Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία κορονοϊός: Τρομακτικοί οι ρυθμοί της εξάπλωσης του ιού στη γειτονική χώρα
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία κορονοϊός: Τρομακτικοί οι ρυθμοί της εξάπλωσης του ιού στη γειτονική χώρα

Τουρκία κορονοϊός: Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Τουρκία ο κορωνοϊός, με τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων να παρουσιάζει άνοδο.

Τουρκία κορονοϊός: Κατά 4.353 αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν 126 νέοι θάνατοι, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών στη χώρα από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται σε 1.769, έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα. Το σύνολο των κρουσμάτων από τον ιό ανέρχεται σε 78.546, είπε ο Τούρκος υπουργός Υγείας. Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία επέβαλε 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 επαρχίες της, επηρεάζοντας τα ¾ του τουρκικού πληθυσμού. Και παρότι οι επικριτές της κυβέρνησης ζητούσαν πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο τρόπος που πάρθηκαν αυτά ήταν καταστροφικός.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν μόλις δύο ώρες πριν την εφαρμογή τους, γεγονός που προκάλεσε πανικό με τους Τούρκους πολίτες να συρρέουν σε σουπερμάρκετ και φούρνους αγνοώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Μετά το χάος, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στο λαό, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή για να προστατεύσει τους πολίτες της, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τον πληθυσμό να μείνει σπίτι, ανακοινώνοντας νέο 48ωρο lockdown για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εικόνες χάους μετά το ξαφνικό lock down της προηγούμενης εβδομάδας

Μια εναλλακτική στρατηγική

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η εντολή «μένουμε στο σπίτι» ισχύει μόνο για τους κάτω των 20 και άνω των 65 ετών. Όλοι οι άλλοι πολίτες θεωρητικά μπορούν να βγουν έξω, παρότι πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εστιατόρια είναι ανοικτά μόνο για επί τόπου παραλαβή ή delivery, οι δημόσιοι χώροι, όπως τα πάρκα είναι κλειστοί, και οι τράπεζες λειτουργούν περιορισμένες ώρες. Σε αντίθεση, οι οικοδομές, τα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά. Κάποιοι ειδικοί λένε ότι οι μερικοί περιορισμοί όπως αυτοί που ισχύουν στην Τουρκία μπορεί να είναι επιτυχημένοι, αρκεί οι ευπαθείς ομάδες να προστατεύονται και αυτοί που συνεχίζουν να κυκλοφορούν, να ακολουθούν τις ενδεδειγμένες οδηγίες.

«Είναι μια εναλλακτική στρατηγική», λέει ο δρ. Μοχάμαντ Μουνίρ, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγώντας ότι οι υγιείς που βγαίνουν έξω δεν βλάπτουν απαραίτητα. Ο δρ. Τζέρεμι Ρόσμαν, λέκτορας ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, από την άλλη, ότι πρόκειται για ριψοκίνδυνη τακτική, δεδομένων του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων που ανακοινώνει καθημερινά η Τουρκία, και ότι τα μερικά lockdown είναι αποτελεσματικά μόνο γίνονται εγκαίρως όταν τα κρούσματα είναι ακόμη λίγα, ή όταν το φαινόμενο σε μια χώρα έχει φτάσει στην κορύφωσή του και αρχίζει η απόσυρση των περιοριστικών μέτρων.

Πολύ μικρό ποσοστό θνησιμότητας

«Στο επίπεδο της Τουρκίας, οι περισσότερες χώρες επιβάλουν πλήρες lockdown. Το μερικό lockdown μπορεί να είναι καλό, βοηθώντας στην ισορροπία της οικονομίας μιας χώρας ενώ παράλληλα αυτή προσπαθεί να συγκρατήσει τον ιό. Έχει να κάνει με το κατά πόσο ο πληθυσμός ανταποκρίνεται στις οδηγίες και κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης στο επαγγελματικό περιβάλλον. Αλλά ο ρυθμός του κορωνοϊού στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος αυτά τα μέτρα να μην επαρκούν».

Η Τουρκία βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός τους αυξάνει κατά περισσότερα από 4.000. Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ μικρότερο από οπουδήποτε αλλού – γεγονός που έχει παραξενέψει πολλούς. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας (ΤΜΑ) λέει ότι οι επίσημες στατιστικές για τον κορωνοϊό στη χώρα δεν περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις Covid-19 αλλά το τεστ PRC βγήκε αρνητικό.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, υποστηρίζει ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα –μόλις λίγο πάνω από 2%- οφείλεται στην μεγάλη αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας της Τουρκίας και σε ένα πρωτόκολλο θεραπείας που είναι διαφορετικό από τις άλλες χώρες. Προσθέτει επίσης, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του Covid-19 επικεντρώνεται στην ιχνηλάτηση των επαφών αντί για τα γενικευμένα τεστ ή τα τεστ μετά από κλινική παρατήρηση.

Διαφωνία για το γιαπωνέζικο φάρμακο

Επίσης, καθυστερούν τη διασωλήνωση των ασθενών χρησιμοποιώντας οξυγόνο υψηλής συχνότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το φάρμακο για την ελονοσία υδροξυχλωροκίνη και το favipiravir, ένα ιαπωνικό αντιικό, πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες στην έναρξη του Covid-19, λέει ο Φαχρετίν Κοτζά.

Ο δρ. Μουνίρ από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, ωστόσο, είναι ένας από τους πολλούς ειδικούς που αντιτίθενται στην χρήση του φαρμάκου για την ελονοσία, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι από τις πιθανές παρενέργειες είναι μεγαλύτεροι από οποιοδήποτε πιθανό όφελος μπορεί να έχει. «Οι θεραπείες έχουν πολύ μικρή αποτελεσματικότητα», λέει, «Αναφορικά με την υδροξυχλωροκίνη, οι ασθενείς μπορεί να ανάρρωναν έτσι κι αλλιώς από τον Covid-19, ωστόσο ένα χρόνο μετά μπορεί να επανεμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, ή προβλήματα στην όραση. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επιτρέπουν αυτά τα φάρμακα σε μαζική κλίμακα».

«Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές», λέει ο δρ Νούρι Αϊδίν, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης – Cerrrahpasa, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Τουρκίας. «Αυτό που έχουμε δει είναι ότι ο χρόνος που περνούν οι ασθενείς στη ΜΕΘ μειώνεται όταν παίρνουν υδροξυχλωροκίνη πριν φτάσουν στο στάδιο όπου πρέπει να εισέλθουν στη ΜΕΘ». Η Τουρκία μετριάζει το βάρος της πανδημίας σε όσους μένουν σπίτι, στέλνοντας εθελοντές και αστυνομία από πόρτα σε πόρτα για να διασφαλίσουν ότι τα ευάλωτα άτομα έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις