Μέτρα Πρωτομαγιάς 2020: Μετά το επιχειρησιακό σχέδιο «σουβλιστό αρνί», προκειμένου να αποτραπούν οι συναθροίσεις την Κυριακή του Πάσχα λόγω κορωνοϊού, η Ελληνική Αστυνομία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Με λίγα λόγια, τα μέτρα που ελήφθησαν την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να εφαρμοστούν -σε ηπιότερη μορφή ωστόσο- και την Πρωτομαγιά. Συνεπώς, περίπου 3.000 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους, με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να αποφευχθούν συγχρωτισμοί λόγω της πανδημίας. Μάλιστα δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν ακόμη και τα drones, αλλά και τα ηχογραφημένα ηχητικά μηνύματα από τα μεγάφωνα των περιπολικών.
Εντατικοί θα είναι για ακόμη μία φορά οι έλεγχοι σε εθνικές οδούς, Αττική Οδό, μεγάλους οδικούς άξονες όπως Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος. Το εν λόγω σχέδιο είναι η «Πρωτομαγιά στους κήπους», καθώς σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθούν μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Αττικής με «μπλόκα» σε… βουνά, πάρκα και θάλασσα. Σε «κλοιό» αναμένεται να τεθούν η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Υμηττός, καθώς και η παραλιακή ζώνη και ο Πειραιάς.
Ενδέχεται να υπάρξει και πάλι αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων από περιοχή σε περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -όπως είδαμε το Πάσχα- και ενεργοποίηση του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ στις περιπτώσεις άσκοπης μετακίνησης πολιτών σε άλλη περιφερειακή ενότητα.
Συνεπώς μπαίνει και πάλι «μπλόκο» σε εξόδους σε εξοχικά και μετακινήσεις σε άλλα οικογενειακά σπίτια. «Μελετάμε κάθε βήμα με τη βοήθεια των επιστημόνων. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί σε διαδοχικές φάσεις και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών. Θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα με ενδιάμεσο διάστημα αξιολόγησης. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να πατάμε φρένο και να επανερχόμαστε σε προηγούμενα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων
Σημειώνεται ότι αν και την Πέμπτη ανακοινώθηκε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Στέλιου Πέτσα, η παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου, στις 27 Απριλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν κανονικά Υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία. Επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο θα κάνει γνωστό τον οδικό χάρτη για την άρση των περιορισμών η οποία εκτός και αν υπάρξει νέα μεγάλη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη η άρση των μέτρων να ξεκινήσει από κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο με την έναρξη της λειτουργίας τους στις 4 Μαΐου. Μεταγενέστερο θα είναι το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων που προσδιορίζεται μετά τις 20 του μήνα. Το διάστημα από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου σχεδιάζεται η επαναλειτουργία καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ.
Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας θα δώσει την δυνατότητα και για τα πρώτα μπάνια στις αρχές Ιουνίου. Συγκεκριμένα, θα επιτραπεί το άνοιγμα των πλαζ και των παραλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αποφυγής του συνωστισμού. Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα ξενοδοχεία. Το άνοιγμα θα γίνει σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα ενώ στις την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα.
Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων
Το μεγάλο αγκάθι, παραμένει το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς και μεταξύ της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εκφράστηκαν απόψεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Παρόμοια διχογνωμία υπάρχει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με δύο διαφορετικές εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πιθανόν την τελική απόφαση να πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού ακούσει την τελική πρόταση των επιστημόνων. Ως δεδομένη κρίνεται η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.
Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και μια μικρή παράταση του σχολικού έτους. Αυτό αφορά κυρίως τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, καθώς μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά. Για τον Σεπτέμβριο προσδιορίζεται το άνοιγμα των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων.