Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρωτομαγιά 2020 μέτρα: Η αγωνία για το τριήμερο και το σχέδιο για την άρση
ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ "ΚΛΕΙΔΙΑ"

Πρωτομαγιά 2020 μέτρα: Η αγωνία για το τριήμερο και το σχέδιο για την άρση

Πρωτομαγιά 2020 μέτρα: To μεγάλο στοίχημα του Πάσχα, κερδήθηκε και πλέον ανοίγει η συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα.

Πρωτομαγιά 2020 μέτρα: Η Πρωτομαγιά 2020, η οποία αποτελεί υποχρεωτική αργία, «πέφτει» φέτος ημέρα Παρασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι εργάζονται αυτή την περίοδο θα έχουν ένα νέο τριήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη έξοδος της Πρωτομαγιάς, είναι κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει για να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Για το λόγο αυτό το πιθανότερο σενάριο είναι να ισχύσει το ίδιο μοντέλο με το Πάσχα. Μέχρι τότε τα μέτρα θα ισχύσουν ως έχουν ενώ εκείνο το τριήμερο θα υπάρχουν πάλι αυξημένοι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός νομού και μεγαλύτερα πρόστιμα. Όσον αφορά το sms μετακίνησης, αυτό τείνει προς κατάργηση, η οποία είτε θα γίνει σταδιακή είτε απευθείας, μέχρι και τα μέσα Μαΐου αλλά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος δήλωσης μετακίνησης.

Ωστόσο μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, το επόμενο βήμα θέλει την 4η Μάιου να είναι η ημερομηνία που πιθανόν θα δούμε την πρώτη χαλάρωση του lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η «Καθημερινή», το πρώτο «άνοιγμα» εξετάζεται να γίνει τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Ο αρχικός σχεδιασμός μίλαγε για τις 11 Μαΐου, ωστόσο εκτιμάται πως η μεγάλη κόπωση των πολιτών από τη μακρά διάρκεια των περιορισμών που χρειάζεται και την ανάλογη ψυχολογική διαχείριση και η ανάγκη να πάρει σταδιακά μπρος η οικονομία οδήγησαν στο να εξεταστεί η άρση νωρίτερα. Αυτό ωστόσο θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τα καθημερινά κρούσματα που θα καταγράφονται.

Βήμα – βήμα η άρση

Η αίσθηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως αν δεν δοθεί εγκαίρως ένα μήνυμα χαλάρωσης, τότε τα μέτρα μπορεί να καταστρατηγηθούν ατάκτως από τους ίδιους τους πολίτες. Η πρώτη χαλάρωση φαίνεται πως θα αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως αυτό θα γίνει με περιορισμούς που θα αφορούν στην είσοδο των καταναλωτών μέσα σε καταστήματα.

Τη Δευτέρα ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως ο ελληνικός λαός τήρησε συντριπτικά τα μέτρα περιορισμού και ότι αισθάνονται όλοι περήφανοι «όταν η Ελλάδα αναφέρεται ως θετικό παράδειγμα». Ανέφερε δε, ότι τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου.«Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η αρχή της άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας θα γίνει βήμα-βήμα», είπε και συνέστησε υπομονή. Παράλληλα ανακοίνωσε την παράταση της ισχύς των περιορισμών για τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκη μέχρι τις 27 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις τις καθημερινές από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Οικονόμου για άρση μέτρων: Την Πρωτομαγιά θα υπάρξουν αντίστοιχα μέτρα

«Ελπίζουμε στις 27 Απριλίου να καταγραφούν τα θετικά αποτελέσματα, να περάσουμε και την Πρωτομαγιά και σιγά-σιγά να προχωρήσουμε, βήμα-βήμα» στην άρση των μέτρων, δήλωσε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες, για την πειθαρχία την οποία επέδειξαν, η οποία, όπως τόνισε, συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τόνισε: «Δίνει το δικαίωμα στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή, αλλά και στην κυβέρνηση, να εξετάζει κάποια μέτρα, μετά τις 27 Απριλίου, τα οποία ελπίζουμε μέχρι και τότε να καταγραφούν τα θετικά αποτελέσματα, να περάσουμε και την Πρωτομαγιά και σιγά-σιγά να προχωρήσουμε, βήμα-βήμα».

