Κορονοϊός ύφεση: Ακραία τα σενάρια του ΔΝΤ για ύφεση 10%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός ύφεση: Ακραία τα σενάρια του ΔΝΤ για ύφεση 10%

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός ύφεση: Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ, με τα έως τώρα δεδομένα, καταλήγει σε εκτίμηση για 4%.

22.04.2020 | 12:09

Κορονοϊός ύφεση: Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Delphi Forum, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε «ακραία» τα «μαύρα» σενάρια των προβλέψεων του ΔΝΤ για ύφεση 10% και άνω εφέτος στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα, το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας τοποθετεί την ύφεση στο 4%, η οποία υπό ακραίες συνθήκες μπορεί να φτάνει έως και 8%. Το βασικό σενάριο αυτό, όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, στηρίζεται στην παραδοχή ότι η καραντίνα στη χώρα μας θα διαρκέσει ενάμιση μήνα, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται με βάση τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επικείμενης χαλάρωσης των μέτρων.

«Τα σενάρια για ύφεση 10% είναι ακραία, προφανώς στηρίζονται σε παραδοχή για καραντίνα άνω των τριών μηνών», εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει ακραίο σενάριο, με βάση το οποίο η ύφεση θα φτάσει στο 8%. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα για εμβόλιο ή φάρμακα» συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης, παρατηρώντας ότι η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι άνω του 10%, δηλαδή όσο στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Κορονοϊός ύφεση: Τα κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχτηκε ότι καμία κρίση δεν περνά χωρίς νέα κόκκινα δάνεια (NPLs). Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, λέγοντας ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το μέγεθός τους. Αυτά δεν θα σχηματιστούν τώρα, δεδομένου ότι οι εποπτικές αρχές έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια, αλλά το β’ εξάμηνο ή και το 2021. Τόνισε ότι οι πιο διαφανείς τράπεζες, αυτές που θα αποκαλύψουν γρήγορα το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί όταν η αγορά θα λειτουργεί ξανά, θα είναι αυτές που θα νικήσουν την επόμενη ημέρα και θα είναι οι πιο ελκυστικές όταν οι επενδυτές θα κυνηγούν ευκαιρίες για αγορά NPLs σε όλες τις χώρες.

Στόχος των τραπεζών θα πρέπει να είναι να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα των πελατών τους και να παράσχουν πιστώσεις σε συνεπείς πελάτες, διαφορετικά ο κορονοϊός θα γίνει μακροπρόθεσμο πρόβλημα, είπε. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι εάν στο β’ εξάμηνο η αγορά παραμένει δυσλειτουργική, θα πρέπει να εξεταστεί η λύση μιας bad bank, είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Η εμπειρία (Ισπανία, Ιρλανδία) έχει δείξει ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ταχύτερη μείωση των NPLs.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ξεκινάει σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Επίδομα 400 ευρώ: Για πόσο διάστημα θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα

160.000 νέοι δικαιούχοι των 800 ευρώ

Exit mobile version