Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Στρες αντιμετώπιση: Οι τροφές που καταπολεμούν το άγχος
PLUS

Στρες αντιμετώπιση: Οι τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Στρες αντιμετώπιση: Όταν είστε πιεσμένοι τείνετε να τρώτε ανεξέλεγκτα προτιμώντας τα γλυκά.

Στρες αντιμετώπιση: Εάν νιώθετε πιεσμένοι και στρεσαρισμένοι πρέπει να μετριάσετε την κατανάλωση ζαχαρούχων  και επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ, αλλά και της καφεΐνης. Σε ότι αφορά το αλκοόλ πρέπει να ξέρουμε ότι αρχικά προκαλεί χαλάρωση, λόγω της καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά στη συνέχεια προκαλεί διέγερση. Αναμφίβολα ένα ποτήρι κρασί ή ουίσκι στο τέλος μια πιεσμένης μέρας δεν αποτελεί πρόβλημα. Αποφύγετε όμως την παγίδα της συστηματικής κατανάλωσης αλκοόλ ως τρόπου διαχείρισης του στρες γιατί δεν σας βοηθά ουσιαστικά.

Επιπλέον μπορεί να πέσετε στην παγίδα της εξάρτησης. Όσο για την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης σε περιόδους στρες επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μια και η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση. Γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωση καφέ να μην υπερβαίνει τα 2-3 φλιτζάνια ημερησίως. Σε περιόδους στρες είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με τις ουσίες που έχει ανάγκη ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην ένταση που υφίσταται.

Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε πέντε κατηγορίες και είναι:

1. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το στρες «αδειάζει» τον οργανισμό από τα αποθέματα των βιταμινών Β. Γι’ αυτό καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β: άπαχο κρέας, πουλερικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

2. Τα ω3 λιπαρά οξέα: Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ω-3 λιπαρά οξέα πέραν της αντιφλεγμονώδους δράσης τους έχει φανεί ότι προστατεύουν και την καρδιά από τις βλαβερές επιπτώσεις του στρες. Πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός), ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, αλλά και το χορταρικό αντράκλα (ή γλιστρίδα).

3. Η τρυπτοφάνη: Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, του «φυσικού ηρεμιστικού» του εγκεφάλου. Τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.

4 .Το μαγνήσιο: Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία τόσο το μυϊκού όσο και του νευρικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

5. Τα αντιοξειδωτικά: Το χρόνιο στρες αυξάνει την παραγωγή των ελεύθερων ριζών οι οποίες «απενεργοποιούν» τα φυσικά αντιοξειδωτικά του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατίζει η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και αυξάνεται η πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς όταν διανύει μια ιδιαίτερα στρεσογόνο περίοδο. Ενισχύστε λοιπόν την άμυνα του οργανισμού σας προσλαμβάνοντας αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και τα διάφορα φυτοχημικά όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή. Πηγές βιταμίνη C: οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες. Πηγές βιταμίνης Ε: το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πηγές σεληνίου: τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Πηγές φυτοχημικών: τα καρότα, τα σταφύλια, το μάνγκο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπ φρουτ, τα σταφύλια.

Δείτε ακόμα

Covid – 19: Πόσο διαρκεί ο ιός στα χαρτονομίσματα και τι πρέπει να απολυμαίνουμε

Οι καλύτερες τροφές για την πρόσληψη της βιταμίνης D – Ποιες ασθένειες καταπολεμάει

Κορονοϊός: Τα πράγματα που απαιτούν καθημερινή απολύμανση

Το Facebook «πρωτοπορεί»: Πώς να πετάμε τα σκουπίδια μας με… στυλ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις