Τσίπρας – συνέντευξη στο Κόντρα: “Δεν έχει το δικαίωμα ο Μητσοτάκης να σφυράει κλέφτικα”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – συνέντευξη στο Κόντρα: “Δεν έχει το δικαίωμα ο Μητσοτάκης να σφυράει κλέφτικα”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσίπρας συνέντευξη στο Κόντρα: Τηλεοπτική συνέντευξη ( Κontra) παραχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει σε ήσυχη την κυβέρνηση για την οικονομική διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας.

16.04.2020 | 10:35

Τσίπρας συνέντευξη στο Κόντρα: Για λογική «βλέποντας και κάνοντας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel. Κληθείς να σχολιάσει διαρροή ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη χρήση μέρους του μαξιλαριού ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε με σκωπτικό τρόπο σε χαρακτηρισμούς της κυβέρνησης για το εν λόγω μαξιλάρι προεκλογικά και μετεκλογικά ως “αχρείαστο”, “που δεν υπάρχει”, “γκάφα” ή “πλειοδοσία”. «Δεν έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός να σφυράει κλέφτικα, να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και επίσης δεν έχει το δικαίωμα γι’ αυτά τα χρήματα να μην δίνει λογαριασμό για το πώς και για ποιον λόγο τα χρησιμοποιεί» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε επίσης προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

“Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πηγαίνει με λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ και αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά, σοβαρά και με διαφάνεια και δημόσια τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια”, τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι άκουσε με “εξαιρετική επιφύλαξη” τις διαρροές γιατί, όπως είπε, “αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια χάρη σε αυτήν την παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το δήθεν αχρείαστο μαξιλάρι είναι εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη”.

Η κυβέρνηση να δώσει τα στοιχεία

“Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση με “πλήρη διαφάνεια να δώσει την εικόνα των δημόσιων οικονομικών” και να απαντήσει “γιατί δεν προχωρά στην εκταμίευση για να στηρίξει στοχευμένα τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και την εργασία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες μόλις επανεκκινήσει η οικονομία”. Διαφορετικά, προειδοποίησε ο ίδιος, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση το 2020 κοντά στο 10% που είδαν το φως της δημοσιότητας, “μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, να είναι η θετική εκδοχή και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα”.

Το σενάριο εκλογών

Ερωτηθείς για το σενάριο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί «αδιανόητο να σκέφτεται κανείς τούτη την ώρα πρόωρες εκλογές, όταν δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και αν θα είμαστε ζωντανοί». Ωστόσο, υποστήριξε ότι το διάγγελμα Μητσοτάκη ήταν προεκλογικό. «Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας, αλλά μίλησε ως πολιτευτής που δίνει υποσχέσεις. Και ενώ όλη η αντιπολίτευση στέκεται με ευθύνη, η στάση Μητσοτάκη δεν ήταν στάση ευθύνης, αλλά αυταρέσκειας, αλαζονείας και εν τέλει μια στάση επιδίωξης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Εάν όντως έχει αυτό τον στόχο ο κ. Μητσοτάκης, δύο τινά συμβαίνουν: Ή δεν έχει πάρει χαμπάρι αυτών που έρχονται στην οικονομία και ζει σε ένα ροζ συννεφάκι ή ακριβώς επειδή έχει πάρει χαμπάρι τι έρχεται, σχεδιάζει να δραπετεύσει. Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην πρόβλεψη Μητσοτάκη ότι το 2020 θα υπάρχει μεγάλη ύφεση αλλά το 2021 μεγαλύτερη ανάπτυξη, υποστήριξε ότι «αν δεν έχουμε νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, θα έχουμε κοντά 10 μονάδες ύφεση το 2020 και ανάκαμψη στο μισό το 2021 άρα δεν θα γίνει κανένα rebound ανάπτυξης».

Πήραμε έγκαιρα τα μέτρα

Σε ερώτηση για το πώς αποτιμά τη μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση είπε: “Αν κριθεί κανείς από τα αποτελέσματα πρέπει να πούμε ότι στη Ελλάδα βρισκόμαστε λίγο κάτω από το μέσο όρο όσον αφορά τους θανάτους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από αυτούς είναι ότι σχετικά έγκαιρα πήραμε μέτρα”. Απέδωσε δε τα εύσημα στον Ηλία Μόσιαλο που εγκαίρως προειδοποίησε και τον πρωθυπουργό.

Επίσης ανέφερε ότι “Είχαμε την τύχη να έχουμε δίπλα μας την Ιταλία. Επιπλέον η επιδημία χτύπησε την χώρα σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν έντονες μετακινήσεις όπως πχ το καλοκαίρι…Κατατασσόμαστε στις χώρες της Βαλκανικής όσον αφορά τους θανάτους και όχι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στο να έχουμε μικρό αριθμό θανάτων συγκριτικά με άλλες χώρες…Είμαστε σε καλύτερο σημείο, ωστόσο η μάχη είναι μπροστά μας, δεν έχει τελειώσει ακόμη. Όσο δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση”.

Το παράδειγμα της Αλβανίας

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει την δύσκολη απόφαση του πρωθυπουργού είπε ότι “Δεν είναι μία απόφαση την οποία την παίρνεις μόνος σου, είναι μία απόφαση που την πήρανε όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο…Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων πχ ελήφθη λίγο μετά από την Ιταλία και μαζί με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Καλό είναι να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και γι αυτό εμείς δεν ασκήσαμε κριτική σε λάθη και παραλείψεις, αλλά και η κυβέρνηση να μη προβάλλει ότι είναι η καλύτερη του κόσμου”. Έφερε δε σαν παράδειγμα ότι και Αλβανία έχει 25 μόνο θανάτους.

Ακόμη και ο Τράμπ που είχε λάθος αντιμετώπιση στην αρχή, αύξησε τα ποσοστά του

Σε ερώτηση ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν αποδοχή από το 80% της κοινωνίας με βάση τις μετρήσεις, απάντησε ότι ένας από τους λόγους είναι ” γιατί εμείς δεν πήγαμε κόντρα στην κοινή λογική που επέβαλε την λήψη των μέτρων”. Πρόσθεσε ότι “Αυτό όμως είναι γενικότερο φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο. Είναι το φαινόμενο όπου σε περιόδους κρίσης, αυτοί που είναι στην κυβέρνηση έχουν την στήριξη και σωστά έχουν την στήριξη, της κοινωνίας. Ακόμη και ο πρόεδρος Τράμπ που είχε λάθος αντιμετώπιση στην αρχή, αύξησε τα ποσοστά του. Ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε τη μεγαλύτερη αποδοχή της θητείας του και στη Γερμανία τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν αύξησαν την αποδοχή τους…Την ώρα της κρίσης που το μυαλό μας είναι στην σωτηρία ανθρώπινων ζωών είναι λάθος να μετράει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πολιτικά κέρδη και οφέλη και στο τέλος θα του βγει μπούμερανγκ”.

Exit mobile version