Μούχλα στον τοίχο – αντιμετώπιση: Γιατί δημιουργείται και πώς θα την καθαρίσεις

PLUS

Μούχλα στον τοίχο – αντιμετώπιση: Γιατί δημιουργείται και πώς θα την καθαρίσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Μούχλα στον τοίχο - αντιμετώπιση: Θα πρέπει να πράξεις με τον πιο δραστικό τρόπο, ώστε να διώξεις την μούχλα μια και καλή από τον χώρο σου. 

15.04.2020 | 20:20

Μούχλα στον τοίχο – αντιμετώπιση: Η μούχλα είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται σε κλειστά περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία και έλλειψη φωτισμού. Κοινώς, τα πιο ευάλωτα σημεία του σπιτιού είναι το μπάνιο, το υπόγειο, καθώς και οι ντουλάπες. Πριν σε πιάσει πανικός και φόβος, καλό θα ήταν να γνωρίζεις γιατί αναπτύχθηκε η μούχλα στον τοίχο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πράξεις με τον πιο δραστικό τρόπο, ώστε να την διώξεις για τα καλά από τον χώρο σου.

Τα αίτια της μούχλας

1. Ανεπαρκής αερισμός του χώρου 

Αν τα σημάδια μούχλας εμφανίστηκαν ξαφνικά, δηλαδή αν το σπίτι σου δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα μούχλας ξανά, τότε ίσως οι υδραυλικές εγκαταστάσεις έχουν κάποια βλάβη. Ένας σπασμένος σωλήνας προκαλεί διαρροή στο εσωτερικό μέρος των τοίχων. Συνεπώς, η υγρασία αυξάνεται ραγδαία και εκδηλώνεται με τη μορφή ενός λεκέ από μούχλα στον τοίχο.

Είναι καλό να αερίζεις το χώρο για μερικές ώρες κάθε μέρα, κρατώντας τα παράθυρα ανοιχτά. Στην ίδια λογική, ακόμα και το πλυντήριο ρούχων σου έχει ανάγκη να αφήνεις την πόρτα του ανοιχτή για λίγη ώρα μετά από κάθε πλύση. Αν δε συμβαίνει αυτό, τότε μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσεις προβλήματα μούχλας στα ρούχα.

2. Η ταράτσα δεν έχει μόνωση 

Αν αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα με μούχλα στο ταβάνι, είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η υγρασία στην ταράτσα του σπιτιού σου. Η μόνωση της ταράτσας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, για να αποφεύγεις τα κρούσματα μούχλας. Αν κάθε χειμώνα αντιμετωπίζεις προβλήματα, σε διαστήματα με πολλές βροχές, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε καλύτερη εξωτερική μόνωση.

Μούχλα στον τοίχο – αντιμετώπιση 

Το πρώτο και πολύ σημαντικό, είναι να ανοίξεις τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος. Ο σκοπός είναι να στεγνώσει φυσικά το σημείο που έχεις καθαρίσει και να ανανεωθεί ο αέρας του σπιτιού. Επίσης, φρόντισε να μην έρθεις σε άμεση επαφή με τη μούχλα. Όπως ίσως γνωρίζεις, η μούχλα έχει κατηγορηθεί για ποικιλία ασθενειών με την πάροδο του χρόνου. Φόρεσε πλαστικά γάντια, ακόμα και ιατρική μάσκα, αν είναι δυνατόν. Είναι καλό να μην εισπνέεις τον αέρα που έχει μολυνθεί από μούχλα, την οποία αφαιρείς από τον τοίχο.

Παρόλο που η χλωρίνη είναι ένα δραστικό λευκαντικό, είναι επίσης ένα υλικό που μπορεί να διαβρώσει τις επιφάνειες, άρα και τους τοίχους σου. Ένα μείγμα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, περιέχει νερό, λεμόνι και οξυζενέ. Σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό, πρόσθεσε μισή κούπα χυμό από λεμόνι και μια κούπα οξυζενέ. Ανακάτεψε το μείγμα, για να γίνει ομοιογενές και στη συνέχεια γέμισε με αυτό ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψέκασε το μείγμα πάνω στο σημάδι από μούχλα στον τοίχο και τρίψε καλά, μέχρι να εξαφανιστεί η μούχλα.

Δείτε ακόμα

Έτσι θα κρατήσουμε τον ιό μακριά από τα γραφεία και τους κλειστούς χώρους

Ρεκόρ: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο πλάσμα της γης

Η σωστή απολύμανση του σπιτιού μας που κρατάει για μέρες

Οθόνη λάπτοπ γεμάτη σκόνη: Πώς να την καθαρίσετε για να δείτε αμέσως διαφορά

Exit mobile version