Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Kορονοϊός χαρτονομίσματα: Έρευνα δείχνει πόσες μέρες ζει ο ιός
PLUS

Kορονοϊός χαρτονομίσματα: Έρευνα δείχνει πόσες μέρες ζει ο ιός

Kορονοϊός χαρτονομίσματα: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπό συνθήκες φυσιολογικής θερμοκρασίας και με σχετική υγρασία γύρω στους 65 βαθμούς ο κοροναϊός επιζεί επί μέρες.

Kορονοϊός χαρτονομίσματα: Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet αποκαλύπτει ότι ο κορονοϊός πάνω στα χαρτονομίσματα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπό συνθήκες φυσιολογικής θερμοκρασίας (22 βαθμοί Κελσίου) και με σχετική υγρασία γύρω στους 65 βαθμούς ο κοροναϊός επιζεί επί μέρες. Ειδικότερα, οι έρευνες δείχνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο ιός ανιχνεύεται έπειτα από 3 ώρες στο χαρτί του εκτυπωτή και στα χαρτομάντιλα, τη 2η ημέρα στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα.

Την 4η ημέρα στο γυαλί και στα χαρτονομίσματα, καθώς και την 7η ημέρα στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι. Ευτυχώς, ακόμα και στις πιο ευνοϊκές θερμοκρασίες το καλό σαπούνισμα και η χρήση απολυμαντικών μπορούν να τον εξουδετερώσουν. Έτσι, στη θερμοκρασία των 22 βαθμών Κελσίου (συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου) ο κοροναϊός καταστρέφεται μέσα σε 5 λεπτά από το σαπούνισμα ή την απολύμανση με χλωρίνη ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.

Μερικά από τα αντικείμενα που χρειάζονται τακτική απολύμανση

1. Πετσέτες

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πετσέτες πιάτων είναι το πιο μολυσμένο σημείο στην κουζίνα. Το ίδιο ισχύει και για τις μικρές πετσέτες στο μπάνιο σας. Από τη στιγμή που τα χρησιμοποιείτε περισσότερο από μία φορά την ημέρα, λερώνονται πολύ γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουζίνα και οι πετσέτες σας πρέπει να αλλάζουν κάθε δύο μέρες, ή ακόμα και κάθε μέρα, αν έχετε μεγάλη οικογένεια.

2. Κλειδιά

Τα κλειδιά περιέχουν περισσότερα βακτήρια ακόμη και από τα κουμπιά του ανελκυστήρα. Συνήθως, δεν καθαρίζουμε ποτέ τα κλειδιά μας και τα αγγίζουμε πάντα με βρώμικα χέρια. Έχουμε την τάση να τα κρατάμε σε βρώμικες τσέπες και συχνά να μας πέφτουν στο έδαφος. Ως αποτέλεσμα, φέρνουμε στο σπίτι το απίστευτο ποσό μολυσματικών βακτηρίων με τα κλειδιά μας. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να φροντίζετε για τον καθαρισμό τους π.χ. με αντισηπτικά μαντηλάκια.

3. Σφουγγάρι κουζίνας

Το σφουγγάρι μπορεί να είναι το πιο βρώμικο από τα αντικείμενα οικιακής χρήσης στην κουζίνα σας. Το χρησιμοποιούμε για να πλένουμε τα πιάτα, τα δοχεία και τις σανίδες κοπής. Επίσης το χρησιμοποιούμε για να σκουπίζουμε τις διαρροές και τα ψίχουλα. Ο καλύτερος τρόπος για να απολυμάνετε ένα σφουγγάρι είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Απλώς πλύντε το καλά και τοποθετήστε το υγρό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα έως δύο λεπτά σε χαμηλή ισχύ.

4. Καφετιέρα

Η καφετιέρα σας είναι μια εστία για βακτήρια και μούχλα, οπότε πρέπει να την καθαρίζετε καθημερινά. Για τον καλύτερο και βαθύτερο καθαρισμό θα χρειαστεί να ξεσυναρμολογήσετε την καφετιέρα στα κομμάτια που την απαρτίζουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε γρήγορα και εύκολα τον καφέ, τα άλευρα και το λάδι.

Δείτε ακόμα

Κορονοϊός: Τα πράγματα που απαιτούν καθημερινή απολύμανση

”Wash Your Lyrics”: Το online «κόλπο» για να πλένεις τα χέρια σου πιο ευχάριστα

Covid – 19: Ισπανίδα νοσηλεύτρια μάς μαθαίνει πώς να βγάζουμε σωστά τα γάντια και την μάσκα (vid)

Ειδικοί προτείνουν πώς να φτιάξετε ένα γρήγορο απολυμαντικό για το σπίτι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις