Ακάρ για Ελλάδα: Ο Ακάρ έθεσε και θέμα εναέριου χώρου, επισημαίνοντας ότι ενώ τα χωρικά ύδατα εκτείνονται στα έξι μίλια, ο εναέριος χώρος φθάνει στα 10 μίλια.
Ακάρ για Ελλάδα: Για παραβίαση διεθνών συνθηκών και συγκεκριμένα της Συνθήκης της Λωζάνης αναφορικά με τη στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου κατηγορεί επιμένοντας στο γνωστό τροπάριο της Άγκυρας την Ελλάδα ο Χουλουσί Ακάρ. «Δεν απειλούμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα δείξουμε αδυναμία στην άμυνά μας. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠ ΑΜ στην εφημερίδα Sozcu επαναλαμβάνοντας το αίτημα για αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου την ώρα που η χώρα του επιμένει στην τακτική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. «Ενώ ο γείτονάς μας μιλά για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για ανύπαρκτες παρενοχλήσεις , εγκληματεί παραβιάζοντας ακόμη και τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Για παράδειγμα, αν και έχει γίνει αποδεκτό ότι στις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, από το 1936 και μετά τα νησιά εξοπλίζονται βήμα-βήμα. Είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις γειτονίας. Ωστόσο, η προσέγγιση της Ελλάδας ως προς το θέμα αυτό καθιστά δύσκολη την επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε.
Ο Ακάρ θέτει ζήτημα εναέριου χώρου
Ο Ακάρ έθεσε και θέμα εναέριου χώρου, επισημαίνοντας ότι ενώ τα χωρικά ύδατα εκτείνονται στα έξι μίλια, ο εναέριος χώρος φθάνει στα 10 μίλια. «Αυτοί οι ισχυρισμοί [της Ελλάδας] αντίκεινται στις σχέσεις καλής γειτονίας και ειδικά στις διεθνείς συμφωνίες. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην ιστορία, ούτε και σήμερα. Δεν είναι λογικό αυτό. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων μας». Ο Ακάρ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για τη διευθέτηση των διμερών προβλημάτων. «Έγιναν στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Η τέταρτη συνάντηση στην Άγκυρα δεν πραγματοποιήθηκε ακόμη λόγω του κορωνοϊού. Στηρίζουμε αυτές τις επαφές και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον και τον δύο χωρών», δήλωσε.