«Ο δρόμος είναι μακρύς και πρέπει να κατακτούμε κάθε μέρα θετικά αποτελέσματα στον αγώνα αυτό, για να πάμε σε μια κανονικοποίηση, η οποία βέβαια θα διαρκέσει ως προς την οικονομική και κοινωνική ζωή». Αναφερόμενος στην επόμενη μεγάλη «δοκιμασία» της κυβέρνησης, δηλαδή το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ο κ. Οικονόμου απάντησε, ότι τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα εκείνων που εφαρμόστηκαν έως τώρα. «Υπάρχει ευσυνείδητη εφαρμογή τους, έχουμε εμπιστοσύνη στον πολίτη ότι θα τα τηρήσει», σημείωσε. Για το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί κάποιο «μπόνους» επιβράβευσης στους αστυνομικούς, για τη συμβολή τους εν μέσω της πανδημία, ο υφυπουργός είπε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάτι τέτοιο. «Είναι ένα θέμα το οποίο το χειρίζεται ο πρωθυπουργός και θα το δούμε εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Γλιτώσαμε τα χειρότερα

Στην Ελλάδα «γλιτώσαμε τα χειρότερα» δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα ο Σωτήρης Τσιόδρας, αποδίδοντας την επιτυχία στον «ομολογουμένως δύσκολο περιορισμό» και τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού, ενώ μίλησε και για την άρση της καραντίνας.

«Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, που θα γίνει σταδιακά, και με προσοχή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία, στη διάρκεια της ημερίσιας ενημέρωσης για την υγειονομική κρίση. «Ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας», πρόσθεσε, καθώς «δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μία τόσο επιτυχημένη πορεία. Ακόμα και αν αυτή η επιτυχημένη πορεία σχετίζεται με περισσότερους από 100 νεκρούς, όπως έχετε καταλάβει όλοι, είναι πραγματικά επιτυχημένη και σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η κλιμάκωση της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλες στις περιοχές της χώρας, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν επιδημική έξαρση, όπως έγινε και σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή της Ερμιονίδος αυτές τις μέρες. Και με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυνται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις για σταδιακή χαλάρωση μέτρων

Στη συνέχεια της κύριας εισήγησής του, ο διακεκριμένος καθηγητής έδωσε κι επίσημα το «σήμα» αντίστροφης μέτρησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, λέγοντας πως «μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του Κράτους περαιτέρω σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τα μέτρα και τη σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωσή τους».

Την Τετάρτη θα υπάρξει μάλιστα «και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας, η οποία εισηγείται για κάποια από αυτά τα καίρια θέματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, όπως παραδείγματος χάρη, η επέκταση των κριτηρίων για τους εργαστηριακούς ελέγχους, μεταξύ άλλων». Σχετικά με τα σχολεία, για τα οποία αυτές τις μέρες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση, ο καθηγητής τόνισε «πως η επιστημονική μας Επιτροπή θα εισηγηθεί και για αυτό το θέμα προς την ηγεσία του Υπουργείου, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των παιδιών – που ανήκουν, όπως ξέρετε, στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ευτυχώς για όλους μας, και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο».

«Πρέπει να τονίσω όμως εδώ, ότι καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική από όλους μας, επιτήρηση της υγείας μας και αυστηρή τήρηση από όλους μας των κανόνων υγιεινής», κατέληξε ο ίδιος.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, στον «ΑΝΤ1» το βράδυ της Τρίτης. Ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είπε πως στο τέλος του μήνα θα κριθεί η άρση των μέτρων, με την συμπεριφορά των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα, να έχουν καθοριστικό ρόλο. Εξήγησε δε, πως για να φανεί η αληθινή εικόνα για τον ρυθμό μετάδοσης του ιού, χρειάζεται μια εβδομάδα με 10 ημέρες, ενώ επισήμανε ότι «ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τον σχεδιασμό που έχει δημιουργηθεί πριν λίγο καιρό».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, στοχευμένα, γεωγραφικά και με συγκεκριμένα επιδημιολογικά μοντέλα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας. Τέλος, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν τις χώρες του εξωτερικού και τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Έτσι, έχουν ληφθεί υπόψιν οι επιτυχημένες αλλά και αποτυχημένες προσπάθειες του εξωτερικού.

https://www.youtube.com/watch?v=W03CZsx_BYg

Από τη Δικαιοσύνη η αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα

Των παραπάνω δηλώσεων προηγήθηκε η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος προανήγγειλε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό με άνοιγμα, στις 27 Απριλίου, των υποθηκοφυλακείων, των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων, για συγκεκριμένες διαδικασίες. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, ωστόσο ακόμα δεν έχει έρθει αυτή η στιγμή και έκανε λόγο για μια διαδικασία σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη.

«Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση που και πάλι καλούμαστε να λύσουμε όλοι μαζί», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ακόμη, η αρχή της άρσης των μέτρων περιορισμού μπορεί να γίνει με τις ομάδες πληθυσμού που έχουν μικρότερο κίνδυνο για επιπλοκές, όπως ανέφερε ο ίδιος, φέρνοντας το παράδειγμα των μικρών καταστημάτων ή και των σχολείων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες.

Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για το σχέδιο σταδιακής μετάβασης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η Δευτέρα 27 Απριλίου, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

Οι ημερομηνίες

Oι κατευθύνσεις που διαμορφώνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, είναι δυο: Η άρση των περιορισμών να ξεκινήσει γύρω στις 4 Μαΐου, καθώς μειώνονται και οι αντοχές του κόσμου και ενδέχεται να έχουμε από «εκρήξεις» , ιδίως αν ο καιρός εξακολουθήσει να είναι ανοιξιάτικος έως …καλοκαιρινός, αλλά και για μα μην πληγεί περισσότερο η οικονομία, ή –για μεγαλύτερη ασφάλεια- να ξεκινήσει η άρση των περιορισμών γύρω στις 11 Μαΐου.

Η αρχική άποψη είναι η κάθε φάση της άρσης των μέτρων να διαρκεί έως δυο εβδομάδες, ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο ο σχεδιασμός και να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Στόχος είναι, στις 15 Ιουνίου να επιτραπεί η μετακίνηση των πολιτών και εκτός του νομού που διαμένουν, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του εσωτερικού τουρισμού, καθώς ο προγραμματισμός είναι στα μέσα Ιουλίου να ξεκινήσει η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εισήγηση του Ηλία Μόσιαλου είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία, εκτός της τρίτης Λυκείου για ορισμένα προκαταρκτικά μαθήματα ενόψει των πανελλαδικών, υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Ποιοι περιορισμοί θα αρθούν πρώτα

Η χαλάρωση των περιορισμών στις κινήσεις των πολιτών θα είναι, πάντως, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, το πρώτο μέτρο της άρσης, πιθανότατα με τη μείωση των κωδικών που θα περιέχονται στο 13033. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων με τα αναγκαία μέτρα προστασίας των καταναλωτών, των καφέ και των εστιατορίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξουν κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια κλπ. Χώροι συνάθροισης πολλών ατόμων, όπως πχ. τα σινεμά αναμένεται να ανοίξουν σε τρίτη φάση.

Των παραπάνω θα έχει προηγηθεί η μερική επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας και όπως έγινε γνωστό από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με τους δικηγορικούς Συλλόγους για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι από τα μέτρα θα εξαιρεθούν στην αρχή οι λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, όπως είναι πχ οι ηλικιωμένοι.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αναφορικά με το λουκέτο στην εκπαίδευση, αξίζει να σημειωθεί πως ο Σωτήρης Τσιόδρας εισηγείται να ανοίξουν τα σχολεία μέσα στον Μάιο, κάτι που φαίνεται να ακούει θετικά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Star. Από την άλλη πλευρά οι Β. Κικίλιας, Ν. Κεραμέως και ο Η. Μόσιαλος είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, με το ίδιο ρεπορτάζ να αναφέρει πως το θέμα προβληματίζει περισσότερο από όλα την κυβέρνηση. Το επιχείρημα του κ. Τσιόδρα – ο οποίος αποκάλυψε σήμερα πως η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας θα συζητήσει αύριο για το θέμα των σχολείων – για να αρθεί το λουκέτο είναι πως τουλάχιστον τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν ανοσία στον ιό, καθώς και ότι η οικονομία θα βοηθηθεί γιατί οι γονείς θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Οι ημερομηνίες που θεωρούνται επικρατέστερες για το χτύπημα του κουδουνιού, είναι η 18η και η 25η Μαΐου, κατά την ίδια πηγή.

Δείτε ακόμη

Αυτός είναι ο 35χρονος που έχασε τη ζωή του – Τα τελευταία λόγια στον παππού του

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις