Λιοντάρια - Αφρική: Τα λιοντάρια του εθνικού πάρκου Kruger της Νότιας Αφρικής κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι λείπουν.
Λιοντάρια – Αφρική: Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα πάντα στον πλανήτη και όταν ολοκληρωθεί η καραντίνα ο κόσμος που θα συναντήσουν οι πολίτες θα είναι πολύ διαφορετικός. Ολόκληρες πόλεις έχουν ερημώσει καθώς, λόγω των απαγορεύσεων που έχουν τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά δεν μοιάζουν σε τίποτα με όλα όσα είχαμε συνηθίσει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εθνικού πάρκου Κρούγκερ στη Νότια Αφρική όπου τα λιοντάρια βγήκαν… βόλτα στους δρόμους και κοιμούνται στην άσφαλτο, καθώς δεν κυκλοφορούν πια αυτοκίνητα που να τα εμποδίσουν. Ο επικεφαλής του πάρκου Ρίτσαρντ Σόουρι αντίκρισε αυτό το απίστευτο θέαμα όταν βγήκε για τον καθιερωμένο έλεγχο που κάνει στο πάρκο.
Συνολικά δέκα λιοντάρια ήταν ξαπλωμένα και απολάμβαναν τον ήλιο. Συνήθως τα άγρια ζώα του πάρκου βρίσκονται πίσω από τους θάμνους, μακριά από τα βλέμματα των ανθρώπων, πλέον, όμως, δεν υπάρχουν άνθρωποι και χαίρονται τη νεοαποκτηθείσα ελευθερία τους. Ωστόσο, ακόμη και εντός των γενικών απαγορεύσεων κυκλοφορίας, ο άνθρωπος δεν σταματάει να καταστρέφει τη φύση. Οι New York Times ανέφεραν πως τον Μάρτιο λαθροκυνηγοί εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία και την έλλειψη ανθρώπων και κυνήγησαν ρινόκερους σε τουριστικά μέρη.
Δείτε φωτογραφίες – Λιοντάρια… λιάζονται σε δρόμο της Αφρικής
https://twitter.com/SANParksKNP/status/1250453004094001152?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1250453004094001152&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fkoronoios-live%2Farticle%2F997217%2Fkoronoios-notia-afriki-liodaria-koimoudai-ston-adeio-dromo%2F
Αφρική: Πιθανό να υπάρχουν τουλάχιστον 300.000 θάνατοι από κορονοϊό προειδοποιεί η UNECA
Στην Αφρική από την Παρασκευή έχουν σημειωθεί περισσότερα από 18.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά σύμφωνα με τους επιδημιολόγους βρίσκεται εβδομάδες πίσω σε σχέση με την Ευρώπη και είναι ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια της κρίσης. Ο μέχρι τώρα ρυθμός αύξησης παρουσιάζει κοινά στοιχεία με χώρες που επλήγησαν σφοδρά, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό από μόνο του εγείρει ανησυχία. Πρόκειται για την μέχρι τώρα πιο λεπτομερή και εμπεριστατωμένη έκθεση για την Αφρική και την πανδημία, σε μία στιγμή που το ενδιαφέρον των ειδικών εστιάζεται πλέον εκεί. Μία ανάφλεξη του ιού θα μπορούσε να λυγίσει την Αφρική και να προκαλέσει ακόμα και δεύτερο κύμα στον υπόλοιπο πλανήτη.
Η φτώχεια, η πολυκοσμία και τα ήδη υπάρχοντα και εκτεταμένα προβλήματα υγείας καθιστούν την Αφρική «ιδιαίτερα ευαίσθητη» στον ιό. «Από όλες τις ηπείρους, η Αφρική έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση υποκείμενων νοσημάτων, όπως η φυματίωση και το HIV/AIDS». Την Πέμπτη, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι βάση μιας προβολή για τους επόμενους έξι μήνες, θα καταγραφούν περισσότερα από 10 εκατομμύρια σοβαρά κρούσματα του ιού.
Πάνω από ένα εκατομμύριο δοκιμές
Η νέα έκθεση προειδοποιεί επίσης για σοβαρή οικονομική ύφεση εν μέσω της πανδημίας, με την ανάπτυξη να συρρικνώνεται και 27 εκατομμύρια άνθρωποι να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. «Οι επιχειρήσεις που έχουν καταρρεύσει ενδέχεται να μην ανακάμψουν ποτέ», αναφέρει η νέα έκθεση. «Χωρίς ταχεία αντίδραση, οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο και να αντιμετωπίσουν μαζικές αναταραχές».
Σχεδόν 20 Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες κάλεσαν, την εβδομάδα που πέρασε, για μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους από πλευράς των χωρών της Αφρικής, προκειμένου να βοηθηθούν. Αυτό υποστήριξε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20. Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες πριν Αφρικανοί αξιωματούχοι ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία για να επιταχύνουν τα μαζικά τεστ κορονοϊού. Πάνω από ένα εκατομμύριο δοκιμές θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Και πάλι, όμως, δεν αρκούν, καθώς είναι πιθανό να χρειαστούν ακόμα 15 εκατομμύρια τεστ, δήλωσε ο επικεφαλής του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Τζον Νκενγκασονγ.