Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

26

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιπλοκές κορονοϊός: Τι μπορεί να αφήσει ο Covid 19 σε πρώην ασθενείς
ΕΛΛΑΔΑ

Επιπλοκές κορονοϊός: Τι μπορεί να αφήσει ο Covid 19 σε πρώην ασθενείς

Επιπλοκές κορονοϊός: Σε ευρωπαϊκή ανάλυση, που κατεγράφησαν οι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες που φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, αναφέρθηκε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Επιπλοκές κορονοϊός: Δεν τελειώνουν όλα με την έξοδο από το νοσοκομείο για όσους έχουν περάσει τον κορονοϊό σοβαρά. Χρειάζεται συνεχής ιατρική παρακολούθηση, καθώς είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαταραχές, διαφόρων ειδών. “Σίγουρα είναι μια νόσος η οποία όσο πιο σοβαρά την περνά κανείς”, λέει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, “αφήνει τα υπολείμματά της και θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ιατρική παρακολούθηση”.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αφορμή για την προσέγγιση του πολύ σοβαρού θέματος της παρακολούθησης των ασθενών που νόσησαν βαριά από τον νέο κορονοϊο, αλλά ξεπέρασαν τον κίνδυνο για τη ζωή τους και πήραν εξιτήριο, στάθηκε η ερώτηση της δημοσιογράφου Αιμιλίας Σταθάκου, στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

“Κύριε Καθηγητά”, ήταν η ερώτηση, “ποια είναι η εκτίμηση για την πορεία των ασθενών με κορονοϊό μετά τη νοσηλεία τους και πώς θα γίνει η παρακολούθησή τους; Θεράποντες ιατροί έχουν παρατηρήσει ότι ένας αριθμός ασθενών που νοσηλεύτηκαν, ακόμα και εκτός ΜΕΘ, εμφάνισε επιπλοκές, όπως θρομβώσεις, μικροεμφράγματα, επιβάρυνση της αναπνευστικής λειτουργίας, ακόμα και νοητική έκπτωση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τεκμηριώνονται αυτές οι παρατηρήσεις από τα διεθνή δεδομένα; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη νοσηρότητα των αποθεραπευμένων ασθενών και την πιθανότητα μόνιμων βλαβών μετά τη νόσηση από τη λοίμωξη;”.

Και ο καθηγητής, για το σοβαρό αυτό θέμα έδωσε απάντηση, που περιλαμβάνει πολλά “πρέπει” για τους γιατρούς που παρακολουθούν τους νοσήσαντες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

“Ναι, ευχαριστώ για την ερώτηση.  Σίγουρα είναι μια νόσος η οποία όσο πιο σοβαρά την περνά κανείς, αφήνει τα υπολείμματά της και θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ιατρική παρακολούθηση. Βεβαίως για θέματα που αφορούν ακόμα και μυοσκελετική αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία αυτών των ανθρώπων οι οποίοι νοσηλεύονται στις μονάδες”.

Νοητική δυσλειτουργία, νευρολογικές επιπλοκές

Θέματα που αφορούν νοητική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα σε αυτούς που μπορεί να έχουν εμφανίσει και νευρολογικές επιπλοκές, όπως αυτές που σας έχω αναφέρει στο παρελθόν. Θρομβώσεις οι οποίες μπορεί να έχουν σχέση με την κατάκλιση στο νοσοκομεία και είναι όλο και περισσότερο μια σημαντική επιπλοκή της νόσου. Γύρω στο 30% των ασθενών εμφανίζουν αυτή την επιπλοκή και ήδη τους θεραπεύουμε με προληπτική χορήγηση αντιπηκτικών και θεραπευτική χορήγηση αντιπηκτικών, αν αυτό χρειαστεί ή παρατηρηθεί θρόμβωση στα νοσοκομεία μας.

Αναπνευστική δυσλειτουργία, καρδιακές, νεφρολογικές επιπλοκές

Και φυσικά παρακολούθηση και για άλλες επιπλοκές, όπως μια υπολειπόμενη αναπνευστική δυσλειτουργία ή καρδιακές επιπλοκές ή άλλες επιπλοκές για τον ίδιο λόγο, έχουν αναφερθεί νεφρολογικές επιπλοκές και άλλες συστηματικές επιπλοκές. Άρα χρειάζεται προσοχή, έχει δίκιο η δημοσιογράφος. Στην Πατρίδα μας, η παρακολούθηση γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς και περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την καταγραφή, τη συστηματική καταγραφή από το μητρώο ασθενών το οποίο λειτουργεί αυτή την περίοδο, για να δούμε και την αποθεραπεία αυτών των αρρώστων και την τελική τους έκβαση.

Έχουμε καλά αποτελέσματα, δεν είναι τόσο κακά όσο είναι σε κάποιες χώρες, στις οποίες το σύστημα υγείας υπερφορτώθηκε. Ίσως να είδατε δεδομένα, δημοσιεύθηκε εχθές μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 5.000 ασθενείς, που ήταν κάπου 300 και παραπάνω σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Νέα Υόρκη και το 88% πέθανε.

Τρομακτικά ποσοστά θνητότητας

Για να καταλάβετε για τι ποσοστά θνητότητας μιλάμε. Πόσοι ασθενείς πεθαίνουν από αυτούς που μπαίνουν στη μονάδα με αναπνευστική ανεπάρκεια; Γύρω στο 40% με 50%, άρα από πού προέκυψε αυτό το 88%; Όταν υπερφορτώνεται ένα σύστημα υγείας, δεν μπορεί να αποδώσει και εξετάζεται πάρα πολύ στενά το τι οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου αυτούς τους ανθρώπους. Αν είναι βιολογικός ο λόγος, αν έχει να κάνει με την ανοσία και το πώς συμπεριφέρεται ο ιός ή από την υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας. Αντίστοιχα ποσοστά είχε και περιοχή του Γουχάν και κάποιες περιοχές στην Ιταλία. Νομίζω θέλει προσοχή, μαθαίνουμε.

Όσο περισσότερο μελετούμε αυτό τον ιό, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για αυτό και είναι ακόμα ένας λόγος για να έχουμε αυξημένη επαγρύπνηση και σαν πολίτες να μην εκτεθούμε στον ιό και να μην εκθέσουμε άλλους στον ιό, αλλά και σαν άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν τον ιό να συνεχίσουμε την ιατρική παρακολούθηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις