Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας για κορονοϊό: Απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας – Νέα επίθεση στον Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για κορονοϊό: Απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας – Νέα επίθεση στον Μητσοτάκη

Τσίπρας για κορονοϊό: Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «ο κορωνοϊός δεν μπορεί να είναι πανάκεια για κάθε νοσηρή απορρύθμιση, ούτε είναι μονόδρομος η επιστροφή στα πιο σκοτεινά χρόνια των μνημονίων».

Τσίπρας για κορονοϊό: Σίγουρος ότι «θα βγούμε νικητές» στη μάχη με τον κορωνοϊό, αλλά απαισιόδοξος για την πορεία της χώρας την επόμενη μέρα λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα και τις συνέπειες που ο ίδιος διαβλέπει ότι θα υπάρξουν για την οικονομία και την εργασία. «Φοβάμαι ότι όταν θα βγούμε από τα σπίτια μας θα βγούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλώνοντας εξαρχής ότι είναι ευτύχημα για την κυβέρνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει «με 19.500 προσλήψεις» να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι στη διαχείριση της πανδημίας η κυβέρνηση είχε την καθολική στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Εγώ δεν επέλεξα την εξαγωγή πολιτικού κέρδους πάνω στον πόνο, επέλεξα την αντιπολίτευση των προτάσεων», λέει, τονίζοντας όμως, πως «είναι γελασμένος ο πρωθυπουργός αν νομίζει ότι αυτό είναι λευκή επιταγή για να μοιράζει δημόσιο χρήμα σε φίλους και ημέτερους». Κατηγορεί την κυβέρνηση για «διπλασιασμό στις τιμές στις κλίνες των ιδιωτικών ΜΕΘ, στην αγορά μέσων προστασίας με σκανδαλώδεις όρους, στη γενναία χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας για τα διαγνωστικά τεστ, στην απευθείας ανάθεση σε εταιρεία προβολής τουριστικού προϊόντος, στην πολύκροτη υπόθεση των ΚΕΚ.

Τσίπρας: Εξοργιστικός ο φαρισαϊσμός του Πρωθυπουργού

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζει ότι «είναι εξοργιστικός φαρισαϊσμός να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι έκανε σε 30 μέρες ό,τι δεν έγινε επί δεκαετίες» και κατηγορεί τη ΝΔ ότι στην Υγεία καθοδηγείται αφενός από τη «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» ότι πρέπει να συρρικνωθεί και τον χώρο που θα αφήσει, να τον καταλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία, και, αφετέρου, από τα «δώρα» προς αυτήν. «Η ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ ωστόσο, απαιτεί προπάντων ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που ουδεμία σχέση έχει με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ιδεολογία που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει.

Μιλώντας για την «επόμενη μέρα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, δεν θα κρατήσει την κοινωνία όρθια, δεν θα ανακόψει την επερχόμενη ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας, αντίθετα είναι σα να πατάει γκάζι σε κατηφόρα με σπασμένα φρένα. Οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια πίσω στο 2012. Τονίζει ότι αυτό είναι «αποτέλεσμα σχεδιασμού, από αυτούς που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία μίας νέας μεγάλης αναδιάρθρωσης της οικονομίας» και της αγοράς εργασίας στα μέτρα τους και πως «βασικός εκφραστής τους είναι ο ΣΕΒ, ο οποίος με ισχυρή πρόσβαση πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου θέτει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό του, τον οποίον, εξάλλου, πρόσφατα εξέθεσε δημόσια».

«Ο ΣΕΒ παραγγέλνει, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί και μετά θα τα ρίχνουν όλοι μαζί στον κορωνοϊό, τονίζει. Σχολιάζει ότι καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν επιδοτεί τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την αναστολή συμβάσεων αντί την εργασία, και δεν έχει πάρει«τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, μόλις 2% του ΑΕΠ».

Επίθεση για οικονομία και ΚΕΚ

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «ο κορωνοϊός δεν μπορεί να είναι πανάκεια για κάθε νοσηρή απορρύθμιση, ούτε είναι μονόδρομος η επιστροφή στα πιο σκοτεινά χρόνια των μνημονίων». Υποστήριξε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, παραπέμποντας στην «κοστολογημένη πρόταση εμπροσθοβαρούς δέσμης μέτρων» του ΣΥΡΙΖΑ που «στηρίζεται στα προληπτικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, προκειμένου να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κοινωνική τραγωδία». Σχετικά με το θέμα των ΚΕΚ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέλεξε τους μεσάζοντες και πως εν ονόματι μιας δήθεν επιμόρφωσης, επιλέγει να δώσει στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες μόνο τα 600 ευρώ και αυτά μέσω τηλεκατάρτισης και τα υπόλοιπα 470 σε κάποια ΚΕΚ προκειμένου να κάνουν εικονικά μαθήματα.

«Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο, ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες, ότι αυτοί ευθύνονται για το φιάσκο», λέει και χαρακτηρίζει «χυδαίο ψέμα» ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί τα χρήματα ήταν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. «Η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας το επίδομα των 800 ευρώ στους επαγγελματίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός, αφού το επίδομα των 800 ευρώ είναι απολύτως επιλέξιμο για προγράμματα ΕΣΠΑ», τονίζει και καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να πάρει πίσω αυτό το αίσχος, να στηρίξει με τα χρήματα αυτά τους επιστήμονες και να σταματήσει να κρύβεται».

Ο κ. Τσίπρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και για το ζήτημα του «μαξιλαριού» των 37 δισ., για να αναφέρει ότι μετά την αρχική αντιμετώπιση του, τελικά «πριν λίγες μέρες μας αποκάλυψαν ότι και υπάρχει το μαξιλάρι και έχουν αρχίσει να το ξεπουπουλιάζουν χωρίς να πάρουν κανένα ουσιαστικά μέτρο στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων, παρά μονάχα για μπαλώματα». Τονίζει ότι η δυνατότητα υπάρχει λόγω της διαχείρισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πως όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσα θα δαπανήσει κανείς, αλλά και πού και πότε θα τα δαπανήσει.

«Αν η κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά στοχευμένα, τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου, για να διατηρήσει την ζήτηση αλλά και την προσφορά, τότε θα περάσουμε ένα δραματικό καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα μας βρει χωρίς μαξιλάρι. Μόνο με ύφεση και με χρέη», σημειώνει.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει πρόωρες εκλογές λόγω φόβου και όχι σιγουριάς

Σε ερώτηση για τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι «ο κ. Μητσοτάκης παρά την πανδημία, θέλει να κάνει εκλογές όσο πιο γρήγορα», όχι από υπερβολική σιγουριά, «αλλά από φόβο ότι όσο περνάει ο καιρός θα βρίσκεται απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αυτός με την πολιτική του έχει ήδη γιγαντώσει. Και θέλει να δραπετεύσει από αυτή την ευθύνη». Αναφέρει ότι πολλοί τον συμβουλεύουν να το κάνει, «όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος της δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά επειδή ονειρεύονται να υφαρπάξουν τη νομιμοποίηση». «Ωστόσο, όλα αυτά είναι ευσεβείς πόθοι. Γιατί στην πολιτική, όπως και στη ζωή, συνήθως πέφτεις μέσα στους λάκκους που σκάβεις για τους άλλους», σχολιάζει.

Τα βλέμματα πλέον στη Σύνοδο Κορυφής

Ασκεί κριτική στην απόφαση του Eurogroup και επισημαίνει ότι όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αν και δεν δηλώνει αισιόδοξος. Αναφέρει ότι η πρόταση του ευρωομολόγου θα ήταν η ενδεδειγμένη, ωστόσο και η πρόταση της Ισπανίας για δημιουργία ενός ταμείου ύψους 1,5 τρισ. μέσω ειδικών ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης (perpetual bonds), θα μπορούσε να δώσει μια ικανοποιητική λύση. Επικρίνει την κυβέρνηση για «εξαφάνιση» από την πανευρωπαϊκή συζήτηση και πως «τώρα απλά παρατηρεί τις εξελίξεις σα μια μικρή και ασήμαντη χώρα».

Αναφέρει για τα ΜΜΕ πως το «ασφυκτικό πλαίσιο που στραγγάλιζε τον πλουραλισμό» έχει απογειωθεί με την κρίση και πως «η κυβέρνηση βγάζει χρήμα από το δημόσιο ταμείο για να δώσει χωρίς καμία διαφάνεια», «με αντίτιμο να λιβανίζουν τον κ. Μητσοτάκη από το πρωί μέχρι το βράδυ και να υβρίζουν ή να εξαφανίζουν τη φωνή της αντιπολίτευσης». Σημειώνει ότι «δημοκρατία είναι να λογαριάζεται κάθε μέρα η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, το λαό, τις κοινωνικές ομάδες που αφορούν οι αποφάσεις της» και πως «τίποτε δεν θα κρυφτεί κάτω από το χαλί της πανδημίας».

Δείτε ακόμη

Στο Κρανίδι ξανά ο Χαρδαλιάς – Πήραν 177 δείγματα (vid)
Σε εφαρμογή το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα
Άρση μέτρων: Τι συμβαίνει με τα σχολεία, πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες
«Χαλάρωση» των περιορισμών στον Βόλο ζητάει ο Μπέος
Ο Καμπούρης μιλάει για τις μέρες στην εντατική – “Ένιωσα ότι είχα βγει από το σώμα μου”
Πώς θα λάβουν «μπλοκάκια» και μισθωτοί με δύο δουλειές τα 800 ευρώ
Από την υποσαχάριο Αφρική οι μετανάστες στο Κρανίδι – Τι λέει η ιδιοκτήτρια
Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για την άρση – Οι 3 φόβοι της ΕΛΑΣ και τα σχολεία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις