Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομικά μέτρα για κορονοϊό: Ο Σταϊκούρας προανήγγειλε στήριξη και τον Μάιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικά μέτρα για κορονοϊό: Ο Σταϊκούρας προανήγγειλε στήριξη και τον Μάιο

Οικονομικά μέτρα για κορονοϊό: Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως ο δημοσιονομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση των μέτρων για άλλη μία φορά.

Οικονομικά μέτρα για κορονοϊό: Σχόλιο σχετικά με τις δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Το ΔΝΤ παρουσιάζει το χειρότερο σενάριο, οι εκθέσεις της ΕΕ είναι ηπιότερες», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στο MEGA, εκτιμώντας πως η χώρα θα εξέλθει πολύ γρήγορα από την ύφεση που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού, καθώς προβλέπεται μεγάλη ανάπτυξη για το 2021. Δεδομένου ότι η ύφεση σχετίζεται με την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις στον τουρισμό, χρειάζονται κυκλαδικές πολιτικές, είπε ο ΥΠΟΙΚ, ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειες σε κοινωνία και οικονομία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επανάληψης των οικονομικών μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως ο δημοσιονομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση των μέτρων για άλλη μία φορά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η χρήση οποιουδήποτε μαξιλαριού ασφαλείας αλλά ούτε και οι πόροι που θα προκύψουν από την έκδοση χρέους ενός επταετούς ομολόγου. Τέλος, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα επεσήμανε ότι «πρέπει να λαμβάνονται μέτρα σήμερα για να ενδυναμωθεί η οικονομία αύριο». Όλα γίνονται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και το αίσθημα δικαίου, κατέληξε.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Αρμόδια στελέχη ανέφεραν στο CNN Greece πως η κυβέρνηση εργάζεται με μεθοδικότητα και θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ένα ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο και αποτελεσματικό σχέδιο που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων άρα και τη μη απώλεια θέσεων εργασίας. Βασικοί άξονες των παραπάνω σχεδιασμών είναι να δοθούν διευκολύνσεις σε φορολογικό, ασφαλιστικό και τραπεζικό επίπεδο. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις μελετάται το ενδεχόμενο για ικανό αριθμό δόσεων για τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωπες με «βουνό» εκκρεμοτήτων στο δεύτερο εξάμηνο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις και εξετάζει το ενδεχόμενο, η καταβολή φόρων που θα συγκεντρωθούν μετά τον Ιούνιο να γίνει με δόσεις που αριθμός τους μπορεί να φτάσει τις 24 ή ακόμη και τις 48. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά των 120 δόσεων αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί αργότερα και όταν αναλυθούν όλα τα δεδομένα. Όλα τα παραπάνω μελετώνται με μεγάλη προσοχή από του υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και το επιτελείο και αναλόγως των συνθηκών θα αποφασιστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ανάλογες παρεμβάσεις εξετάζονται και στο υπουργείο Εργασίας

Ανάλογες παρεμβάσεις εξετάζονται και στο υπουργείο Εργασίας, με τον Γιάννη Βρούτση και την ομάδα του να μελετούν και να στοιχειοθετούν όλα τα στοιχεία, ώστε η δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά το τέλος της κρίσης να είναι αποτελεσματική και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, κάτι που θα εγγυηθεί ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, στους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας για την ανάταση της οικονομίας, κομβικός θα είναι ο ρόλος των τραπεζών.

Για αυτό το λόγο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους τραπεζίτες, ώστε από κοινού να σχεδιαστούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και εν γένει την πραγματική οικονομία. Τα τραπεζικά ιδρύματα που πια έχουν πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την επαναφορά του waiver, θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού.

Τραπεζικά στελέχη, πάντως, επισημαίνουν πως τα κρατικά δάνεια ονομαστικής αξίας 6 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν σε επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας θα δοθούν με αυστηρά κριτήρια και μετά από ενδελεχή έλεγχο των ισολογισμών. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες για να λάβουν οι επιχειρήσεις τις συγκεκριμένες χορηγήσεις θα πρέπει να ήταν ενήμερες στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις