Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός-γρίπη: Ομοιότητες και χαώδεις διαφορές
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός-γρίπη: Ομοιότητες και χαώδεις διαφορές

Κορονοϊός-γρίπη: Ο νέος ιός προκαλεί τόσα θύματα σε ένα μήνα όσα η γρίπη σε 3,5 μήνες και εξαπλώνεται αστραπιαία στους πληθυσμούς χωρίς ανοσία.

Κορονοϊός-γρίπη: «Ο νέος κορονοϊός, που δοκιμάζει τις αντοχές ανθρώπων και συστημάτων, σε ένα μήνα, συμπεριφέρθηκε στην πατρίδα μας, εφέτος, όπως η γρίπη σε 3,5 μήνες, και η οποία έχει αντίστοιχο αριθμό θανάτων λίγο παραπάνω από εκατό. Και με εμβόλιο, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους παραπάνω εμβολιασμένους». Είναι μια αποστροφή του λόγου του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, όταν απαντούσε σε ερώτηση,  που δέχθηκε σε μία από τις προηγούμενες ενημερώσεις του, για τα περίπου ισάριθμα θύματα που έχουν προκαλέσει η γρίπη και ο κορονοϊός. Με κατακλείδα, στην ερώτηση, αν δικαιολογούνται τα σκληρά μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν για το νέο κορονοϊό. Είναι γεγονός ότι πολλοί ήταν και είναι εκείνοι που ταυτίζουν τη γρίπη και τον αριθμό των θυμάτων της με το νέο κορονοϊό, αδυνατώντας να καταλάβουν τη μεγάλη διαφορά και την ακόμα μεγαλύτερη επικινδυνότητα του νέου, άγνωστου, ιού.

Η ερώτηση που ετέθη από την κα Σπαγαδώρου είχε ως εξής: «Κύριε Καθηγητά, υπάρχει μεγάλη συζήτηση τελευταία παγκοσμίως, αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από την εποχική γρίπη, σε σχέση με τα κρούσματα και τις απώλειες από τη νόσο COVID-19. Μπορείτε να μας πείτε τα συγκριτικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, για το 2020; Τα συγκριτικά αυτά δεδομένα δικαιολογούν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα; Και ποια θα είναι η αντιμετώπιση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας;

από τον Πέτρο Καρσιώτη

 Κορονοϊός-γρίπη: Η απάντηση Τσιόδρα

«Έχει δίκιο η αγαπητή δημοσιογράφος που κάνει τη σύγκριση με τη γρίπη, γιατί είναι το πιο συχνό νόσημα του αναπνευστικού που αντιμετωπίζουμε κάθε χειμώνα και το οποίο πραγματικά οδηγεί σε απώλειες ζωής, οδηγεί σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, σε διασωληνωμένους και είναι ο κοινός παγκόσμιος εχθρός. Με εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Lancet πριν μερικά χρόνια, είχαν υπολογίσει ότι άνω των 600.000 μπορεί να φτάνει αυτή η ετήσια απώλεια σε ανθρώπινες ζωές από τη γρίπη και με ένα εύρος βέβαια αρκετά μεγάλο, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων.

Ήταν κάτι διαφορετικό

Θέλω να πω όμως εδώ ότι εδώ ήταν κάτι το διαφορετικό. Ήταν κάτι που με μεγάλη ταχύτητα, αστραπιαία κατά κάποιο τρόπο, διαδιδόταν στους πληθυσμούς που πρώτον δεν είχαν ανοσία, δεύτερον δεν είχαν εμβόλιο να προστατευτούν και τρίτον, ακόμα και όταν δεν εμβολιάζεις, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία μερική ανοσία σε αυτούς που έχουν περάσει γρίπη. Δεν είναι το ίδιο εδώ. Είναι ένας νέος κορονοϊός. Δεν μας προσδίδουν κάποια ανοσία, κάποιο γνωστό κρυολόγημα που έχουμε περάσει στο παρελθόν ή γρίπη, για αυτό το σκοπό και δεν έχουμε εμβόλιο».

Αποκάλυψη Τσιόδρα

Εν συνεχεία ο καθηγητής προχώρησε μια αποκάλυψη-σοκ, της οποίας σαφώς έχει άγνοια μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς ποτέ δεν ήταν «πρώτο» θέμα όπως τώρα ο κορονοϊός, παρά τα πολλά θύματα, αφού εθεωρείτο ότι αφορούσε αποκλειστικά άτομα με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας.

400 διασωληνωμένοι-199 θάνατοι μια εποχή από γρίπη!

«Αν δείτε τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, τα έχω δει προσεκτικά επ’ αφορμή και του κορονοϊού, θα δείτε ότι είχαμε και εποχή που είχαμε φτάσει 400 διασωληνωμένους και 199 θανάτους σε όλη την περίοδο της γρίπης, έτσι; Που ξεκινάμε να την παρακολουθούμε στην Ελλάδα μας προς το τέλος του χρόνου, αρχές Ιανουαρίου και τελειώνει μέσα Απριλίου, τέλος Απριλίου.

Λίγο πάνω από 100 οι νεκροί από γρίπη

Άρα, σε ένα μήνα αυτός ο νέος ιός συμπεριφέρθηκε στην Πατρίδα μας, όπως συμπεριφέρθηκε η γρίπη φέτος σε 3,5 μήνες, η οποία έχει αντίστοιχο αριθμό θανάτων, λίγο παραπάνω από 100.  Και με εμβόλιο, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους παραπάνω εμβολιασμένους. Άρα μας δείχνει αυτός ο ιός πόσο γρήγορα και επιθετικά διεισδύει σε μια κοινωνία και πώς οδηγεί ταχύτατα σε αναπνευστικές ανεπάρκειες και διασωληνώσεις στις ΜΕΘ, όπως μια γρίπη, αλλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.  Και φυσικά αν σε βρει εντελώς απροετοίμαστο σε διαλύει όπως έκανε σε άλλες χώρες.

Γρίπη, ο ετήσιος εχθρός

Η γρίπη είναι ένας σημαντικός εχθρός, ένας ετήσιος εχθρός. Και θα μας απασχολήσει πάρα πολύ και μας προβληματίζει πάρα πολύ ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά και ήδη τον συζητάμε, όπως θα απασχολήσει και τον  υπόλοιπο κόσμο. Τώρα, το άλλο που έχει σχέση με τη θνητότητα ανά περίπτωση της γρίπης που λένε μερικοί ότι είναι 0,1% και πόσο είναι αυτό το 0,1%, δηλαδή ένας στους χίλιους, και αν ισχύει το ίδιο για το νέο ιό ή αν είναι λίγο παραπάνω.

Η θνητότητα γρίπης και κορονοϊού

Επειδή ακόμα όλα αυτά είναι εκτιμήσεις και πέντε φορές παραπάνω θνητότητα από τη γρίπη, δηλαδή από το 0,1 να πας στο 0,5 είναι εξίσου κακό, όσο πιο κοντά στη γρίπη είναι η θνητότητα του νέου ιού, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας ιός που δεν έχουμε μεγάλη ανοσία. Θα δούμε όμως περισσότερα για αυτό, δεν μπορούμε να πούμε πολλά για αυτό αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία να έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πληθυσμούς. Πολύ λίγες μελέτες για αυτό προς το παρόν και οι περισσότερες, η αξιοπιστία των αντισωμάτων ακόμα δεν έχει εγκριθεί σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ευχάριστα νέα – Αρνητικοί στον κορονοϊό και οι 177 στο Κρανίδι

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

Η ΕΕ προτείνει σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις