Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον θάνατο του 35χρονου ξουλουργού, λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα.
Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 150 από αυτά να αφορούν το Κρανίδι. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 2.401 κρούσματα, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Από τα κρούσματα, 572 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.111 με ήδη γνωστό κρούσμα. Στην Ελλάδα, σημειώνονται επίσης 59 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες. Το 84,7% αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 46 ασθενείς πήραν εξιτήριο. Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 5 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 121 θανάτους στη χώρα. Από αυτούς 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 91% των νεκρών παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, 55.666 κλινικά τεστ.
Τα μέτρα για τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι
Τα αποτελέσματα της χθεσινής δειγματοληψίας στο Κρανίδι δημιούργησαν την ανάγκη άμεσου συναγερμού στην περιοχή. Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε τα μέτρα που είχε ανακοινώσει από τον δήμο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που επιβεβαίωσε 150 θετικούς στον κορωνοϊό, σε 497 δείγματα της δομείς. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, έτσι 148 θετικοί ανήκουν στους φιλοξενούμενους, μία είναι εργαζόμενη και ένα στέλεχος της δομής. Η δομή των μεταναστών μπήκε σε καραντίνα από τη Μεγάλη Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα του δήμου. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι Αρχές προχώρησαν σε ιχνηλατίσεις προκειμένου να παρακολουθήσουν και τα αρνητικά κρούσματα εργαζομένων που κινούνταν στην περιοχή. Ωστόσο, επανέλαβε πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα προληπτικού χαρακτήρα, χωρίς αυτό να συνιστά λόγο για να επικρατήσει πανικός.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν σπίτια τους και να μην βρεθούν στο δρόμο για κανέναν λόγο. Όπως είπε η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση περιορίζεται μόνο στους αριθμούς Β1, Β2 και Β3, ενώ τίθεται σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας στον δήμο από τις 20.00 ως τις 08.00 το πρωί για τις επόμενες 14 ημέρες.
«Οι φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές αποτελούν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς για την μετάδοση του κορωνοϊού» σχολίασε ο λοιμωξιολόγος με αφορμή το περιστατικό στο Κρανίδι. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση και η απομόνωση ενός πιθανού κρούσματος, τόσο μειώνεται η μετάδοση. Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην απόφαση των Αρχών για επιβολή αυστηρής καραντίνας στα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης, περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Στα δύο χωριά, όπου διαμένουν 250 κάτοικοι, επιβάλλεται 14ήμερη καραντίνα, ενώ οι τοπικές Αρχές θα φροντίσουν για την τροφοδοσία των πολιτών για το ανωτέρω διάστημα.
Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός παιδιά και νέους
Ο θάνατος του 35χρονου από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, οδήγησε τον Σωτήρη Τσιόδρα σε μια εκτενή αναφορά στον τρόπο που ο ιός επηρεάζει παιδιά και νέους. «Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες. Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας» είπε και σημείωσε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλες αναπνευστικές νόσους, όπως όπως πνευμονιόκοκκος και γρίπη. Ο λοιμωξιολόγος παρέθεσε τα στοιχεία ευρείας μελέτης στην Κίνα σε 2000 νέους, στην οποία και καταγράφτηκε μόλις ένας θάνατος από τον κορωνοϊό. Οι λόγοι που οδηγείται ένας νέος άνθρωπος στο θάνατο μπορεί να ποικίλουν. Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας «αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εντοπιστεί». «Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό» εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως επιστήμονες υποθέτουν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη, αν εκτεθεί κανείς περισσότερο στον κορωνοϊό. Φαίνεται πως σε βαριά ασθενείς το ιικό φορτίο είναι υψηλότερο.
Η προδιάθεση
Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν την παρουσία προδιάθεσης για σοβαρή νόσο σε ορισμένους ασθενείς. «Είναι γνωστό πως μια από τις συχνότερες ιώσεις είναι ο έρπης. Οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά σαν κάποιο σπυράκι στα χείλη. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, προκαλεί σοβαρή εγκεφαλίτιδα» είπε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες που εξετάζουν αυτή την προδιάθεση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
«Τρίτος λόγος είναι αυτό που ονομάζουμε μια ιογενής σήψη» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που αναφέρθηκε σε μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως πολλές φορές ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όπως και ένα αδύναμο, μπορεί να βλάψει τον ασθενή.
Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε σοβαρά ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζεται δύσπνοια. «Έχουν όμως σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, και τελικά φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας από οξυγόνο» σημείωσε. Όπως είπε, η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιατρική συμβουλή.
Τραγωδία με 35χρονο
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, ο θάνατος του νεαρού 35χρονου άνδρα που είναι το νεαρότερο μέχρι σήμερα θύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Ο άνδρας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” δεν είχε γνωστά υποκείμενα νοσήματα. Όπως δήλωσε στο newsit.gr η εντατικολόγος και διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου Γλυκερία Βλαχογιάννη ο νεαρός είχε άριστη φυσική κατάσταση και δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα:
“Το μόνο που μπορώ να σας επιβεβαιώσω αυτή την στιγμή είναι μόνο τον θάνατο του 35χρονου, που πραγματικά με έχει συγκλονίσει. Από εκεί και πέρα θα αφήσω τις περισσότερες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες του θανάτου για το επίσημο όργανο του υπουργείου Υγείας”, ανέφερε η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος” Γλυκερία Βλαχογιάννη.
“Το παιδί δεν είχε τίποτα ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση. Τελικά είναι πολύ άγριο όλο αυτό, που συμβαίνει με τον κορονοϊό από την μια στιγμή στην άλλη. Εμείς δώσαμε τον αγώνα μας, αλλά δυστυχώς όταν χάνεις έναν άνθρωπο σε αυτή την ηλικία, δεν μπορείς να το δεχτείς, πονάει διπλά. Ο 35χρονος μπήκε στην εντατική τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου διασωληνώθηκε, αλλά δυστυχώς…”.
Ο 35χρονος μπήκε στην εφημερία του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος με πνευμονία. Το πρώτο τεστ για κορονοϊό στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό και αυτό είναι ένα σημείο που προβληματίζει τους γιατρούς. Όμως, η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και έτσι διασωληνώθηκε και μπήκε στην εντατική. Υποβλήθηκε και σε νέο τεστ και αυτό βγήκε θετικό. Δυστυχώς κατέληξε τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο 35χρονος ζούσε στην Θεσσαλονίκη, ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Η περίπτωσή του θυμίζει εκείνη του 42χρονου Γερμανού καθηγητή ο οποίος έχασε την ζωή του στην Κρήτη και δεν έπασχε επίσης από υποκείμενο νόσημα.
“Ξαφνικά σταμάτησε η καρδιά του” λένε οι νοσηλευτές
” Έχουμε σοκαριστεί”, δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος” Στέφανος Χατζηλιάδης. “Ξαφνικά σταμάτησε η καρδιά του. Χωρίς καμία ένδειξη. Ο ασθενής είχε τον πυρετό του, χωρίς όμως να εμπνέει κάποια ανησυχία. Και ξαφνικά έφυγε… Σαν να …ανατινάχθηκε. Είναι τραγικό γιατί δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε. Ούτε να χορηγήσουμε κάποιο φάρμακο και να προλάβουμε την κατάσταση”. Με τα λόγια αυτά περιγράφουν στο ethnos.gr γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες στιγμές πριν καταλήξει τα ξημερώματα της Τρίτης ο άτυχος 35χρονος. “Δεν ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα τραγικό περιστατικό. Έσφιξαν οι καρδιές μας. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλους στο νοσοκομείο. Έχουμε σοκαριστεί. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την τραγωδία. Οι προστατευτικές στολές που φοράμε είναι πολύ βαριές και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο μας. Στάζουμε από τον ιδρώτα”.
Τι λένε οι θεράποντες ιατροί του
Οι γιατροί του νεαρού άνδρα που έχασε τη μάχη για τη ζωή τα ξημερώματα στο νοσοκομείο “Αγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης, χτυπημένος από COVID-19, δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο γρήγορα έφυγε από τα χέρια τους ο 35χρονος, ο οποίος δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα. Οι υποψίες τώρα στρέφονται σε πιθανούς γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι οι γιατροί γνωρίζουν στην κλινική πράξη ότι ίσως επηρεάζουν τη θανατηφόρο έκβαση κάποιων ασθενών, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν παγκοσμίως αποδείξεις γι’ αυτό. “Εκεί στρέφονται οι υποψίες μας” αναφέρουν μιλώντας στο iatropedia.gr, θεράποντες γιατροί του 35χρονου που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
“Πιστεύω ότι είναι θέμα απάντησης του ανοσολογικού μας συστήματος το πως θα συμπεριφερθεί ο ασθενής και φυσικά παγκοσμίως υπάρχουν και νεαρά άτομα και παιδιά, όπως θα έχετε ακούσει, που καταλήγουν. Αλλά ξέρετε για τον θεράποντα γιατρό το ένα περιστατικό που θα του τύχει του κοστίζει πάρα πολύ. Και μας έχει κοστίσει πάρα πολύ, γιατί σκεφτείτε όταν παλεύεις ένα βράδυ ολόκληρο να κρατήσεις κάποιον στη ζωή και δεν τα καταφέρνεις, δεν μπορείς αυτό να το διαχειριστείς (συγκινείται) Είμαστε πολύ συγκινημένοι, δεν θέλω να κάνω δήλωση”, αναφέρει θεράπων ιατρός.
Η περίπτωση του 42χρονου στην Κρήτη
Την τελευταία του πνοή άφησε στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ένας άνδρας 42 ετών χτυπημένος από κορονοϊό στις 25 Μαρτίου. Πρόκειται για τον Γερμανό καθηγητή Χημείας, ο οποίος είχε καταγραφεί ως τρίτο κρούσμα του ιού στο νησί, στις 12 Μαρτίου. Ο καθηγητής είχε φτάσει στο νησί καθώς δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής σε σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.
Αρχικά ο άνδρας είχε μεταφερθεί σε κατ’ οίκον νοσηλεία σε σπίτι συναδέλφου του στο Ηράκλειο, όπου φιλοξενείτο αλλά δέκα μέρες μετά παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση και μεταφέρθηκε εκ νέου στο ΠΑΓΝΗ. Διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, κάτι που δηνιούργησε από τότε ανησυχία στους ειδικούς.