Κορονοϊός - γιατροί: Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται στα μέγιστα επίπεδα λειτουργίας.
Κορονοϊός – γιατροί: Καθώς η πανδημία του κορονοϊού μαίνεται, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται στα μέγιστα επίπεδα λειτουργίας. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά καθώς τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλο τον κόσμο γεμίζουν. Σε ένα ανησυχητικά βίντεο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τη Νέα Υόρκη έως την Ινδία, περιέγραψαν τι αντιμετωπίζουν καθημερινά και τις προσωπικές θυσίες. Στο Λονδίνο, οι γιατροί αντιμετωπίζουν συντριπτικές αυξήσεις στις εισαγωγές ασθενών. “Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την αύξηση Απλώς δεν μπορούμε”, δήλωσε στο Reuters ο Jim Down, σύμβουλος φροντίδας στο Λονδίνο και προσθέτει: “Κανείς από εμάς δεν έχει δει κάτι τέτοιο.”
Στην Ιταλία, ένα από τα πρώιμα hotspot του κορονοϊού, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα προσπαθούν ακόμη παλεύουν για προμήθειες υλικών, έστω και αν έχει αρχίσει ο αριθμός των νέων περιπτώσεων να μειώνεται. Η Daniela Confalonieri, ακτινολόγος στο Μιλάνο, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη έλλειψη προμηθειών. “Όλο το ιατρικό προσωπικό στη Λομβαρδία και την Ιταλία έχει μείνει μόνο με μάσκες προσώπου”, είπε.
Και η Cecilia Bartalena, γιατρός στην Πίζα, είπε ότι η έλλειψη μάσκας προσώπου στο νοσοκομείο της, αναγκάζει τους εργαζόμενους να περιορίσουν το χρόνο με τους ασθενείς. “Μπορούμε να μείνουμε στο δωμάτιο του ασθενούς για 10 με 15 λεπτά το πολύ επειδή η χωρητικότητα των φίλτρων μειώνεται με το χρόνο”, είπε στο Reuters. “Το κάνω για τους ασθενείς γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή”, είπε. “Το κάνω μόνο για αυτούς, αλλά και για όλους τους άλλους συναδέλφους μου. Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που δουλεύουμε είναι η επιλογή μας, μια επιλογή που κάνουμε κάθε μέρα.”
Και στο Περού, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη εξοπλισμού
Ένας γιατρός στο Περού, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, περιέγραψε τις δυσοίωνες καταστάσεις στο νοσοκομείο του, όπου δεν λαμβάνουν θεραπεία όλοι οι ασθενείς με κορονοϊό. “Όλοι οι ασθενείς – είτε είναι θετικοί είτε όχι στο COVID – περπατούν γύρω από το νοσοκομείο χωρίς να λαμβάνουν προσοχή”, είπε. “Κανένας γιατρός δεν θέλει να τους φροντίσει επειδή δεν έχει, δυστυχώς, τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό, επειδή φοβάται να μολύνει την οικογένειά του”.
Στην Ινδία, οι άμαξες των τρένων μετατρέπονται σε θαλάμους απομόνωσης. Ο Sanjay Chatterjee, ανώτερος αξιωματικός της Southern Eastern Railways, δήλωσε ότι αφαιρέθηκαν κουκέτες από τα βαγόνια και μετατράπηκαν τα αμπάνια σε εγκαταστάσεις ντους για ιατρούς και ασθενείς.
Και στη Νέα Υόρκη, τη χειρότερη πόλη των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προσπαθούν να παραμείνουν αισιόδοξοι. “Έχουμε μια πλήρη ΜΕΘ. Έχουμε κάθε ασθενή εδώ σε έναν αναπνευστήρα”, δήλωσε στο Reuters η Melanie Malloy, ιατρός στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. “Όλοι έχουν coronavirus. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης καρδιακές προσβολές ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει και κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.”
Εν τω μεταξύ, ο γιατρός ΜΕΘ, Sanam Ahmed, είπε ότι προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξος.
“Από τη μία πλευρά, άφησα τα παιδιά μου στο σπίτι για να μπορέσω να πάω και να πολεμήσω αυτόν τον πόλεμο μαζί με τους συναδέλφους μου”, είπε. “Αλλά από την άλλη πλευρά, αισθάνομαι αισιόδοξος. Αισθάνομαι αισιόδοξος γιατί ως γιατρός, αυτό είναι για το οποίο έχουμε εκπαιδευτεί. Γνωρίζουμε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε και γνωρίζουμε ότι είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να το κάνουμε”.