Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κίνα κορονοϊός: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία ζητούν εξηγήσεις – Αναθεώρηση νεκρών και έγγραφα “φωτιά”
ΥΠΟΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

Κίνα κορονοϊός: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία ζητούν εξηγήσεις – Αναθεώρηση νεκρών και έγγραφα “φωτιά”

Κίνα κορονοϊός: Η Κίνα "ανακάλυψε" ξαφνικά κι άλλους νεκρούς στην Ουχάν, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να ζητούν εξηγήσεις, λίγο μετά τις βόμβες του Αμερικανού προέδρου για απόκρυψη στοιχείων.

Κίνα κορονοϊός: Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση του κορωνοϊού από την Κίνα, λέγοντας στους Financial Times ότι «υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε». «Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε. Και ακόμη, προφανώς υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί που δεν γνωρίζουμε». Οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου εντάσσονται στις αμφιβολίες που εξέφρασαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον. Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε νωρίτερα το Πεκίνο ότι πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα».

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά της, κατηγόρησε την Κίνα ότι «απέκρυψε» τη σοβαρότητα της πανδημίας στο ξεκίνημά της στην Κίνα και την Τρίτη πάγωσε την αμερικανική χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατηγορώντας τον ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κινεζικές θέσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ότι οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας πως παραπληροφόρησε για τον νέο κορονοϊό που πρωτοεμφανίστηκε εκεί, ήταν «αντιπαραγωγικές».

Η Γουχάν αναθεωρεί τον αριθμό νεκρών και κρουσμάτων

Η πόλη Γουχάν στην κεντρική Κίνα αναθεώρησε τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων της από τη νόσο του νέου κορωνοϊού (COVID-19). Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 στη Γουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, έως αργά το βράδυ την Πέμπτη 16 Απριλίου, αναθεωρήθηκε κατά 325 και ανήλθε σε 50.333 και ο αριθμός των θανάτων κατά 1.200 και ανήλθε σε 3.869. Σε ανακοίνωση, η δημοτική υπηρεσία της Γουχάν για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας Covid-19 αναφέρει ότι οι αναθεωρήσεις έγιναν σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, καθώς και την αρχή της ευθύνης για την Ιστορία, τους πολίτες και τους θανόντες.

Έγγραφα – «φωτιά»: Η Κίνα άργησε να προειδοποιήσει για την πανδημία

Έγγραφα που πιστοποιούν ότι Kινέζοι αξιωματούχοι αν και γνώριζαν τους κινδύνους για πιθανή πανδημία τον Ιανουάριο, καθυστέρησαν έξι ημέρες να ειδοποιήσουν το κοινό σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού, επικαλείται το πρακτορείο Associated Press. Εκείνες τις έξι μέρες που μεσολάβησαν από τη στιγμή που ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια πανδημία, στην κινέζικη πόλη της Γουχάν – το αρχικό επίκεντρο της έξαρσης του COVID-19 – πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι ταξίδεψαν μέσω της πόλης, στο πλαίσιο των εορτασμών της νέας Σεληνιακής χρονιάς.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τελικά προειδοποίησε το κοινό για την έξαρση του ιού, την έβδομη μέρα, στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, μέχρι εκείνη την στιγμή, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του πρακτορείου. Σύμφωνα με το Associated Press, η καθυστέρηση της κινεζικής κυβέρνησης από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δεν ήταν το πρώτο λάθος των Κινέζων αξιωματούχων, στην αναγνώριση του ιού, ούτε και το μοναδικό κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη, πολλές εκ των οποίων επί εβδομάδες, ακόμη και μήνες, «έσερναν τα πόδια τους» πριν έρθουν αντιμέτωπες με τον ιό.

«Ωστόσο η καθυστέρηση της πρώτης αυτής χώρας ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, την έναρξη του ξεσπάσματος. Η προσπάθεια της Κίνας να περάσει τη γραμμή ανάμεσα στην ενημέρωση των πολιτών και στην αποφυγή του πανικού διαμόρφωσε το σκηνικό μιας πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει μολύνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους και έχει στοιχίσει περισσότερες από 133.000 ζωές», λέει το πρακτορείο.

«Αυτό είναι τρομερό» δήλωσε ο Ζούο Φενγκ Ζανγκ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Αν είχαν αναλάβει δράση έξι ημέρες νωρίτερα, θα υπήρχαν πολύ λιγότεροι ασθενείς και οι χώροι νοσηλείας θα επαρκούσαν. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Γουχάν».

Καμία καταγραφή, εκατοντάδες στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Associated Press και που αφορούν τη χρονική περίοδο από την 5η έως την 17η Ιανουαρίου, στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας δεν κατεγράφη κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού από τους αξιωματούχους της Γουχάν. Κι όμως, εκείνες τις ημέρες, εκατοντάδες ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία, τόσο στη Γουχάν όσο και σε άλλα μέρη της χώρας. Ωστόσο, το Associated Press σημειώνει πως είναι άγνωστο αν οι τοπικοί ή οι εθνικοί αξιωματούχοι απέτυχαν στο να καταγράψουν τα κρούσματα Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο πόσα ακριβώς γνώριζαν οι αξιωματούχοι εκείνη την εποχή στη Γουχάν, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητάς της.

Ορισμένοι ειδικοί, από την πλευρά τους, υποθέτουν πως πολλοί γιατροί στη Γουχάν δίσταζαν να αναφέρουν τέτοιες μολύνσεις. «Οι γιατροί στη Γουχάν φοβόντουσαν» δηλώνει ο Ντάλι Γιάνγκ, καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Επρόκειτο για πραγματικό εκφοβισμό ενός ολόκληρου επαγγέλματος» συμπληρώνει. Η έρευνα του Associated Press εντόπισε επίσης, πως μόνο μετά την καταγραφή κρούσματος εκτός Κίνας – και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη στις 13 Ιανουαρίου – οι αξιωματούχοι του Πεκίνου άρχισαν να «μοιράζουν εγκεκριμένα κιτ εξετάσεων».

