιδιού της

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα η Ελλάδα»

Η στιγμή που εξόργισε την Γαλλία – Ο Μακρόν τα έβαλε με εξαντλημένη νοσοκόμα

Exit mobile version