Κορονοϊός - delivery: Τι λέει ένας ειδικός για τις παραδόσεις φαγητών στο σπίτι μας.
Κορονοϊός – delivery: Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του κόσμου τώρα με την πανδημία είναι τι ακριβώς συμβαίνει με το delivery και πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος από το φαγητό που του παραδίδεται στην πόρτα του. «Όχι», απαντά απερίφραστα ο Benjamin Chapman, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο North Carolina State University της Αμερικής, «στην πραγματικότητα το βλέπω ως μια πολύ καλή εναλλακτική, καθώς αντίθετα από την προμήθεια λαχανικών, μειώνει πολύ την ανάγκη αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους».
Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν πάρει εξάλλου μέτρα για ηλεκτρονική πληρωμή και παράδοση άνευ επαφής, εναρμονισμένα με τα επιστημονικά δεδομένα. «Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου της νόσου είναι η στενή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και το άνευ επαφής delivery το εξουδετερώνει αυτό», συμπληρώνει ο καθηγητής. Ακόμα καλύτερα, προτείνει να μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα πιάτο, να πετάμε τη συσκευασία και να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν φάμε. Ο Chapman παραθέτει εδώ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δεν θεωρεί το φαγητό ως παράγοντα διάδοσης του κορονοϊού.
Πώς απολυμαίνουμε τα ψώνια
Ένας γιατρός από το Μίσιγκαν ανέβασε στα social media ένα βίντεο 13 λεπτών για να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τα μικρόβια που ζουν στις συσκευασίες που αγοράζουν. Συγκεκριμένα, ο Jeffrey VanWingen, γιατρός στο Family Medicine Specialists πόσταρε στο Facebook ένα βίντεο, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, δείχνει πώς πρέπει να απολυμαίνουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα τροφίμων (παντοπωλεία, κρεοπωλεία, μανάβικα κτλ).
Στο βίντεο, ο γιατρός συμβουλεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τη μεταφορά μικροβίων από τις συσκευασίες και τα τρόφιμα στον άνθρωπο, είναι να τα αφήσεις για 3 ημέρες έξω χωρίς να τα αγγίξεις. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, ιδίως για τρόφιμα που χαλάνε εκτός ψυγείου. Γι’ αυτό το λόγο, δείχνει πώς μπορούμε να απολυμάνουμε τις συσκευασίες και τα τρόφιμα. «Μπορεί να φαίνεται χρονοβόρο, ωστόσο, αυτές τις ημέρες, όλοι έχουμε περισσότερο χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ας είμαστε μεθοδικοί και ασφαλείς και να μην πάρουμε κανένα ρίσκο». Το χρήσιμο αυτό βίντεο του Αμερικανού γιατρού έχει ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.