Τότε ήταν που και οι αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι, της οποίας η πόλη Γουχάν είναι η πρωτεύουσα, δέχθηκαν την εντολή να ελέγχουν τη θερμοκρασία των ταξιδιωτών σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου και να απαγορεύσουν τις μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων. Η κινέζικη κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αρνηθεί πως έκρυψε οποιαδήποτε πληροφορία και ισχυρίζεται πως ειδοποίησε αμέσως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την έξαρση της επιδημίας. «Αυτοί που κατηγορούν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας και διαύγειας είναι άδικοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ζάο Λιζιάν την Τετάρτη.

Φτιάχτηκε στην Κίνα ο κορονοιός;

Οι αιχμές Τραμπ

Λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ έγιναν το επίκεντρο της πανδημίας, ως χώρα με τα περισσότερα θύματα από τη νόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση της dailymail.com, στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, είπε: «Ειλικρινά, πιστεύει κανείς τους αριθμούς που δίνουν ορισμένες χώρες;» Ο Ντόναλντ Τραμπ εστιάζοντας στην Κίνα, επιτέθηκε στην πολιτική που ακολούθησε το Πεκίνο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι τα στοιχεία που έδωσε για το ξέσπασμα της κρίσης ήταν αναξιόπιστα.

Οι ΗΠΑ έσπασαν το φράγμα των 33.000 νεκρών, όπου καταγράφηκαν 4.491 επιπλέον θάνατοι σε 24 ώρες. Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιο για άνοιγμα της οικονομίας σταδιακά από την 1η Μαΐου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, έως χθες Πέμπτη, είχαν καταγραφεί 4.491 νέοι θάνατοι την τελευταία ημέρα, μακράν ο βαρύτερος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι προσθέτουν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορονοϊό στον επίσημο απολογισμό. Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα σχεδόν 667.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καταγράφει τις τρεις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων.

Και η Βρετανία ζητά εξηγήσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε το Πεκίνο ότι πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, που αυτήν την περίοδο αντικαθιστά τον Μπόρις Τζόνσον,  ξεκαθάρισε το εξής: «Οι σχέσεις μας δεν θα είναι οι ίδιες με την Κίνα μετά το πέρας της κρίσης». Μάλιστα, ο Ντομινίκ Ράαμπ τόνισε ότι η Βρετανία θα επιδιώξει διεθνή έρευνα πάνω στην αιτία εμφάνισης του κορωνοϊού και στον λόγο της ανεξέλεγκτης διασποράς της νόσου. Επεσήμανε ακόμη ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή πολιτική σε θέματα εμπλοκής της κινεζικής Huawei στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάρτηση της χώρας από το κομμουνιστικό κράτος.

Υπερασπίζεται την Κίνα η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας καταδίκασαν τις απόπειρες πολιτικοποίησης της πανδημίας, υπονοώντας σαφώς τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με την στενή τους συνεργασία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της πανδημίας. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η Κεντρική τηλεόραση της Κίνας, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να αντιπαλέψουν τις προσπάθειες πολιτικοποίησης της πανδημίας και την «τοποθέτηση ταμπελών».

«Η πολιτικοποίηση της πανδημίας και η «τοποθέτηση ταμπελών» δεν ωφελούν την διεθνή συνεργασία, η Κίνα και η Ρωσία πρέπει ενωμένες να συνεργασθούν, μαζί να υπερασπίσουν το παγκόσμιο σύστημα ιατρικής περίθαλψης», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα παράσχει σταθερή υποστήριξη και βοήθεια στην Ρωσία στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

«Η Κίνα ήδη παρέδωσε στην Ρωσία ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, συνδράμει ενεργά την ρωσική πλευρά να πραγματοποιεί αγορές ιατρικών ειδών στην Κίνα. Η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει σθεναρή υποστήριξη στην Ρωσία στην καταπολέμηση της επιδημίας» δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ. O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε ως ιδιαιτέρα θετικές τις ενέργειες της Κίνας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού και χαρακτήρισε ως αντιπαραγωγικές τις κατηγορίες που επιχειρούνται να αποδοθούν στο Πεκίνο σύμφωνα με τις οποίες δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται επίσης ότι «η ρωσική πλευρά αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικές τις ενέργειες της Κίνας που επέτρεψαν να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα» ενώ «υπογραμμίσθηκε ο αντιπαραγωγικός χαρακτήρας των προσπαθειών που γίνονται να κατηγορηθεί η Κίνα, ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα για την εμφάνιση της επικίνδυνης λοίμωξης». Παράλληλα επισημαίνεται πως «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση για το ότι συνεχίζοντας την στενή συνεργασία μεταξύ τους» οι χώρες τους «θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας».

Κορονοϊός: “Ουδέποτε συγκαλύψαμε την επιδημία”, λέει η Κίνα

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε σήμερα ότι ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει καμιά συγκάλυψη. Ο Ζάο δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης ότι η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ουχάν, όπου η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων και ότι η αναθεώρηση είναι συνήθης διεθνής πρακτική. Παράλληλα, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα κατά του κορονοϊού, μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και αρκετών δυτικών πρωτευουσών για τη διαχείριση της επιδημίας από το Πεκίνο.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλες οι χώρες για να πολεμήσουμε την επιδημία και να κερδίσουμε τον πόλεμο” εναντίον της Covid-19, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις