Τραμπ - οικονομία: Παρά τις συστάσεις, τουλάχιστον τρεις κυβερνήτες προχώρησαν στη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο στις πολιτείες τους.
Τραμπ – οικονομία: Αντιμέτωπος με τεράστια αύξηση της ανεργίας, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλει με εκτελεστικό διάταγμα «παύση» της μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αρχικά για 60 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι αφορά εκείνους που επιδιώκουν να εξασφαλίζουν τις λεγόμενες πράσινες κάρτες —άδειες μόνιμης παραμονής— και όχι όσους ζητούν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας. Λιγότερες από 24 ώρες αφότου ανήγγειλε, με ένα πολύ αόριστο tweet, την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης για «να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας» των Αμερικανών, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στο περίγραμμα του διατάγματος, το οποίο εννοεί να υπογράψει «πιθανόν» αργότερα, σήμερα, Τετάρτη.
Δεν θα έχει εφαρμογή για τους εποχικούς εργαζόμενους, διαβεβαίωσε, αλλά για όσους επιδιώκουν να λάβουν πράσινη κάρτα, ενώ θα προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον Αμερικανό εργαζόμενο», υπογράμμισε ο Τραμπ, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες πρόκειται να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή τετραετή θητεία. Διαβεβαιώνοντας πως «η παύση της μετανάστευσης θα βάλει τους άνεργους Αμερικανούς στις μπροστινές θέσεις της ουράς για τις θέσεις απασχόλησης όταν ξανανοίξει η Αμερική», επέμεινε πως «θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένα εργατικά χέρια».
Ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας των ακινήτων κέρδισε τις εκλογές του 2016 εν μέρει χάρη στην υπόσχεσή του να μειώσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ και να οικοδομήσει τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. «Αυτή η παύση θα ισχύσει για περίοδο 60 ημερών», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως θα εξεταστεί η παράταση του μέτρου όταν θα πλησιάζει η χρονική στιγμή της λήξης της ισχύος του. Αυτή θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.
Παρέλυσε η οικονομία
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη με ανεργία που φάνταζε αδιανόητη όταν ξεκινούσε η χρονιά, καθώς στους καταλόγους των ανέργων έχουν γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες 22 εκατομμύρια νέες εγγραφές. Η δραστηριότητα παρέλυσε λόγω των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Κατά επίσημα στοιχεία, οι ΗΠΑ χορήγησαν άδειες μόνιμης παραμονής σε 557.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2019. Οι άδειες προσωρινής διαμονής και εργασίας ανήλθαν σε 462.000, μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τις 617.000 βίζες που είχαν χορηγηθεί το 2016.
Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από την Κίνα, προτού απαγορεύσει τα ταξίδια από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στα μέσα Μαρτίου. Το μέτρο που ανήγγειλε ο Τραμπ πυροδότησε εξαρχής έντονες αντιδράσεις, με πολιτικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει τη σκληρή του γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Έντονες αντιδράσεις
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, που εκλέγεται στο Τέξας, κατήγγειλε έναν ελιγμό με «σκοπό να εκτραπεί η προσοχή από την αποτυχία του Τραμπ να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού». Μίλησε για «απόφαση αντάξια αυταρχικού καθεστώτος, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια κρίση ώστε να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό πρόγραμμά του». Ο Τζέρι Νάντλερ, άλλος βουλευτής των Δημοκρατικών, στηλίτευσε το ότι ο πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης. «Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί μετανάστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μας προστατεύουν: γιατροί, νοσοκόμες, οικιακές βοηθοί-νοσοκόμες, εργάτες γης, εργαζόμενοι στην εστίαση», αντέτεινε.
Το διάταγμα που ετοιμάζει ο Τραμπ αναγγέλλεται εξάλλου μια μακρά δικαστική μάχη, που θα συγκεντρώσει πολλή προσοχή. Το Ανώτατο Δικαστήριο με αποφάσεις του τους τελευταίους μήνες προσέφερε σημαντικές νίκες στην κυβέρνηση του Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση. Πριν από έναν μήνα, επέτρεψε να συνεχιστεί η πολιτική που επέτρεψε την επαναπροώθηση στο Μεξικό 60.000 και πλέον αιτούντων άσυλο.
Άρχισαν τα τεστ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Με τις υγειονομικές αρχές και πολλούς κυβερνήτες πολιτειών να προειδοποιούν ότι χρειάζεται να διενεργηθούν πολλά περισσότερα τεστ προτού ξανανοίξει η αμερικανική οικονομία, η πολιτεία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα τεστ αντισωμάτων στον γενικό πληθυσμό για να ελέγξει την έκθεσή του στην covid-19, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την ίδια ώρα επιστήμονες άρχισαν να διενεργούν τεστ αντισωμάτων σε μια ολόκληρη πόλη κοντά στο Σαν Φρανσίκο, ενώ ευρύτερη λήψη δειγμάτων στην κομητεία του Λος Άντζελες έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 είναι 40 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Παρά τις συστάσεις κυβερνήτες στις ΗΠΑ χαλαρώνουν τα μέτρα
Παρόλα αυτά τουλάχιστον τρεις κυβερνήτες προχώρησαν στη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο στις πολιτείες τους. Στη Νότια Καρολίνα ο Χένρι ΜακΜάστερ, Ρεπουμπλικάνος, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιτρέπει στα καταστήματα λιανικής και τα πολυκαταστήματα να ανοίξουν από σήμερα, με περιορισμό στον αριθμό των πελατών που επιτρέπονται σε αυτά. Στο Κολοράντο ο Τζάρεντ Πόλις, Δημοκρατικός, δήλωσε ότι θα επιτρέψει να ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα φροντίδας παιδιών και τα μεσιτικά γραφεία από την επόμενη εβδομάδα.
Στη Τζόρτζια, ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ, Ρεπουμπλικάνος, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή θα ανοίξουν γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα μασάζ, μπόουλινγκ και τατουάζ, ενώ από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν κινηματογράφοι και εστιατόρια.
Διαδηλωτές καταγγέλλουν την “υπερβολή”
Πολλοί διαδηλωτές φαίνεται να αμφισβητούν το πραγματικό εύρος της πανδημίας, κατηγορώντας τους πολιτικούς ηγέτες ότι υπερβάλουν. «Όλες οι προβλέψεις ήταν λανθασμένες, όμως εξακολουθούν να λένε στους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι και στις επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές. Αυτό δεν είναι καραντίνα, είναι τυραννία», κατήγγειλε ο 61χρονος Μαρκ Κούπερ, οδηγός φορτηγών.
Άλλοι εξηγούν ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να σωθούν ζωές. Η Γιέτα Τίμοθι, που συμμετείχε σε αντιδιαδήλωση στο Χάρισμπεργκ, δήλωσε ότι στον οίκο ευγηρίας όπου εργάζεται έχει πεθάνει μεγάλος αριθμός ανθρώπων. «Πεθαίνουν καθημερινά», κατήγγειλε η 43χρονη νοσηλεύτρια. «Απλώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνει αυτό, ότι θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά», πρόσθεσε. Εκφράζοντας τη στήριξή του προς τους διαδηλωτές, ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον Δημοκρατικών κυβερνητών μέσω αναρτήσεών του στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι το έχουν παρακάνει με την καραντίνα.
Προειδοποιήσεις για επανεμφάνιση
Γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον περιορισμό της επιδημίας προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δεύτερο κύμα της covid-19, ακόμη πιο θανατηφόρο, αν χαλαρώσουν πρόωρα τους περιορισμούς. Ο δρ Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, δήλωσε στο ABC News ότι δεν θα υπάρξει πραγματική οικονομική ανάκαμψη μέχρι οι αρχές να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό και ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων. «Θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αυτό είναι το πρόβλημα», τόνισε.