Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός διατροφή: «Σπιτικά και υγιεινά» συστήνει ο Τσιόδρας
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός διατροφή: «Σπιτικά και υγιεινά» συστήνει ο Τσιόδρας

Κορονοϊός διατροφή: Τη μεσογειακή διατροφή προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρας στους πολίτες ως άμυνα στον κορονοϊό και άλλες ασθένειες.

Κορονοϊός διατροφή: Και σε ρόλο διατροφολόγου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας… σερβίρει στο τραπέζι μας τα φαγητά εκείνα, που θα μας βοηθήσουν στη θωράκιση του οργανισμού και στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού, ως ένα βασικό όπλο απέναντι στον ύπουλο εχθρό. Ο καθηγητής προτείνει μελετημένα να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, «καθώς υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία σπιτικών και υγιεινών γευμάτων». Υπέρμαχος της μοναδικής στον κόσμο μεσογειακής διατροφής, προτείνει η διατροφή μας να περιέχει πολλά λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, περιορισμό του κόκκινου κρέατος και ιδιαίτερα των λιπαρών κομματιών του, περιορισμό του αλατιού και της ζάχαρης, πολύ νερό και βέβαια όσπρια.

Κρατούσε για το τέλος της δήλωσής του, να απευθυνθεί στις γυναίκες, αλλά και όσους από τους άντρες λατρεύουν να μαγειρεύουν, ιδιαίτερα τώρα που η οικογένεια είναι στο σπίτι πολλές ώρες, για να βοηθήσει σε μια ισορροπημένη διατροφή, που θα είναι και άμυνα κατά, όχι μόνο του κορονοϊού, αλλά και κατά πολλών άλλων ασθενειών που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, λόγω ακριβώς και κακής διατροφής.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός διατροφή: «Να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες»

Ο λόγος, λοιπόν, στον καθηγητή, ο οποίος είπε επί λέξει: «Θα τελειώσω με μία παραίνεση.  Θεωρήστε αυτή την περίοδο ως μία μοναδική ευκαιρία, πέραν όλων των άλλων των δυσκολιών, που περνάμε, να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, καθώς θα υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία σπιτικών και υγιεινών γευμάτων, καθώς και συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το καθημερινό τραπέζι.

Εθνικός διατροφικός οδηγός

Υπάρχει ένας περίφημος εθνικός διατροφικός οδηγός για ενήλικες, ο οποίος βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, η οποία είναι εκδοχή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφή η οποία μιλάει για πολύ νερό, για ποικιλία λαχανικών και φρούτων, για δημητριακά, ιδιαίτερα αυτά που είναι ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και να επιλέγουμε τα άπαχα μέρη, τα θαλασσινά και τα ψάρια, όπως τα λιπαρά ψάρια και κατά προτίμηση τα μικρά τα οποία προτιμούμε όταν τρώμε ψάρια, τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, το ελαιόλαδο ως πρώτης επιλογής, του περιορισμού στην κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν και, φυσικά, τη σωματική μας δραστηριότητα καθημερινά, σε συνεννόηση με το γιατρό μας και τη διατήρηση φυσιολογικού και σταθερού σωματικού βάρους».

Παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσηση

Γεγονός είναι ότι παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσηση είναι η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, οι μικρές ποσότητες του κόκκινου κρέατος, τα μικρά ψάρια, είναι ακριβώς μερικές από τις τροφές που προστατεύουν από την παχυσαρκία και ισορροπούν τον οργανισμό. Η μειωμένη, από την άλλη, ποσότητα αλατιού, προστατεύει από την υπέρταση, ενώ αντίστοιχα η μειωμένη ποσότητα της ζάχαρης, μαζί με αποφυγή περιττών κιλών προστατεύουν από τον διαβήτη.

Μελέτη πανεπιστημίου Νέας Υόρκης

Όταν τα έλεγε αυτά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σαφώς είχε υπ’ όψιν του τα στοιχεία που έχουν προκύψει από μελέτη ειδικών σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και έχει γίνει γνωστή. Το προφίλ, λοιπόν, των ασθενών με κορονοϊό όπως έδειξε μελέτη με 393 ασθενείς:

  • 60,6% ήταν άνδρες 48,6 έως 73, 7 χρόνων.
  • Το 35,8% ήταν παχύσαρκοι.
  • Οι μισοί από τους ασθενείς (50%) με αρτηριακή πίεση.
  • Ένας στους 4 (25%) με σακχαρώδη διαβήτη.

Ένας στους τρεις διασωληνώθηκε

  • Το δεύτερο σκέλος της μελέτης επί των 393 ασθενών από κορονοϊό, έχεις ως εξής:
  • Ένας στους τρεις εξ αυτών διασωληνώθηκε.
  • Οι περισσότεροι των διασωληνωθέντων ήταν άντρες παχύσαρκοι.
  • Έως τώρα 40 έχασαν τη μάχη (1 στους 10), 260 (66,2%) πήραν εξιτήριο και ένας στους τρεις αποσωληνώθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αργά και σταθερά η άρση των περιοριστικών μέτρων

Κορονοϊός και ύπνος: Ειδικός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε το πρωί

«Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 27 Απριλίου – Νωρίς να μιλάμε για μπάνια”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις